10 странни навика на кучетата и какво означават те

куче Снимка: iStock

К учетата са известни със симпатичния си характер и уникално поведение, но някои от навиците на четириногите ни другари могат да бъдат меко казано странни. Тези привички на домашните ни любимци, вариращи от забавни до объркващи, често оставят собствениците едновременно озадачени и очаровани. Разбирането на значението зад тези необичайни навици може да ви осигури ценна представа за емоционалното и физическото състояние на домашния ви любимец. А това ще подобри и укрепи връзката, която имате помежду ви!

Независимо дали е забавно накланяне на глава или любопитен епизод на преследване на нечия сянка, всяко поведение има своите корени, заложени дълбоко в ДНК-то и инстинктите на четириногия ви спътник.

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 странни навика на кучетата и да се опитаме да дешифрираме какво означават те!

Dogsandcats.bg
  • Накланяне на главата

Когато кучетата накланят главите си, щом чуят звук или глас, това е очарователен знак за проява на внимание и любопитство. Смята се, че това поведение помага на четириногите да локализират по-добре звука (или нещото, което е привлякло вниманието им). Това предполага, че животното се опитва да разбере неговия източник или да улови фините тонове в човешката реч.

куче тъжноСнимка: iStock

Накланянето на главата може да подобри способността на кучето да чува по-ясно или да вижда лицето на говорещия по-добре. 

Вижте още: Защо кучето накланя глава, докато му говорите

  • Въртене преди лягане

Кучетата често се въртят в кръг, преди да се настанят да спят или да си починат. Това поведение е еволюционен остатък от техните диви предци, които го използват, за да си създадат по-удобно местенце за почивка (така те стъпкват и приглаждат листата, тревата или снега). Освен това, този навик на косматия ви другар служи и като начин за проверка – отново инстинктивен, на околната среда за потенциални заплахи, преди животното да се отдаде на безопасен сън.

Вижте още: Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

  • Пренасяне на храна от едно място на друго 

Някои кучета вземат храна от купичката си и я носят на друго място, за да я хапнат там. Ако този навик често ви озадачава, то трябва да знаете, че той произтича от инстинкта на животното за защита на ресурсите му. В дивата природа е нормално четириногото да вземе храна от общата плячка и да я занесе в страни, където да се нахрани спокойно, далеч от потенциални конкуренти. 

куче костиСнимка: iStock

  • Преследване на опашката

Преследването на опашката може да бъде игриво поведение, особено при малките кученца, които откриват съществуването й за първи път. Въпреки това, ако продължава и в зряла възраст, това може да означава скука, липса на упражнения и дори здравословен проблем, като алергична реакция или дразнене. Важно е всеки собственик да следи и ако този навик започне да ви изглежда натрапчив, добре е да се свържете с ветеринарен лекар за съвет и намеса.

  • Хиперактивни епизоди

Внезапните изблици на неконтролируема енергия, които карат кучетата да спринтират из двора или къщата ви, обикновено се случват, когато животните имат нужда да „изпуснат парата“, буквално! Това е здравословен израз на радост и жизненост, често наблюдаван след къпане или по време на игра. Странен навик, който позволява на домашния ви любимец по забавен начин да освободи натрупана енергия.

куче тичаСнимка: iStock

Вижте още: 7 лесни начина да успокоите превъзбудено куче

  • Ядене на трева

Въпреки че изглежда странно – все пак знаем, че основната съставка в менюто на кучето ни е месо, често виждаме четириногите да дъвчат трева. Домашните любимци го правят, за да предизвикат повръщане, ако се чувстват зле, за да добавят фибри към диетата си или просто, защото им допада вкуса. Като цяло, безобидно поведение, което не бива да ви тревожи.

куче яде треваСнимка: iStock

Вижте още: 5 причини защо кучетата ядат трева

  • Скриване на играчки или лакомства

Заравянето на играчки или лакомства е инстинктивно поведение, свързано с изконната нужда на кучетата да крият и пазят излишната храна. Този странен навик, често срещан при животни, които имат достъп до двор (при неговата липса и възглавниците на дивана ви вършат работа!), е начин на четириногото да си запази „закуска за по-късно“, водено от инстинкта си да се подготви за моменти, когато храната може да е оскъдна.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Спане с играчки

Спането с любима играчка е начинът на кучето да държи ценните си притежания близо до себе си, тъй като така се чувства по-комфортно и сигурно. Подобно на бебетата и малките деца, които спят с плюшена играчка, за да са спокойни и защитени през цялата нощ.

  • Душене на задните части на други кучета

Въпреки че неминуемо предизвиква чувство на неудобство у собствениците, душенето на задните части на кучетата е естествено поведение при поздрав. Това позволява на четириногите да съберат обширна информация едно за друго, като диета, пол и емоционално състояние. Този навик е дълбоко вкоренен в кучешката комуникация и не бива да се опитвате да възпирате, нито да се карате на питомеца си, че го прави. 

куче миризмаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

  • Напрегнато взиране

Кучетата често се взират в стопаните си, за да им съобщят различни нужди и желания, като например, че са гладни, искат да играят или да излязат на разходка. Този интензивен поглед може да е опит за привличане на внимание, но и израз на дълбоката привързаност и доверие, които косматият ви другар изпитва към вас. Един вид демонстрация на връзката помежду ви!

куче и яйцаСнимка: iStock

В заключение, странните навици на кучетата са повече от просто забавно поведение - те са прозорци, през които можем да надникнем в ума на домашния си любимец. И да научим малко повече за неговите инстинкти, емоции и дори – здравословно състояние. Разбирането им позволява да посрещнем по-добре нуждите на кучето си, като същевременно заздравим уникалната връзка, която споделяме с него!

Вижте още: Защо кучето рита с крак след като се изходи

Виж още