Щастливо ли е кучето ми, ако спи почти по цял ден

куче спи Снимка: iStock

В сички сме чували максимата, че от сън спомени няма. Въпреки това, малко са нещата в живота, които са толкова приятни, колкото една добра дрямка на слънце. След нея ние се чувстваме спокойни, отпочинали и в добро настроение, но дали същото се отнася и за домашните ни любимци? И ако кучето ни прекарва почти по цял ден в сладка дрямка, това значи ли, че скучае? Или обратно – чувства се щастливо и доволно от живота си с нас? 

куче спиСнимка: iStock

Лошо ли е, че кучето ми „спи цял ден“?

Макар и да ви се струва, че прекарва целия си ден в сън, истината е, че за кучето ви е съвсем нормално да си дремва между времето за игра и храненето. Или докато вас ви няма и съответно – няма особено много занимания, с които да ангажира вниманието си. И макар в повечето случаи да е абсолютно нормално, понякога твърде многото сън може да е знак, че домашният ви любимец се нуждае от преглед при ветеринарния ви лекар. 

Цикъл на съня при кучетата

Кучетата имат модели на сън, много подобни на тези при хората. Когато домашният ви любимец спи леко, той се буди лесно и не е напълно отпуснат. От друга страна, навлизайки в REM фазата на съня, тялото на животното се отпуска напълно и може дори да изглежда, сякаш сънува. Това е фазата, когато косматият ви другар леко потрепва, скимти или движи лапите си.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Кучетата се събуждат много по-лесно и често все още са леко нащрек, дори когато си почиват. Те излизат по-бързо от фазата на дълбок сън и също толкова бързо могат да навлязат обратно в нея. Тези чести събуждания оставят впечатлението у хората, че питомците им спят цял ден, докато всъщност часовете на непрекъсната дрямка и пълен релакс далеч не са толкова много.

Различните породи и съня           

Някои породи обичат да си дремват повече от други. Френските и Английските булдози, например, предпочитат да си почиват и кротко се наслаждават на съня си с часове. Те са далеч по-щастливи просто да релаксират в сравнение с високоенергийни породи като Австралийската овчарка, например.

куче спиСнимка: iStock

Част от тези предпочитания са свързани с естественото поведение на кучетата, но нивото на активност също влияе върху времето, необходимо им за почивка. Ако имате у дома работно куче, то естествено ще прекарва по-голяма част от деня си в активно състояние. Тези четириноги са постоянно в движение и изразходват много физическа и умствена енергия през деня. Така че те предпочитат да дремват вечер, за да съберат сили. 

От друга страна, кучета с по-заседнал начин на живот може да спят просто от скука. Те не се нуждаят от толкова много сън, колкото получават, но докато ви чакат да се приберете от работа или убиват време преди вечеря, те може да подремнат, тъй като и това (все пак!) е нещо за вършене. В случаи като тези, питомецът ви може и да не е особено щастлив, когато спи. За да промените това, можете да добавите някаква стимулация към ежедневието му – по-чести разходки и по-дълго време за игра ще свършат работа. 

куче спиСнимка: iStock

Възраст на кучето и съня

Възрастта на кучето също може да повлияе на това колко ще спи то. Кученцата спят повече, за да възстановят енергията, която изразходват, докато растат, а възрастните четириноги също имат нужда от повече сън. 

За да определите дали питомецът ви спи твърде много, не забравяйте, че различните породи се считат за възрастни на различна възраст. Немските догове, например, влизат в тази графа при навършване на 5 години, докато Малтийските болонки се считат за възрастни едва, когато преминат границата от осем-девет години.

куче спиСнимка: iStock

Знаци, за които да следите

Сънливото куче може да е напълно здраво и щастливо, когато се наслаждава на качествената си дрямка. При някои обстоятелства обаче, домашен любимец, който спи твърде много, може да страда от основно медицинско състояние. 

Внезапната промяна в навиците за сън винаги е индикация за нещо и може да е знак, че питомецът ви има здравословен проблем. Така че, ако често се улавяте, че си казвате: „Кучето ми спи повече от обикновено“, заведете го на ветеринарен лекар. 

Следете за допълнителни симптоми, които може да сигнализират, че нещо не е наред с четириногия ви другар и бъдете готови да ги споделите със специалиста. 

куче спиСнимка: iStock

В заключение, ако кучето ви спи почти през целия ден, то може да е напълно щастливо и да получава качествената почивка, от която се нуждае. Наблюдавайте питомеца си за признаци, че е щастлив – дали е ентусиазиран при игра, има ли радостен лай и вълнение, щом ви види, очите му блестят ли при вида на любима играчка или лакомство. Признаци като липса на енергия, промени в апетита и поведението, безпокойство или нервност могат да показват, че четириногият ви другар не се чувства щастлив, нещо го тревожи или му причинява дискомфорт. В този случай е добре да заведете сънливия си другар на преглед при ветеринарен лекар.

Вижте още:

Защо кучетата спят толкова много

Как предпочитат да спят кучетата – сами или със стопаните си?

 

Виж още