Как предпочитат да спят кучетата – сами или със стопаните си?

куче крака Снимка: iStock

А ко имате куче, което обича да дремва на леглото до вас за през нощта, бързаме да ви уверим - не сте сами! Голяма част от стопаните на четириноги спят с домашните си любимци! И въпреки че за вас това може би е приятно или да ви идва съвсем естествено, може би се чудите дали вашият питомец се чувства по същия начин?

Истината е, че отговорът на този въпрос зависи от вашето куче. Някои животни обичат да се гушкат до или върху стопаните си, когато спят. Други се наместват в краката или долната част на леглото им. А има и такива, които предпочитат удобството на собственото си легло. 

куче спиСнимка: iStock

Държим да отбележим, че

Dogsandcats.bg

ако домашният ви любимец не спи на леглото до вас, това не означава, че не ви харесва. Четириногите имат различни предпочитания и някои от тях са по-независими от други – дори и, когато релаксират.

Решението дали да спите заедно с кучето си, обикновено няма отрицателно влияние върху неговото поведение. Въпреки това, ако отделите време, за да претеглите плюсовете и минусите, ще можете да вземете добре информирано решение дали искате питомецът ви да дремва до вас през нощта или не. 

Плюсовете на спането с домашния ни любимец

Много собственици на кучета обичат домашните им любимци да спят в леглото до тях. Ето някои причини, поради които това е чудесна идея:

куче човек спиСнимка: iStock

  • Допълнителна топлина

Едно от най-очевидните неща, които можете да усетите, е повишената топлина, когато кучето ви дремва близо до вас. Въпреки че не е най-приятното усещане в горещите летни нощи, това може да бъде идеално решение за студените зими. 

  • Намалява безпокойството и стреса

Наличието на домашен любимец може да помогне за намаляване на тревожността. Ако четириногият ви другар е наблизо, за да го галите или прегръщате, докато се унесете в сладка дрямка, това може да ви помогне да се успокоите и да се почувствате в безопасност. 

куче кракаСнимка: iStock

  • Увеличава чувството за безопасност

Кучетата са склонни да спят леко, така че обикновено се събуждат при най-слабите звуци. Повечето четириноги няма да се поколебаят да ви събудят, ако се почувстват обезпокоени или усетят нещо подозрително. Така можете да заспите спокойно, знаейки, че косматият ви другар ви пази. 

Защо е по-добре да не спите с домашния си любимец

  • Нарушения на съня

Един от най-често срещаните проблеми при спането с куче е прекъсването на съня. Домашните любимци и хората имат различни цикли на сън. Четириногите са полифазни спящи, което означава, че имат около три цикъла сън-събуждане на нощ, докато при хората този цикъл е само един. Така че, ако спите леко, може да се будите всеки път посред нощ, когато цикълът на сън на питомеца ви приключи.

куче спиСнимка: iStock

  • Предизвикване на алергии

Спането с кучето ви може да предизвика алергии, тъй като прекарвате продължително време в близък контакт с козината на животното. Не е изключено тази близост да отключи алергични реакции към пърхот, съпроводени от респираторни симптоми.

  • Подсилване на нежеланото поведение

Понякога съвместният сън може да влоши нежеланото поведение, като тревожност при раздяла. Ако косматият ви другар спи всяка нощ до вас, това ще го направи още по-привързан, което от своя страна затруднява решаването на проблема.

куче спиСнимка: iStock

Заключение

След като претеглите плюсовете и минусите на съвместния сън с домашния ви любимец, можете да решите дали ще позволите на кучето си да спи на вашето легло или ще го насърчите да релаксира в своето. И двата варианта са добри – всичко зависи от вас и личното ви усещане. 

А ако не сте сигурни, можете просто да оставите домашния си любимец да реши. В зависимост от темперамента и предпочитанията си за сън, той може да избере да спи на вашето легло или на друго място. 

Вижте още: 

10 причини защо кучето ви вече не иска да спи при вас

Знаят ли кучетата кога хората спят?

Виж още