5 важни съвета, ако сте собственик сте на куче за първи път

куче собственик Снимка: iStock

П онякога заклетите кучкари или любители на четириноги забравят, че има хора, които никога не са отглеждали домашен любимец. А всеки от нас в крайна сметка е започнал от някъде, нали? 

Дори и да сте имали четириного в семейството си като дете, нещата стоят по съвсем различен начин, когато отговорността, свързана с грижите за животното пада само върху вас.

И тъй като никое начало не е лесно, предлагаме ви петте най-важни неща, които според нас всеки нов собственик на домашен любимец трябва да запомни. 

Dogsandcats.bg
  • Четене, търсене, изследване

Много кучета се озовават в приютите, защото собствениците им не знаят с какво се захващат. И по един или друг начин се отказват неподготвени за грижите и отговорностите, които това начинание включва. Да, няма съмнение, че Немските овчарки са най-сладките и пухкави кутрета, които сте виждали… за около шест месеца. След това те започват да растат. И това се случва много бързо! Ирландските сетери са зашеметяващи на външен вид, но се нуждаят от много упражнения, тъй като в противен случай са склонни към разрушително поведение. 

малко кученцеСнимка: iStock

Всеки бъдещ собственик на домашен любимец трябва да си напише добре домашното. Погледнете нивата на активност – както на представителите на избраната от вас порода, така и на самите себе си. И намерете четириного, което би паснало най-добре на темпото и начина ви на живот. Това е печелившата комбинация, към която трябва да се стремите. 

  • Помислете за обучението предварително

Сами ли живеете или с половинката си? Имате ли деца и ако да – как смятате да ги включите в грижите и дресурата на домашния любимец? Важно е всички в домакинството ви да за запознати и да имат споразумение относно методите за обучението му. Нищо не обърква едно куче повече от това да получава различни сигнали и команди.

кученцеСнимка: iStock

Направете си списък с приоритетите за обучение – какво е най-важно за вас да научите кучето си и ги степенувайте. Като начало – започнете с изграждане на хигиенни навици. Къде кучето ще ходи до тоалетната? Да, ясно е, че искате питомеца ви да върши нуждите си навън, но знаете ли как да го научите? 

  • Безопасен дом, щастливо кученце

Без значение на каква възраст е кучето, всички четириноги обичат да изследват, като повечето го правят с носа и устата си. За да сте спокойни, че няма да ви се наложи да правите спешни посещения до близкия ветеринарен кабинет, обезопасете дома си – скрийте кабелите, заключете кухненските шкафове, където държите боклук или препарати за почистване. Защитата на дома ви с цел осигуряване на безопасността на кученцето е много подобна на тази, която родителите прилагат за бебетата. Ако едно нещо е опасно за пълзящо бебе, то със сигурност е такова и за кученцето. 

кученцеСнимка: iStock

  • Намерете си ветеринарен лекар

Този съвет е може би най-важният. Защото това е човекът, който ще е до вас в грижите за домашния ви любимец през целия му живот. За това е важно да можете да му се доверите и да разчитате на него.

Вижте още: Как да изберем ветеринарен лекар за кучето си

  • Доверете се на инстинкта си

Знаем от личен опит, че е много лесно да бъдете запленени от огромните и влажни кучешки очи, махащата опашка и искрената обич, която се излива от всяко кученце! За това ви съветваме – дайде си малко време. Да имаш домашен любимец е дългосрочен ангажимент, който ще продължи между 10 до 15 години. Помислете, подгответе се и когато сте готови – отворете по категоричен начин дома и сърцето си за домашния любимец. 

кученце играчкиСнимка: iStock

Въпреки че този списък далеч не обхваща всичко, което би било полезно за един нов собственик на куче, всъщност той съдържа най-важния съвет – доверете се на инстинктите си. И ако нещо просто ви се струва правилно – направете го!

Въпреки че има по-обширни списъци, едно нещо, което преди всичко трябва да запомни един нов собственик на куче - доверете се на! Ако нещо ви се струва правилно, направете го!

Виж още