Как да помогнете на кучето си да преодолее страха си от бури

куче дъжд Снимка: iStock

Б урите могат да бъдат страшни за нашите космати другари. Ако имате куче, което трепери, крие се и потръпва при вида на дъждовни облаци, може би се чудите как можете облекчите страха му. Ето някои неща, които можете да опитате, както и такива, които е по-добре да пропуснете.

  • Осигурете му спокойно място, за да се скрие от бурята

Кучетата правят това често. Много четириноги избират да се скрият под леглото или в килера, когато навън гърми, защото така се чувстват по-сигурни. Можете да направите това местенце още по-успокояващо с помощта на машина на бял шум, вентилатор или радио, да дръпнете щорите и завесите - всичко това ще помогне за заглушаване на звуците, идващи отвън. Уверете се и, че домашният ви любимец може да влиза и излиза от тази неутрална зона самостоятелно. За него ще бъде важно да усеща, че има контрол. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

  • Не оставяйте ужасеното си куче само, ако знаете, че предстои буря

Можете да оставите домашния си любимец да се свие в своето скривалище, докато вие се занимавате с обичайните си дейности. Но е добре животното да не остава само у дома. Когато четириногите са сами в стресирано състояние, не е необичайно да се отключи разрушително поведение. В опитите си да се самоуспокои, питомецът ви може да започне да дъвче всичко, което му е под ръка, да драска по вратите или да придобие други деструктивни навици.

Dogsandcats.bg
  • Задайте тона 

Проучванията показват, че кучетата търсят стопаните си, за да преценят настроението или реакциите им, особено в несигурни ситуации. Така че, едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато виждате, че домашният ви любимец е стресиран, е да останете спокойни. Дори – в идеалния случай, малко весели. Разбира се, това няма да накара страха на животното да изчезне, но може да му помогне да се почувства по-спокойно.

куче буряСнимка: iStock

  • Утешете го, но с мярка

Казваме го, защото съществува риск да прекалите, а това не е желателно. Можете, разбира се, от време на време да успокоявате кучето си с нежно погалване или потупване по главата, но целта е да му покажете, че бурята не е причина за страх. Така че, най-добре е да се опитате да се придържате към обичайните си дейности. Ако прекарате твърде много време да утешавате питомеца си или да го гушкате, рискувате да потвърдите недоверието му към бурите. А това може да затрудни преодоляването на страха му от гръмотевици в дългосрочен план. 

  • Не наказвайте кучето си за това, че не реагира така, както искате

Както споменахме по-рано, някои кученца могат да станат доста разрушителни, когато са разтревожени или уплашени. Важно е да запомните, че това е естествена реакция на страх. Наказвайки го по време на такъв епизод, рискувате да засилите връзката между бурята и негативните чувства. С други думи, това може да има точно обратния ефект.

куче гръмотевициСнимка: iStock

Вместо това ще бъде много по-полезно да запазите спокойствие и да помогнете на четириногия си другар да преодолее страха си, като по този начин намалите риска той да разчита на техники за самоуспокояване.

  • Опитайте с разсейвания и различни стимули

Някои кучета може напълно да забравят за страшната буря навън, ако вземете в ръка любимата им топка или кокал за дъвчене. Ако успеете да измъкнете косматия си другар от безопасното му пространство с лакомства, може дори да успеете да прекарате това време в трениране на нови трикове или някои забавни игри на закрито.

Забележка: Дори ако кучето ви е твърде стресирано и уплашено, за да излезе от скривалището си, наличието на нещо за дъвчене може да му помогне да се отпусне.

  • Не принуждавайте кучето да се изправи пред страха си, преди да е готово

Може да е изкушаващо да опитате да накарате кучето да напусне скривалището си, преди да е готово, това може да причини повече вреда, отколкото полза. Отново всичко опира до асоцииране. Ако домашният ви любимец почувства, че не е в безопасност и не му се дава избор да остане в предпочитаното от него скривалище, той ще се настрои още по-негативно към бурята навън. Така че – разчитайте на лакомства, положителни похвали и други стимули, за да се опитате да измъкнете животното, преди да прибегнете до физическото му преместване.

куче буряСнимка: iStock

  • Разходете го преди началото на бурята

Ако прогнозата за времето гласи, че ще има гръмотевична буря, но времето все още е подходящо за разходка – изведете домашния си любимец. Включете и малко активна игра на донасяне или тичане. От една страна, така питомецът ви ще бъде по-спокоен и щастлив преди навън да започне да гърми. А втората полза от упражненията ни връща към асоциирането. Ако животното си спомня, че се е чувствало добре, преди бурята да започне, това може да смекчи негативните му чувства. 

Моментът тук е важен – ключово е да изведете кучето си преди да започне да вали или да се чуят първите гръмотевици, защото рискувате да избяга, ако се забавите. Никога не бива да извеждате питомеца си в разгара на бурята – това обикновено е рецепта за катастрофа.

куче буряСнимка: iStock

  • Помислете как да се подготвите за бъдещи бури

Когато облаците се разсеят и кучето ви се върне към нормалното, можете да започнете да се подготвяте за бъдещи бури. Един от най-ефективните методи е десенсибилизацията.

Този процес включва излагане на кучето ви на звуци от буря с достатъчно ниска сила на звука, за да не го изплашите. Например, можете да ги пуснете за няколко минути, когато сте сгушени на дивана или се наслаждавате на вечерята си. Това ще позволи на животното да свикне със звуците, като същевременно ще създаде нови положителни асоциации.

Разбира се, една гръмотевична буря на запис никога няма да има пълния ефект на истинска. Така че е необходимо да продължите да работите върху останалите подточки, които разгледахме по-горе.

куче гръмотевициСнимка: iStock

И накрая – не се колебайте да говорите с ветеринарния си лекар

Ако страхът на кучето ви от бури е силен, ветеринарният ви лекар може да е в състояние да помогне. Той може да предпише медицински план за лечение, който да намали безпокойството на домашния ви любимец или да препоръча персонализирани съвети за справяте с фобията му от силни звуци.

Като цяло, да помогнете на домашния си любимец да се освободи от страха си е дълъг процес, съпътстван от много проби и грешки. Но ако опитате различни неща и останете позитивни, в крайна сметка усилията ви ще се увенчаят с успех!

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Защо кучетата се крият под леглото

Виж още