5 странни неща, които кучетата правят и обясненията за тях

куче игра Снимка: iStock

П о-голямата част от странните поведения на домашните ни любимци намират своето логично (поне донякъде!) обяснение в генетичното им предразположение. Или с други думи - свързани са с дните им като диви кучета, които е трябвало да се оправят сами, без да имат любящ стопанин, който да се грижи за благополучието им. 

От яростното разкъсване на всички плюшени животни до усещането за вятъра право в муцуната по време на път – четириногите ни спътници са постоянен извор на комични ситуации, а някои от навиците им си остават абсолютна загадка дори за най-досетливите собственици. 

Предлагаме ви нашия личен топ 5 на най-странни кучешки поведения. Постарахме се да потърсим корените им, заложени дълбоко в ДНК-то на животните, но ако имате друго обяснение – споделете го в нас в коментарите, ще се радваме да го научим!

  • Унищожаване на плюшки

Някога чудили ли сте се защо питомецът ви ви вдига някоя произволна играчка (най-често – мека или плюшена) и яростно я разклаща на различни страни, сякаш й е искрено сърдито за нещо? В дните преди опитомяването, специалистите смятат, че дивите кучета правели същото с плячката, озовала се в устата им. Само че целта им тогава била да счупят врата й, докато днес, когато животното го прави с някое плюшено мече... Е, да кажем, че ситуацията е доста по-сладка и комична!

Dogsandcats.bg

куче играСнимка: iStock

  • Носене на храна от стая в стая

Ще се изумите колко голям брой са кучетата, които вадят част от храната си от купичката и я носят в другата стая, за да я хапнат там. Това необяснимо за нас поведение отново ни отвежда към дните, когато четириногите е трябвало да се справят сами. А, както знаем, във всяка глутница има установена йерархия. Съответно – стоящите по-ниско членове е трябвало да чакат на опашка, докато дойде редът им за ядене. Веднъж докопали се до нещо за хапване, те го отнасяли в друга зона, по-безопасна и по-далеч от доминиращите фигури, които е можело да искат да го присвоят. 

куче играСнимка: iStock

  • Вятър в косите... пардон, ушите! 

Освен че са безкрайно смешни, подавайки глава от колата, кучетата могат да доловят различни миризми, докато вие кротко си карате из града. Всеки квартал има своя, специфичен аромат и всички те са очарователни за четириноги, които обичат да изследват света с носа си!

  • Игра в поза „лък“

Лапи – плътно една до друга, главата е надолу, дупето – вдигнато. И да – кучето е готово за игра! Тази позиция е открита покана към всяко друго четириного, което е готово за забавления и сякаш казва: „Здравей, хайде да играем! Искаш ли, искаш ли?“.

куче играСнимка: iStock

Ако се загледате и в муцуната на животното, докато е заело тази поза „лък“, то ще видите, че устата му сякаш е разположена в нещо като отпусната кучешка усмивка – още един дружелюбен знак.

  • Скриване на лакомства

Вместо да се насладят на специалното лакомство, което сте им купили от близкия зоомагазин, някои кучета предпочитат да ги заровят в задния двор или (поради липса на такъв) – под юргана или завивката на дивана ви. Това поведение е колкото комично, толкова и древно, тъй като датира от времето, когато четириногите е трябвало сами да откриват храната си. А, когато тя е била в изобилие, умните кучета са криели част от нея за дните, когато имат по-малък късмет в осигуряване на прехраната си. 

кучеСнимка: iStock

Факт е, че съвременните кучета може и да не осъзнават защо правят това, но винаги имат скривалище – някъде!

Вижте още: 

Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

Защо кучетата играят с храната преди ядене

 

 

Виж още