5 забавни дейности на закрито за кучета, които не понасят студа

куче играе Снимка: iStock

Н якои кучета обожават зимата и по-хладното време за тях е само допълнителен стимул, който прави разходката по-приятна. Други обаче не са особени почитатели на студа. Тези домашни любимци може да откажат да излязат навън, ако е твърде хладно, а силният мразовит вятър да ги откаже от игрите и тренировките на открито, съкращавайки с това драстично разходката им.

куче играСнимка: iStock

Ако и вашият космат другар не е сред почитателите на хладното време, можете да опитате различни дейности на закрито, с които да се позабавлявате заедно. Без дори да е нужно да обувате ботушите или да слагате якето си!

  • Научете нов трик

Без значение от възрастта на кучето ви – то винаги може да научи нов трик! Предизвикайте домашния си любимец, това помага не само за поддържане на менталната стимулация, но и може да изгори (поне) част от излишната му енергия. Дори отделянето на 15 минути за опресняване на основните команди ще е от голяма полза. Освен това, дресурата укрепва цялостната връзка с четириногия ви другар. 

Dogsandcats.bg

куче играеСнимка: iStock

  • Опитайте мини-извличане

Играта на донасяне е любима на много кучета, но преди да я практикувате на закрито, има някои неща, които е добре да имате предвид. Колко голям е домашният ви любимец? Има ли чупливи предмети наоколо? Подът ви постлан ли е с килим или хлъзгав?

Ако разполагате с хубаво, открито пространство в дома си, можете да го превърнете в импровизирана зона за игра! Уверете се, че има достатъчно сцепление и кучето ви няма да се подхлъзне, блъсне в някоя от стените или събори ценна за вас вещ. За предпочитане е зоната за игра да е с килим. 

Опитайте да хвърляте топката леко и само на къси разстояния, поне в началото, за да можете да видите как върви, преди да увеличите дистанцията. Тази игра е по-подходяща за малки кучета.

куче играеСнимка: iStock

  • Криеница

Има различни начини да поиграете на криеница с кучето си. А след като разбере правилата, това може да бъде предизвикателна и забавна игра!

Препоръчваме ви използването на лакомства или любима играчка, за да бъде преживяването максимално възнаграждаващо. Покажете на питомеца си наградата, след което го оставете в другата стая, докато я скриете. В началото започнете с нещо лесно, което да поставите на очевидно за кучето ви място – докато овладее играта и се почувства уверено в способностите си!

  • Паркур на закрито

Паркур е физическа дисциплина и изкуство за движение, което включва ефективно навигиране в градска или природна среда чрез използване на комбинация от бягане, скачане, катерене, люлеене и други движения.

куче играеСнимка: iStock

С помощта на възглавници, дивани, легла и всичко, което имате у дома, можете да направите забавна писта с препятствия за домашния си любимец, за да опита своите паркур умения!

Поставянето на лакомства или награди около игрището ще го насърчи да скача и да се катери. Психическа и физическа стимулация в едно – какво по-хубаво от това!

  • Следвай лидера

Ако кучето обикновено ви следва и ходи след вас от стая в стая, тази задача няма да бъде проблем! При липса на мотивация – лакомство или любима играчка могат да са от полза. Всичко, което трябва да направите е… просто да се разходите из къщата. Можете да ускорите или забавите темпото по свое усмотрение, но имайте предвид заобикалящата ви среда и ограниченията на домашния си любимец.

куче играеСнимка: iStock

Бонус съвет: Добавете изкачване или слизане по стълби – това е чудесна тренировка и за двама ви!

В заключение, има толкова много дейности на закрито, които да опитате с домашния си любимец – вашата креативност е границата! А ако всичко останало се провали или просто не се получава, можете просто да се придържате към стандартното дърпане на въже. Въпреки това, ние ви съветваме да отпуснете въображението си и да измислите свои собствени игри, които да споделите с четириногия си спътник. Това може да бъде вашето специално време за свързване. И в деня, когато навън стане топло, вие ще се забавлявате още по-добре навън заедно. 

Вижте още:

Как да помогнете на кучето си да преодолее страха си от бури

7 странни и неудобни неща, които кучетата правят

 

Виж още