Чувства ли се кучето ми самотно, когато не съм у дома?

куче само Снимка: iStock

К учешките стопани много приличат на истински родители. Те не само се тревожат за задоволяването на ежедневните нужди на домашния си любимец – като хранене, упражнения и игри, но не пропускат и психологическите нужди на косматия си другар. А и никой родител не иска детето му (или кучето) да трябва да получава професионална терапевтична помощ само, защото не му е обърнато достатъчно внимание и някой ден да обвинява за всичко родителите си, нали? 

куче самоСнимка: iStock

Един от многото въпроси, които държат стопаните на домашни любимци будни през нощта е: честно ли е да имаме само едно куче? Аз, като човек, достатъчен ли съм за моя домашен любимец? Не се ли чувства той самотен през деня, когато отсъствам и няма ли нужда от пухкав брат или сестра, с които да си играе?

Изпитват ли кучетата самота, когато нямат компания? 

Може би ви се налага да отсъствате по цял ден и се тревожите, че домашният ви любимец прекарва твърде много часове сам? А може би работите от вкъщи, но просто не можете да отделяте на косматия си другар постоянно внимание, макар да имате искреното желание за това? Каквато и да е причината, всеки стопанин си е задавал въпроса дали кучето му няма нужда от друго четириного приятелче.  

Dogsandcats.bg

Краткият отговор на този въпрос е: Да. Кучетата се чувстват самотни. Ако имате камера у дома и поне веднъж сте се заглеждали в заниманията на домашния си любимец във ваше отсъствие, то знаете, че това е вярно.

куче самоСнимка: iStock

Кучетата ни имат емоционалния диапазон на малко дете, което означава, че въпреки че не са в състояние да обработват сложни емоции като съжаление или гордост, косматите ни другари определено са в състояние да усетят основни негативни емоции като тъга, гняв, радост, страх и дори – отвращение.

Самотата е вид тъга (ако някога сте се чувствали така, то можете да го потвърдите) и домашните ни любимци определено могат да я почувстват. В допълнение - четириногите са склонни и към тревожност при раздяла. 

Не бива да забравяме и факта, че домашните ни любимци са товарни животни по природа, което означава, че са устроени да копнеят и търсят социални връзки. И въпреки че сме помогнали на вълка да еволюира до съвременно куче, компанията и близките взаимодействия си остават важна част от природата им. Нещо повече – четириногите са развъждани години наред, за да вършат различни дейности в помощ на хората и сега, макар че домашните ни любимци, в по-голямата си част са „безработни“, те все още имат инстинкт, свързващ ги силно с присъствието на стопанина им. Така че, ако животното бъде оставено само за дълго, то може да започне да изпитва онова безполезно и непълноценно чувство, което човек усеща, когато се съмнява в смисъла на това, което прави. 

куче самоСнимка: iStock

Всичко това, обединено заедно, води до това, че косматият ви другар действително може да се почувства много самотен, ако всеки ден прекарва без компания дълги часове. 

Знаците, че едно куче е самотно

Добрата новина е, че ако домашният ви любимец започне сериозно да се усеща самотен през деня, той ще намери начин да ви уведоми. Признаците, за които трябва да внимавате, включват най-вече резки промени в поведението. Ако, например, косматият ви другар, обикновено – кротък и добре възпитан, започне да се изпуска на различни места из дома ви или да дъвче и унищожава вещите ви, това може да е неговият начин да ви помоли за малко повече внимание.

Други признаци включват намален апетит, загуба на интерес към любимите дейности (разходки или игри), а е възможно и животното да започне да ви игнорира, дори, когато го викате. 

Важно е да знаете, че в случай, че не обърнете внимание на тези ясни индикации, че косматият ви другар не се чувства добре, това може да доведе до депресия.

куче самоСнимка: iStock

Дали кучето ми няма нужда от компания, докато ме няма?

Действително е възможно косматият ви другар да се чувства самотен, когато не сте наоколо. И не е задължително първата ви идея да е да вземете още един домашен любимец, въпреки че да, това определено може да помогне. 

Ако ви се налага да оставяте домашния си любимец сам вкъщи за по-дълги периоди от време или подозирате, че животното се чувства самотно, то бихте могли да се задълбочите малко в идеята за куче-компаньон. Наличието на още едно животно наоколо значи, че вашият космат другар никога няма да има усещането, че губи социалния компонент, който е толкова ключов за неговата психика на товарно животно. А това от своя страна ще облекчи чувството ви за вина, ако се налага да го оставяте само по-често. 

куче самоСнимка: iStock

Ако разполагате с време, средства и място за второ куче, струва си да помислите над тази възможност. Въпреки че на теория звучи като идеален вариант обаче, необходимо е да отбележим, че втори домашен любимец означава два пъти повече храна, разходи от ветеринарен характер и най-вече – време, посветено на разходки, игри и внимание от ваша страна. 

Вие не сте и единствената част от уравнението „трябва ли да си взема второ куче“. Ако самотата на домашния ви любимец вече е отстъпила място на пълното безпокойство при раздяла, друго четириного може да не е най-доброто решение. Вместо да помогне на питомеца ви да се почувства по-добре и по-приспособен, новото животно може просто да се научи да имитира безпокойството на самотното куче и тогава ще имате две тревожни и потенциално агресивни четириноги, с които да се справяте. 

Как да намерите приятел на вашето куче

Ако решите, че вашата ситуация не включва второ куче, все още можете да направите много, за да помогнете на домашния си любимец да се социализира с други четириноги, когато не сте наоколо. Потърсете дневни грижи за домашни любимци, наемете човек, който да разходи животното или съсед с куче, което се нуждае от приятел. 

куче самоСнимка: iStock

Решения за самотни кучета

Ако кучето ви се чувства самотно и нямате възможност да си вземете втори домашен любимец, нито да си позволите допълнителна помощ, все още има някои опции, които можете да опитате. Като начало – осигурете на животното достатъчно играчки, особено интерактивни и пъзели, които да ангажират вниманието му и да го стимулират психически. Оставете на разположение на домашния си любимец и неща, които миришат на вас, за да може то да ги подуши през деня (или да се сгуши в тях), когато усети липсата ви. 

куче самоСнимка: iStock

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

Виж още