Искате второ куче - 7 неща, за които да помислите

кучета Снимка: iStock

Р ешението да доведете вкъщи още един космат член на семейството си, е важно и ако сте стигнали до него – заслужавате нашите поздравления! Разбира се – ние, любителите на кучета бихме искали да вземем в дома си всяко четириного, което се изпречи на пътя ни. А идеята да разхождате две кученца в парка, които си играят, а после – щастливо изморени заспиват прегърнати, граничи с идилия, нали?

Има някои неща, за които да помислим рационално, а не емоционално, преди да си вземем второ куче. Дайте си време, обсъдете ги с близките и семейството си, за да сте сигурни, че преходът ще бъде максимално гладък. 

Предлагаме ви нашият списък от важни 7 точки, които ще ви помогнат да установите дали сте готови за второ куче.

  • Съвместимост

Това е може би най-важната част от процеса по взимане на второ куче. Не само, че новият четириног приятел трябва да допада на членовете на семейството, но и – той трябва да се срещне и да се „разбере“ и с настоящото ви куче, преди да сте сигурни, че ще го вземете у дома. Основните фактори, които трябва да вземете под внимание са: енергийни нива, възраст и порода.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Запознайте животните някъде навън и вижте дали ще си допаднат. Наблюдавайте поведението и езика на тялото. 

В най-лошия случаи – добре е дори да са апатични, така в последствие могат да развият приятелството си. Но ако още в началото са агресивни едно към друго, съвместното им съжителство може да се окаже невъзможно.

  • Разпределение по стаи

Добре е да имате план за първите пъти, през които ще оставяте двете кучета сами вкъщи. Дали ще държите новия си четириног приятел в клетка, докато настоящият ви домашен любимец ще се разхожда свободно? Помислете как ще организирате нещата така, че да сте спокойни щом се наложи да оставите животните сами. И бъдете сигурни, че наистина се разбират преди да го направите.

  • Размер

Предпочитате две кучета с подобни размери? Или вече имате малко четириного, а предпочитате още едно – малко по-едро? А защо не – голямо куче-пазач? Ще има ли място в колата ви и за двете животни, когато тръгнете на път или на екскурзия? Това са все неща, които трябва да си изясните. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 10 най-добри породи кучета-пазачи

  • Околна среда

Тъй като вече притежавате куче, явно е, че живеете в общност, където домашните любимци са добре дошли. И, разбира се, вие спазвате определени правила, за да вървят нещата гладко. Въпреки това – ако сте наемател, преди да си вземете втори домашен любимец, добре е да обсъдите това с хазяйна си. 

кучетаСнимка: iStock

  • Вашата връзка/семейно положение

Независимо дали имате едно или повече кучета, задължително условие е половинката ви да се чувства добре в компанията на домашния ви любимец. Домакинства, в които често се случват скандали или има много негативна енергия, влияят зле на психическото и понякога – дори на физическото състояние на кучетата. Не рискувайте да се окажете в ситуация на наранени чувства или очаквания и обсъдете с любимия човек как да разпределите грижите и отговорностите за домашния/домашните любимци. 

Вижте още: 10 причини да се влюбите в човек с куче

  • Повече косми… навсякъде

Ако вече сте свикнали по дрехите и мебелите ви да има кучешки косми, то добре е да имате предвид, че с идването на още едно куче в дома ви – те ще станат още повече. Зависи от породата, разбира се. В случай, че това не би ви спряло – съветваме ви да инвестирате в добра прахосмукачка и килими с къс косъм в неутрални цветове.

кучетаСнимка: iStock

  • Финанси

Преди да си вземете още едно куче, добре е да си направите сметка колко харчите за сегашния си домашен любимец. Включете в списъка храна, посещения при ветеринарен лекар и тн. След това – умножете тези разходи по две. Ако кучето ви е дребно, а мислите за по-голямо – по още две. 

Тези 7 насоки са само част от нещата, за които да помислите преди да доведете още едно куче в дома си. Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да си изясните дали сте готови за още един домашен любимец. Добре е да сте подготвени, за да няма неприятни изненади в последствие. А след „трудната“ част идва и веселата – защото дом с две кучета значи и двойна радост, безгранична обич, много игри и веселба! Насладете им се!

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

5 начина кучето да заобича новия ви партньор

Как да познаем, че кучето ни ревнува

Виж още