5 причини защо кучето ви се търкаля върху играчките си

куче играчки Снимка: iStock

А ко често ви се случва да забележите как домашният ви любимец се въргаля или търкаля по играчките си, то бързаме да ви успокоим – не сте единствените свидетели на това странно поведение. 

Много теории се опитват да го обяснят. И докато водещата от тях гласи, че това може да се възприеме като покорен жест, то мнозина смятат, че има нещо повече от това. 

куче играчкиСнимка: iStock

5 причини защо кучето ви се търкаля върху играчките си

  • Кучето ви е щастливо и игриво

Едно от възможните обяснения за това наглед странно поведение е щастието. Наблюдавайте домашния си любимец, когато играе. Вероятно животното често сменя позата си, понякога ляга по гръб и се търкаля по пода с изплезен език, нали? Да, изглежда доста комично, но в същото време това поведение е израз на абсолютно щастие. Същото се отнася и, ако питомецът ви се въргаля в играчките си – той просто се забавлява искрено!

Dogsandcats.bg

куче играчкиСнимка: iStock

  • Маркиране чрез аромат

Търкалянето върху нещо, което мирише различно е типично поведение у много четириноги, а целта – да пренесат собствения си аромат върху този обект и така да заявят притежание. Ако се касае за играчки – на домашният ви любимец може да му допада миризмата им или тя да е нещо ново за него. 

  • Сърбеж

Случвало ли ви се е да ви засърби точно в средата на гърба? И да не можете да достигнете мястото с ръка? Е, нещо подобно може да се случи и с вашето куче. Търкането върху играчките, разпръснати по пода, може да донесе така желаното облекчение, ако четириногото усеща сърбеж в някои части на тялото, които са недостъпни. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Претенции за собственост

Що се отнася до вещите, кучетата и хората имаме много общи неща. Ние, например, не даваме гребена или четката си за зъби с някой друг, нали? Е, тогава не би следвало да се учудваме, че четириногия ни другар невинаги има желание да сподели с нас любимия си кокал. Или плюшената си играчка. 

И тъй като няма как да каже: „Това е мое, не го пипай!“, домашният ни любимец прибягва до триене в нещата си. Или в конкретния случай – до търкаляне върху тях, за да оставят аромата - тяхната запазена марка. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Моментален масаж

Често кучешките играчки са с релефна форма, което прави въргалянето върху тях чудесен начин за домашния ви любимец, за да масажира гърба си. Хитро, нали?

В заключение, търкането и въргалянето върху играчките е безобидно поведение, типично за много домашни кучета. Дали е предизвикано от по-игриво поведение, желание на четириногото да заяви собственост върху вещите си или просто, за да се почеше – в него няма нищо лошо. Дори напротив, ние лично го намираме за безкрайно комично!

куче играчкиСнимка: iStock

Вижте още:

10 странни навика на кучетата и какво означават те

Най-подходящите игри за овчарските кучета

Виж още