5 причини, защо трябва да подарявате на някого кученце за Коледа

куче Коледа Снимка: iStock

М оже да си мислите, че познавате достатъчно добре своята братовчедка, брат или най-добър приятел. И логично, в търсене на идеалния коледен подарък, у вас назрява идеята за кученце. Но домашните любимци не са играчки или палитри за грим – те не могат просто да бъдат използвани, а след това – изхвърлени. Кучето е ангажимент за цял живот. 

куче КоледаСнимка: iStock

Простият факт е, че изборът на куче трябва пряко да зависи от бъдещия му собственик. Без изключения. Как можете да гарантирате, например, че животното и получателят ще си допаднат? Да изненадате някого с животно за Коледа, което той никога не е виждал или срещал, прехвърляйки му отговорността да се грижи за него през остатъка от живота му – това невинаги се възприема толкова добре, колкото си мислите, пишат от Dogtime.com.

Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 причини защо да подарите на някого куче за предстоящите празници може би не е най-добрата идея, която сте имали.

Dogsandcats.bg
  • Кученцето не е играчка

Много деца изразяват желание да имат кученце в даден момент от живота си. Това не означава автоматично, че трябва да получат такова. Освен ако не предвиждате и вие да помагате за отглеждането на животното, едва ли е реалистично да смятате, че едно хлапе би могло да се справи само, нали?

куче КоледаСнимка: iStock

  • Коледните кучета рядко са осиновени от приют

Приютите за бездомни животни и спасителни служби са пълни с напълно здрави, сладки и очарователни кученца за осиновяване. За съжаление, по Коледа обикновено се търсят определени породи или смесица от няколко такива. Поради това, най-вероятно ще ви се наложи да се свържете с конкретен развъдник, който е специализиран в отглеждане на тези четириноги. 

Фактът, че кучетата от приют не са сред желаните „коледни подаръци“ от даден човек обаче, повдига въпроса – трябва ли действително той да има домашен любимец?

куче КоледаСнимка: iStock

  • Възможно е да бъдете подлъгани

Независимо колко добри са намеренията ви, купуването на кученце от привидно реномиран развъдчик може да бъде по-рисково по време на празниците. През това време се случват редица измами с цел бърза печалба и дори да направите много изследвания, няма сигурен начин да разберете дали едно животно не е болно, например. 

  • Коледа е страшно време за кученцата

Може би най-неподходящото време от годината за въвеждане на ново куче в семейството ви – хаосът около празниците! От семейни събирания до новогодишни забави – почти гарантирано е, че едно четириного ще изпита страх в новия си дом. А първите дни от съвместния ви живот трябва да му носят точно обратното – много индивидуално внимание и обучение.

куче КоледаСнимка: iStock

  • Какво можете да направите вместо това

Никой не казва, че не трябва да подарите на близък или скъп до вас човек кученце за Коледа. Както отбелязахме по-горе, има много животинки в приюти, които просто чакат своето подходящо семейство. Ако искате да осиновите домашен любимец по време на празниците обаче, има някои неща, които е добре да имате предвид. 

Първо – уверете се, че ако се налага да присъствате на празнични събития извън дома си, наоколо ще има някой, който да се грижи за животното. Второ – ако вземате домашния любимец с цел да научите хлапетата си как да бъдат отговорни, бъдете готови за същото и самите вие. И накрая – опитайте се да поддържате реда и тишината в дома си (доколкото това е възможно, разбира се). Не прекалявайте с шумните събирания и тържества, за да не стресирате излишно животното.

куче КоледаСнимка: iStock

А най-важният ни съвет е: Когато се съмнявате, не подарявайте на някого кученце за Коледа. Освен ако този човек не сте самите вие. 

 

 

Виж още