6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

куче Снимка: iStock

И ма много причини, които карат хората да дават лакомства на кучетата си – от награди за обучение до нещо, което да ангажира вниманието на домашния любимец. Независимо защо го правите вие, вашият космат приятел винаги е готов да хапне нещо вкусно и различно от обичайното съдържание на паничката му – в това сме абсолютно сигурни!

Колкото и забавни да са лакомствата обаче, собствениците на кучета трябва да са наясно, че с тях не бива да се прекалява. Нещо повече – според експертите те всъщност дори не са необходими в подходяща и добре балансирана диета.

Макар ветеринарните лекари да са на мнение, че лакомствата за кучета са нещо ненужно, много хора не виждат нещата по този начин. Според тях тези малки вкусни хапки, дадени в страни от основното ядене, са важна част от връзката между човек и домашния му любимец. Те са едно малко нещо, което правят за косматия си приятел, за да го зарадват. 

Dogsandcats.bg

За да не изпадаме в крайности, ние от DogsandCats.bg събрахме за вас 6 идеи за здравословни лакомства, за чиито допълнителни калории няма нужда да се притеснявате. Разбира се, дори при тях е желателно количествата да са премерени на база правилото – „лакомствата не бива да са повече от 10 процента от яденето на животното за ден“.

  • Фъстъчено масло за кучета

В зоомагазините вече може да откриете специално фъстъчено масло, подходящо за домашни любимци. Не знаем как точно е на вкус, но основното е, че е напълно здравословно, тъй като не съдържа допълнителни сол или друг вид добавки. През лятото – можете да смесите малко фъстъчено масло и натрошен половин банан с равна част вода. Замразете сместа върху хартия за печене и имате забавно и хидратиращо лакомство за косматия си другар.

кучеСнимка: iStock

  • Ябълки

Ябълките могат да осигурят витамин С, фибри и калций на домашния ви любимец. Важно е единствено да ги давате нарязани на животното, задължително почистени от семената и сърцевината. 

кучеСнимка: iStock

  • Боровинки

Да давате малки парченца от някои пресни плодове и зеленчуци като лакомство на домашния си любимец има една основна положителна страна – по-малко калории. А това е важен момент в борбата със затлъстяването. 

Боровинките са идеалният размер за лакомство за кучета от всякакъв размер и възраст. Те предлагат здравословни антиоксиданти и са изключително богати на витамин С. 

кучеСнимка: iStock

  • Моркови

Логично е кучетата да харесват плодовете заради тяхната естествена сладост. Какво обаче можем да кажем за зеленчуците?

Морковите са любимо лакомство за много четириноги, а и са добър избор, благодарение на високото съдържание на витамин А и фибри.

Вижте още: Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

  • Пюре от сладки картофи

Ако искате да направите едно нестандартно, но много полезно лакомство за домашния си любимец – имаме точната рецепта за вас! Всичко, което ви трябва са няколко сладки картофа. Почистете ги и ги нарежете на ленти. След като ги изпечете във фурна за няколко часа – намачкайте ги с лъжица. И споделете с домашния си любимец, разбира се!

кучеСнимка: iStock

  • Търговски лакомства

Това, че не са необходима част от балансираната диета на кучето, не прави непременно лакомствата, които ще закупите от зоомагазина „лоши“. Както с всичко обаче, не бива да прекалявате с тях. 

Без значение какъв вид лакомство изберете – винаги трябва да сте умерени в количествата, които давате на домашния си любимец. Макар че не е известно за нито една от храните в този списък да причинява проблеми при четириногите, винаги се чувствайте спокойни да обсъдите всяко притеснение и промяна в менюто на кучето с ветеринарния си лекар. 

лакомстваСнимка: pixabay.com

И помнете – въпреки че понякога споделянето на това, което самите вие хапвате с домашния ви любимец, може да е изкушаващо, невинаги задължително е в негов интерес. 

 

Вижте още:

5 човешки храни, които са полезни за кучето

Виж още