5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

куче Снимка: iStock

Е дни от най-често срещаните новогодишни обещания са тези свързани с диетата и теглото ни като – „Започвам да се храня здравословно“, „Ще тренирам, ще отслабна и ще вляза във форма“ и тн. А защо освен за себе си, не се постараете да подобрите нещо и в диетата на домашния си любимец?

Според последни проучвания, 

поддържането на доброто физическо състояние на кучето може да увеличи продължителността на живота му с поне две години, както и да забави появата на редица хронични заболявания.

Dogsandcats.bg

За това ви предлагаме 5 лесни стъпки, чрез които ще подобрите диетата на кучето си лесно и бързо, като по този начин ще му гарантирате не само тегло в нормата, но и цялостно усещане за енергия, жизненост и лекота.

  • Следете за баланса

Пълноценната и балансирана диета е на първо място сред нещата, които трябва да съблюдавате. Ако храните домашния си любимец със суха или мокра кучешка храна, то той получава ежедневно повече от 30 основни хранителни вещества, от които се нуждае. Ако сте решили да приготвяте сами менюто му, уверете се, че отговаря на ежедневните нужди на животното относно необходимите му витамини, протеини, минерали, мазнини и други хранителни вещества. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Следвайте правилото за 10-те процента

Това е лесно за запомняне и прилагане правило, според което лакомствата трябва да съставляват не повече от 10% от общите дневни калории, които вашето куче приема. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

  • Мерете, а не действайте „на око“

Много собственици на четириноги правят грешката да пълнят купичката на кучето си с гранули по преценка – на момента. Това е и една от основните предпоставки за затлъстяване при кучетата. Важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно правилната дозировка на храната на домашния си любимец. Не четете какво пише отзад на пакета – там са описани препоръчителните количества, които рядко съответстват на индивидуалните нужди на косматия ви приятел. 

  • Разнообразието е важно

Идеята, че кучето ви може да яде една и съща суха храна в продължение на години, тъй като е скъпа, качествена и на него му харесва е доста разпространена. Повечето диетолози и ветеринарни лекари обаче ще ви кажат, че е добре да редувате суха с мокра храна, като е препоръчително да са от различни марки. Така ще гарантирате на домашния си любимец, че ще получи разнообразие от витамини и ценни за растежа и развитието му вещества. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Вижте още: 5 човешки храни, които са полезни за кучето

  • Винаги осигурявайте чиста и прясна вода

Следете по колко вода пие домашният ви любимец на ден (твърде много или твърде малко може да е сигнал за медицински проблем). За да насърчите приема на вода, почиствайте достатъчно често купичката на животното, подменяйте течността в нея с прясна поне по няколко пъти на ден. Можете да добавяте към менюто му домашен бульон – той е добър източник на хидратация. Важно е вие да го приготвите сами, тъй като търговските могат да бъдат с високо съдържание на натрий. 

Вижте още: От колко вода има нужда кучето дневно

За да осигурим здравословен живот и дълголетие на четириногия ни приятел, е необходимо да следим какво влиза в организма му. Наша задача – като отговорни собственици, е да съблюдаваме менюто му да е максимално добре балансирано, пълно с витамини и полезни вещества. 

 

Виж още