5 съвета за безопасност, ако кучето ви стои само през деня

куче Снимка: iStock

И мали сте дълъг и изпълнен с работни ангажименти ден. Прибирате се вкъщи и, сигурни сме, последното нещо, от което се нуждаете в този момент, е да откриете огромна бъркотия, причинена от домашния ви любимец. А най-лошият вариант за развитие на този сценарий включва кучето ви, което е изпаднало в безсъзнание, защото е погълнало нещо, което не трябва. Или е повърнало заради това върху любимия ви килим в хола.

кучеСнимка: iStock

За да си спестите всичко това, предлагаме ви пет лесни съвета за безопасност, чрез които ще предпазите косматия си приятел, докато е сам вкъщи. 

  • Задайте граници

Независимо дали сте сред почитателите на обучението с помощта на клетка (някои стопани оставят домашните си любимци затворени в нея в свое отсъствие) или предпочитате животното да се разхожда свободно из къщата, необходимо е да поставите някои граници. Най-добре е потенциално опасни места като кухнята (освен ако паничките на кучето ви не стоят там) и банята да са затворени във ваше отсъствие. Някои стопани пък предпочитат спалнята им да не е на разположение на домашния любимец докато ги няма. Решавате вие, но е задължително да помислите в кои от помещенията животното може да направи най-много бели, които да костват и неговата безопасност. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Преди да излезете…

Изведете кучето на разходка. Повечето собственици на домашни любимци са наясно, че е задължително да извеждат животното преди да отидат на работа. Уверете се, че косматият ви приятел е свършил всичките си нужди и е приятно уморен. Качествената разходка, съчетана с упражнения ще помогне на четириногото да прекара деня си по-спокойно. 

  • Вземете предпазни мерки

Кучетата са умни животни, а отегчените домашни любимци са по-изобретателни. Бъдете една крачка напред и не оставяйте вроденото любопитство на косматия ви спътник да ви изненада. Почистващите препарати и боклука – задължително трябва да са поставени на места, до които животното няма достъп. Имайте предвид, че по-големите кучета често се научават сами да си отварят вратите и да влизат на забранени за тях места.

кучеСнимка: iStock

  • Полезен съвет

Някои породи кучета обичат да копаят в боклука. Ако забележите, че домашният ви любимец е сред тях – инвестирайте с кошче с тежък капак, което да държите в килера или на балкона във ваше отсъствие. Не разчитайте, че щом сте се скарали на животното веднъж, то ще спре с това проблемно поведение и по-добре се подсигурете срещу потенциални инциденти.

  • Играчки за дъвчене 

Уверете се, че всички електрически кабели в дома ви са недостъпни за домашния ви любимец. Ако животното обича да дъвче неща във ваше отсъствие, електрическите кабели могат да предизвикат интереса му, а това може да е много опасно. 

кучеСнимка: iStock

Осигурете достатъчно здрави играчки на четириногото, които да ангажират вниманието му докато не сте наоколо. 

Независимо дали става въпрос за малко кученце или по-възрастно животно, винаги идва момент, в който трябва да го оставим само. За да бъдете спокойни, знаейки, че домашният ви любимец няма да се нарани във ваше отсъствие, най-добре е да се подсигурите предварително срещу всички възможни неща, които могат да се объркат. Защото – няма да сте наоколо, за да реагирате своевременно.

 

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Виж още