Най-подходящите игри за овчарските кучета

куче игра Снимка: iStock

К акто подсказва името им, овчарските кучета имат силен естествен инстинкт да пасат добитък – задачата, за която първоначално са били развъждани. За съжаление, вероятно не разполагате със стадо овце в задния си двор, които питомецът ви да събере, така че се налага да бъдете по-креативни! Добрата новина е, че има много игри, които отговарят на естествения пастирски инстинкт на тези четириноги! 

куче играСнимка: iStock

  • Игра с топка

Играта трейбол, макар и не особено популярна у нас, всъщност е чудесен начин да пренасочите работните инстинкти на вашето овчарско куче. По същество, това са големи топки (подобни на тези за фитнес), с различни цветове и размери, които служат като „стадо“, а идеята е вашето куче да ги „вкара“ във футболна врата. Този спорт е създаден в Германия специално за овчарки кучета, а целта му е освен физическа, да им осигури и умствена стимулация. Обикновено по време на една сесия могат да се включват до осем кучета, като всички се опитват да вкарат топките във вратата в рамките на 10 минути. 

куче играСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разбира се, можете да практикувате тази игра сами с домашния си любимец. Всичко, което ви е необходимо, е футболна врата и фитнес топка (или каквато и да е по-голяма топка). Поставете ги в задния си двор или близкия парк и нека забавлението да започне!

  • Игра на донасяне

Част от инстинктивното поведение на овчарските кучета е да намират движещи се животни или предмети и да ги събират на определено място. Играта на донасяне осигурява забавен движещ се обект (който не е селскостопанско животно), като позволява на питомеца ви да го върне обратно при вас. 

Важно е да се постараете играта да не стане скучна или твърде предвидима. Вместо животното непрекъснато да преследва една и съща стара тенис топка, заменете я с фризби, например. 

куче играСнимка: iStock

  • Криеница

Много овчарски породи се представят впечатляващо добре, когато става въпрос за търсене и откриване. Възползвайте се от това, като научите кучето си да играе с хора и играчки. Кажете на домашния си любимец да стои в една стая, докато вие се „скриете“ в другата. След това го повикайте, а когато ви намери – възнаградете го с похвала и лакомство.

куче играСнимка: iStock

Увеличете трудността по време на последователни игри, като се криете под завивката на леглото си, зад или под мебели, препоръчват от Американския киноложки клуб. Можете допълнително да усложните играта, като накарате питомеца си да открие любимите си играчки.

  • Работа за ловкост 

Пастирските кучета като Бордър коли, Немска овчарка и различните други овчарки кучета се отличават с интелигентност и трудолюбие. Тези четириноги обичат да са заети с нещо. За това и, ако не ги ангажирате с дейности, те ще насочат естествените си инстинкти в друга посока, прилагайки ги по разрушителен начин. Ето защо, опитайте се да играете всеки ден с тези високоенергийни кучета – с колкото и време да разполагате, винаги е от полза!

куче играСнимка: iStock

Можете да помислите и дали да не включите овчарското си куче в професионални състезания по аджилити с по-сложни курсове за навигация. Този вид обучение ще ви позволи да поработите и върху послушанието на животното, като същевременно му осигурявате чудесен начин да канализира енергията си. 

Вижте още: 

Кои са 7-те основни групи кучета и къде попада вашият домашен любимец

 

Виж още