Как да изберем ветеринар за кучето си

ветеринар Снимка: iStock

А ко вече имате домашен любимец или ви предстои да си вземете такъв, то със сигурност сте изправени пред избора на кой ветеринарен лекар да се спрете. Важно е да изберете специалист, на когото можете да имате доверие, с когото се чувствате спокойни и сигурни. Защото именно това ще е човекът, който ще носи отговорност за медицинските нужди на вашият любимец, той е този, чиято работа е да му гарантира дълъг, здравословен и щастлив живот. Важно е самите вие да се чувствате уютно в компанията на лекаря, да сте свободни да го попитате без притеснение за всичко, което ви вълнува. Той трябва да може да се погрижи както за настоящите проблеми, свързани с вашия любимец, така и да предвиди потенциални заболявания, свързани с породата на кучето, да ви насочи към типични медицински състояния и да съдейства за превантивните грижи, с които да ги избегнете в бъдеще. 

Доказано е, че първите няколко посещения при ветеринаря с вашия любимец оставят трайна следа в неговото възприятие занапред. За това – ако искате емоцията на кучето ви да е положителна, а не при всяко ходене след това да се борите, за да го заведете за имунизация, например – необходимо е да подходите към този въпрос отговорно. 

Желателно е да се спрете на лекар, който се намира във вашия район или близо до мястото, където отглеждате кучето. Освен че няма да стресирате животното, водейки го на непознато място за него всеки път, при спешна нужда ще можете да реагирате бързо и своевременно. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

А ето и останалите ни съвети, които ще направят избора на ветеринарен лекар една идея по-лесен и организиран.

  1. Потърсете препоръки

Един от най-добрите и сигурни начини, по които да намерите точния ветеринар за вашето куче, е да разпитате приятели и познати. Няма нищо по-добро от препоръката от „уста на уста“, личните впечатления на близките ви хора, на които имате доверие, са безценни. Добър вариант е да се заговорите и с другите собственици на кучета в квартала/района, където разхождате своя любимец.

  1. Направете онлайн проверка

Повечето добри клиники и лекари вече имат най-малкото уебсайт, често и профили във социалните мрежи като „Фейсбук“. Разгледайте дали са активни, качват ли често информация и снимки – ако да, какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват, разгледайте снимки на лекарите и персонала. Помнете, че колкото повече информация има, колкото са по-открити и прозрачни нещата, толкова по-добре!

  1. Разберете в какво е специализирана клиниката/лекаря

Да, ветеринарна клиника действително значи, че лекарите вътре се занимават с животни. Но дали са специализирани в грижи за кучета, котки или зайчета, например? Дали извършват операции или не? Дали и с каква апаратура за диагностика разполагат? Следва да потърсите отговори на тези въпроси преди да се спрете на конкретен ветеринар или клиника. Не са чести случаите, когато поради невъзможност даден проблем да се изследва на едно място, ще ви препратят на друго и тн., а с това обикаляне по различни ветеринарни клиники и кабинети неминуемо ще стресирате както животното, така и себе си. 

  1. Срещнете се лично с ветеринарния лекар

След като сте избрали няколко души или конкретно на един, уговорете си среща без присъствието на домашния си любимец. Така на спокойствие ще можете да обсъдите със специалиста въпросите, които ви вълнуват, да се консултирате с него, да усетите дали ви пасва като човек и начин на общуване, какъв е подходът му към лечението на домашни любимци. Разпитайте какви услуги се предлагат във въпросната ветеринарна клиника, какви са цените им, какво е работното време и тн. При това посещение поискайте да „хвърлите един поглед“ на обстановката наоколо, на хигиената, запознайте се с персонала, наблюдавайте как се отнасят с други пациенти (ако попаднете на такива). Не бива да се притеснявате да питате за всичко, което ви вълнува!

ветеринарен лекарСнимка: iStock

  1. Първа среща на кучето с избрания ветеринар 

Когато изберете ветеринарен лекар, когото смятате за подходящ да се грижи за медицинските проблеми на вашия любимец, насрочете преглед, който ще е и посещение за запознаване. Наблюдавайте как специалистът се отнася с кучето ви и как то реагира спрямо него. В началото, особено при първите срещи, неминуемо ще има известна предпазливост и леко напрежение от страна на четириногото, но е важно да видите подхода на лекаря в тези ситуации. 

Понякога, дори да сте избрали точният ветеринарен лекар от характера на кучето зависи дали ще се отпусне или ще бъде винаги нервно. Въпреки това е добре да знаете, че сте направили всичко възможно, за да избегнете тези моменти. 

Oще по темата: 

Ваксиниране на кучето - какво трябва да знаем

 

 

Виж още