5 знака, че нещо с диетата на кучето ви не е наред

куче не иска да яде Снимка: iStock

З елени изпражнения? Неприятни газове? Люспест пърхот по кожата? Всичко това може да са признаци, че кучето ви не яде правилната храна. Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 знака, че е време за промяна в диетата на питомеца ви. 

  • Метеоризъм

Разбира се, нормално е и кучетата да имат газове. Ако обаче сте забелязали, че домашният ви любимец произвежда по-често от обикновено неприятни миризми, може би се чудите дали можете някак да подобрите ситуацията. И отговорът е съвсем прост – като промените диетата му. 

куче ядеСнимка: iStock

Една от основните причини за метеоризъм е храната. Особено човешките остатъци, които споделяте с домашния си любимец често са с по-високо съдържание на мазнини, сол и захари, отколкото организмът на косматия ви другар може да усвои. 

Dogsandcats.bg

Тъй като метеоризмът се причинява от газовете, отделяни по време на храносмилането, трябва да се избягват храни, които са трудносмилаеми. Това включва неща като боб, зеле или задушен карфиол. 

  • Странни изпражнения

Видът на изпражненията е един от най-добрите показатели за здравето на вашето куче. Казвали сме го и преди, вероятно се повтаряме, но винаги е важно да обръщаме внимание на вида на екскрементите на домашния си любимец, тъй като така бързо можем да установим наличието на проблеми. Някои от нещата, за които да внимавате, са: необичайни предмети в изпражненията, чести епизоди на диария, която продължава повече от 48 часа, запек за повече от 48 часа, кръв в изпражненията, нисък апетит.

куче яде треваСнимка: iStock

  • Матова козина или пърхот

Козината на кучето ви изглежда ли изтощена, без блясък или да се лющи? Лошата диета може да е причината. Правилният баланс на хранителни вещества поддържа кожата на косматия ви другар еластична, а козината му блестяща. 

Макар да е сложно за диагностициране, ветеринарният ви лекар ще изследва широк спектър от фактори, свързани с начина на живот и околната среда на животното. В общия случай обаче, чуплива, матова козина или лющеща се кожа могат да означават, че домашният ви любимец се нуждае от повече омега-3. Изберете храна или добавка, приготвена със сьомга или рибено масло, за да повишите нивата на омега-3 в менюто на питомеца си. 

кучеСнимка: iStock

Забележка: Имайте предвид, че матовата козина може да е предупреждение за по-сериозни състояния, включително нарушения на функциите на щитовидната жлеза или паразити. За това не бива да се пропуска консултация с ветеринарен лекар. 

  • Повтарящи се ушни инфекции

Знаете ли, че повтарящите се ушни инфекции могат да бъдат симптом на кожна или хранителна алергия. Може да звучи изненадващо, но е истина. Това е така, защото здравето на червата е тясно свързано с имунната защита. И когато тя се компрометира, други функции като здравето на кожата също страдат. 

Ушните инфекции могат да бъдат причинени от мокри уши (при кучета, които обичат да плуват), тревни семена (кучета, които прекарват повече време навън) или паразити (кучета, които не се обезпаразитяват редовно). 

кучеСнимка: iStock

  • Наднормено тегло или поднормено тегло

Знаете ли, че кучето ви трябва да има фигура на пясъчен часовник? Погледнато отгоре, животното следва да има отчетлива „талия“. Друг тест, за да видите дали теглото на питомеца ви е здравословно, е да опипате ребрата му. Те трябва да бъдат откриваеми, но покрити със слой плът – да не стъчат, изпъкват и да не са невидими. 

куче не иска да ядеСнимка: iStock

Кучета с наднормено тегло следва да минат на по-лека храна, богата на съставки, които ги карат да се чувстват сити за по-дълго време. Бъдете стриктни с останалата част от домакинството ви относно храненето с остатъци от масата, които са богати на сол и мазнини. 

От друга страна, поднорменото тегло често е симптом на основен проблем и изисква ветеринарно внимание. Ще ви бъде препоръчана специализирана храна за домашни любимци, чрез която ще увеличите приема на калории. Ако кучето ви е здраво и активно, коригирайте вечерята му, така че да получава малко отгоре без след това да се движи. Така формата му постепенно ще започне да се връща към нормалното. Не изкушавайте питомеца си с остатъци от масата – човешката храна няма да добави хранителните вещества, от които той действително се нуждае. 

Вижте още:

5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

 

Виж още