5 знака, че кучето ви може би се чувства самотно

куче самотно Снимка: iStock

К учетата са социални животни, които обикновено не обичат да прекарват много време сами. За съжаление обаче, на много стопани се налага да оставят питомците си през деня поради работните си ангажименти. Ако и вие (като нас, признаваме си!), изпитвате лека вина или се чудите дали четириногият ви другар страда, докато ви няма, предлагаме ви заедно да разгледаме 5 признака, които показват, че косматият ви другар може би се чувства самотен. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Страхувате ли се какво ще заварите, когато се приберете вечерта след тежък натоварен ден в офиса? Ако редовно се прибирате вкъщи със свито сърце, а настроението ви не става по-добро при вида на сдъвканите обувки, дрехи и боклук, разпръснат из къщата ви, то трябва да знаете, че може би кучето се опитва да ви каже нещо чрез деструктивното си поведение. Тъй като не могат да боравят с думи, четириногите ни другари използват деструктивно поведение като средство да изразят недотам приятните си емоции. Това е един от издайническите признаци, че питомецът ви се чувства самотен. 

куче беляСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Прекомерен лай или вой

Ако някога сте намирали на външната врата на дома си гневна бележка от някой съсед или сте имали недотам приятен разговор с домоуправителя относно лая на кучето си, вероятно вече осъзнавате, че поведението на домашния ви любимец явно е различно, когато остава сам. Явно е, че питомецът ви вика за внимание, което е друг сигурен знак за самота. 

куче лайСнимка: iStock

  • Инциденти на закрито

Кучето е започнало да ви оставя „подаръци“ на различни места из дома ви? Въпреки че при четириноги с изградени хигиенни навици тези инциденти могат да са и признак на медицински проблем, те са и често срещан симптом на стрес. Ако домашният ви любимец изчаква, докато сте под душа, за да се изходи във всекиндневната и това се случва само в дните, през които сте на работа (и прекарва повече време сам), то изпраща много ясен сигнал, че не иска да го оставяте.

  • Намален апетит или липса на енергия

Ако кучето ви е по-малко енергично и няма обичайния си ентусиазъм за игри, това е ясен знак, че нещо не е наред. След като изключите физическите заболявания, време е да се вгледате в стресовите фактори в живота на четириногия си спътник. Животното може да е депресирано и самотно, ако се налага да прекарва дълги часове без компания. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Агресия

Ако обикновено кроткото ви и сладко куче внезапно стане нервно, важно е да откриете причината за промяната в поведението му. Може да се касае за основен здравословен проблем или да е симптом на самота. Опитайте да прекарвате повече качествено време с домашния си любимец, докато сте вкъщи и работете с треньор, които да ви помогне да се справите с вероятното основно безпокойство при раздяла.

куче агресияСнимка: iStock

Как кучето ни да се чувства по-малко самотно, когато не сме у дома?

Ако нямате възможност да се приберете в обедната си почивка, за да изведете кучето си на кратка разходка, проверете дали нямате някой приятел или член на семейството ви, който да може да прекара известно време с него през деня. Може да помислите и да наемете човек за целта. 

Уверете се, че косматият ви другар има достъп до различни играчки, с които да ангажира вниманието си, докато не сте наоколо. Колкото по-интерактивни са те, толкова по-добре! 

И накрая, ако сте премислили добре всички „за“ и „против“, добавянето на още един член към домашната ви глутница може да бъде чудесен начин да намалите самотата на четириногия ви другар. 

Вижте още:

Искате второ куче - 7 неща, за които да помислите

Чувства ли се кучето ми самотно, когато не съм у дома?

 

Виж още