5 важни етапа в живота на всяко куче

куче човек Снимка: iStock

В живота ни има някои ключови етапи, през които всеки от нас преминава. Някои са добри, докато други – не чак толкова. Каквото и да се случва с нас обаче, винаги знаем, че домашният ни любимец е до нас, за да ни окаже необходимата подкрепа. 

И точно, както кучето ви е до вас по време на преходите в живота, така и вие имате възможността да го развеселите, подкрепите и утешите, когато преминава през някой от повратните моменти в своето собствено пътуване през живота.

куче човекСнимка: iStock

„Въпреки че историята на всеки собственик на домашен любимец е уникална, повечето от тях преживяват пет сравнително предвидими етапа, които бележат известни промени“, коментира д-р Джули Бъзби, интегративен ветеринарен лекар и основател на Dr. Buzby’s ToeGrips®. Предлагаме ви да ги разгледаме заедно.

Dogsandcats.bg
  • Важен етап 1: Приспособяване към новото семейство

Спомняте ли си първия ден, когато доведохте домашния си любимец у дома? Как се почувствахте? Какво се случи? През тези първи дни на съвместния ви живот е важно да си зададете реалистични очаквания. Защото, повярвайте ни, животът с куче не е исценираното и редактирано съвършенство, с което ни заливат социалните мрежи.

Разбира се, ние нямаме съмнение, че веднага ще се влюбите в новия член на семейството си. Но не очаквайте да се наслаждавате на безгрижен, безболезнен живот на фона на свирещи цигулки, без никакви бели и бъркотия. Подгответе се, че този преход има своите критични моменти и се поздравете за това, че сте го преминали успешно! Може да отнеме месеци (при някои – дори години), за да се приближите дори една крачка напред към тази перфектна връзка. За да се случи тя, трябва да опознаете домашния си любимец, да вникнете в характера и нюансите му. Хубавото е, че няма как да се разочаровате! Защото в даден момент всяко куче става „най-доброто, мило и сладко същество на света!“ в очите на собственика си. 

кученцаСнимка: iStock

  • Важен етап 2: Навлизане в разцвета на живота

За всички собственици на кучета следващият преходен етап настъпва, когато питомецът им достигне своята зрялост. Това е съпътствано с различни промени, физически и поведенчески. Ако се замисляте за кастрация/стерилизация на домашния си любимец, това е точният момент да се консултирате с ветеринарния си лекар и заедно да прецените плюсовете и минусите от тази интервенция. 

През този период домашният ви любимец е най-енергичен, намира се в разцвета на силите си и е готов да сподели всяко приключение с вас! Оттук нататък, надяваме се, пътуването ще е гладко, докато преминете заедно към златните години на четириногия ви спътник.

куче човекСнимка: iStock

Важен етап 3: Златните години

Големите и гигантските породи кучета достигат статус на възрастни по-рано от по-малките и той четириноги. Обикновено това е пропорционално на продължителността на живота на питомеца ви. Но така или иначе, важното е да осъзнаем, че с преминаването на домашния ни любимец в графата „възрастен“, нещата се променят. И това не е непременно нещо лошо.

Муцунката на косматия ви другар може да посивее леко и той да няма същото желание за игра, но, подобно на хубавото вино, той е отлежало и безценно съкровище! За да се грижите добре за него, не пропускайте профилактичните прегледи при ветеринарния си лекар, като е желателно те да са поне два пъти годишно. Помнете – ранната превенция и откриване на някои заболявания са ключ към дълголетието. 

куче човекСнимка: iStock

За да улесните ежедневието на кучето си, можете да се снабдите с различни приспособления като рампа за качване и слизане от колата или мебелите си. Оставяйте нощната лампа включена за през нощта или когато ви предстои да сте навън до късно. За съжаление, един ден ще забележите, че цялостната кондиция на косматия ви другар се забавя. И това бележи нов крайъгълен камък, с които ви предстои да се сблъскате. 

  • Етап 4: Преодоляване на добрите и лошите дни

Ако наскоро сте разговаряли с ветеринарния си лекар и имате възрастно куче у дома, то сигурно сте чували изразите „добрите“ и „лошите дни“. Това не е официален стандартизиран жаргон, а по-скоро насочен към практическата страна на живота с домашен любимец, които се намира в последния етап на живота си. Това е, което преживяваме всеки ден и оформя надеждата ни за повече споделено време с нашите кучета. 

куче човекСнимка: iStock

  • Етап 5: Сбогуване с достойнство

Кучетата ни даряват с хиляди добри и щастливи дни. И само един безкрайно лош. Последният крайъгълен камък – когато дойде време да се сбогуваме. Това е най-трудният ден в живота на всеки собственик на куче. 

Някои хора казват, че болката и мъката не си струват. Казват, че загубата е твърде тежка, въпреки всички онези безценни и изпълнени с обич дни, които са споделили с домашния си любимец. 

Знаем, че това е личен избор, толкова силно емоционално наситен, че няма как да го обхванем с няколко изречения. Ние избираме да вярваме, че си заслужава. Защото няма нищо, което да замени всички моменти на обич, привързаност и щастие, които само близостта с четириного може да ви даде. Избираме да посрещнем последния ден на питомеца си е разбирането, че сме му осигурили най-добрия възможен живот. И не скърбим за него, скърбим по-скоро за себе си. Защото ние ще живеем с липсата му до края на живота си.

куче човекСнимка: iStock

Тежко ни е дори да пишем това, мислейки си за домашните си любимци. Но е наш избор и наша отговорност да се сбогуваме с тях, когато този момент дойде, като ги изпратим с необходимото достойнство.

Вие се променяте, животът ви се променя и вашето вярно куче също. От игриво кутре до улегнал и усмихнат старец, вие сте били редом до домашния си любимец през всеки етап от жизнения му път. И двамата сте се сблъскали с крайъгълни камъни в живота - заедно. А това е и си остава най-важното.

 

 

 

 

Виж още