Защо кучетата играят с храната преди ядене

куче храна Снимка: iStock

В сяко куче има широк спектър от неразбираемо и леко странно поведение, лишено от логика – все неща, които ще откриете, колкото повече време прекарвате заедно! Част от тези навици на четириногите често са свързани с храната. Дори и кучета, които вече са опитомени, все още са запазили голяма част от чертите на своите диви роднини. И една от тях е склонността да си играят с храната, преди тя да се озове в стомаха им. И така:

Защо кучетата обичат да си играят с храната, преди да я изядат?

В дивата природа кучетата зависят пряко от уменията си за лов и дебнене, благодарение на които се хранят и оцеляват ден след ден. Времето за хранене се разглежда като ритуал на глутницата, в който всеки неин член има специфична роля и отговорност, за да гарантира, че ловът е бил успешен. Убиването на плячка изисква интензивна умствена концентрация, а включва и много тичане. 

куче хранаСнимка: iStock

Днешните домашни кучета нямат толкова остри инстинкти, колкото дивите им събратя, защото нямат нужда да ловуват всеки ден. Те се хранят по график и не трябва да правят нищо особено, за да си легнат с пълен стомах в края на деня. Въпреки това обаче, те все още оценяват стимулацията, която, за съжаление, спокойният живот на домашни любимци не им предоставя. 

Dogsandcats.bg

Понякога кучетата играят с храната си от скука или липса на упражнения, а не е изключено да възприемат играта със съдържанието на паничката си като форма на забавление. А и това е нещо, което привлича вниманието на стопаните им. 

Ако се касае за последния случай, то за да предотвратите да се случи отново, необходимо е да се замислите дали осигурявате на домашния си любимец достатъчно упражнения и физическа активност така, че да изразходва енергията си. Помнете – повечето четириноги се нуждаят от поне час физическа активност всеки ден. Опитайте се да дадете на животното още поне 30 минути просто, за да поиграе, да се повърти, потъркаля или просто да се позабавлява! Правейки всичко това, косматият ви другар ще има по-малко енергия за игра, когато дойде време за хранене и ще се концентрира върху изяждането й. 

куче хранаСнимка: iStock

Освен да играят с храната, кучетата имат и някои странни начини на хранене, като например – търкаляне в нея преди това. Според специалисти, те правят това, защото защитават собствените си ресурси, а целта им е да оставят аромата върху храната си, така че друг да не я иска. 

Насърчаване на поведението

Времето за хранене е различно от времето за игра. Вероятно не искате вашият домашен любимец да разсипва храната си или да я разнася от стая в стая? Или пък сте похарчили добри пари за качествена кучешка храна и искате всяка частица от нея да бъде оползотворена разумно? Играта с храна несъмнено е нещо, което по-добре да не насърчавате. 

куче хранаСнимка: iStock

Естественият ред при кучетата гласи, че те трябва да работят за храната си. Защото, както се досещате, в дивата природа никой не е там, за да им подаде пълна купичка с ароматни гранули, например. За това – излезте на разходка или потичайте заедно с четириногия си другар преди хранене. Включете и игри – няколко курса на хвърляне и донасяне на топка ще изморят приятно косматия ви другар!

С помощта на правилните инструменти времето за хранене може да се превърне в добра умствена тренировка за вашето куче. А ако съумеете да накарате вашето четириного другарче да работи за яденето си, ще го направите и по-склонно да го консумира директно, вместо преди това да си играе с него. 

Ако случайно имате повече от едно куче, може би е добре да помислите да храните питомците си в отделни стаи, където няма да си пречат едно на друго. По този начин ще запазите мира и ще си гарантирате, че те ще се концентрират върху хапването си, а няма да се разсейват в игри едно с друго.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да храним две кучета без да възникне конфликт

Има някои четириноги, които започват да подскачат наоколо в развълнувано очакване веднага, щом видят стопаните им да поставят на земята купичката им с храна. Ако имате домашен любимец, който става особено емоционално превъзбуден, когато дойде време за вечеря, може да ангажирате вниманието му с нещо друго, докато приготвите менюто му, за да намалите нивата на стрес. 

В заключение, кучета, които си играят с храната си, може първоначално да изглеждат сладки. Признаваме го – и доста комични на моменти! Важно е обаче да изградите у домашния си любимец схващането, че времето за хранене е различно от това за игра и двете дейности не трябва да се припокриват. 

куче хранаСнимка: iStock

За да може питомецът ви да хапва директно съдържанието на паничката си, а не да се забавлява с нея, постарайте се да го изморите добре преди това, така че животното да няма излишна енергия, когато дойде време за ядене. 

Вижте още:

5 странни неща, които кучетата правят по време на хранене

Какво да дадем за вечеря на кучето, ако храната му е свършила

 

Виж още