6 начина да поддържате кучето си активно през зимата

куче зима Снимка: iStock

И ма много забавни моменти, свързани с отглеждането на куче, но разходките навън през зимата със сигурност не са един от тях. Някои породи като Сибирско хъски или Аляски маламут, които са с гъста козина, са повече от щастливи да прекарват време навън дори в най-обилния снеговалеж. Но като цяло, по-голямата част от домашните любимци предпочитат да стоят на топло у дома в очакване на пролетта.

За щастие, има различни начини да поддържате кучето си активно през зимата. Предлагаме ви няколко идеи, селектирани от Американския киноложки клуб.

  • Облечете се добре

Ако кучето ви не е фен на зимните разходи, може да се окаже, че просто му липсва добра защита от лошото време. Палтата, пуловерите и ботушките не са само за хората! А подходящата дрешка може да направи чудеса за четириноги, които са по-чувствителни към студ.

куче зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Играйте и вътре

Има много начини да ангажирате кучето си психически и физически на закрито, в зависимост от това с какво пространство разполагате. Опитайте игра на криеница с любимо на животното лакомство или играчка, забавлявайте се с дърпане на въже или хвърляне на топка.

  • Планирайте среща за игра

Срещите на закрито са чудесен вариант за зимна социализация. Така че, когато е твърде студено за кучешкия парк, поканете приятелите на домашния си любимец у дома. Само не забравяйте преди това да приберете всичко чупливо!

  • Ангажирайте ума му

Кучетата се нуждаят от умствена стимулация толкова, колкото и от физическа. Тренирането на нов трик заедно може да предизвика питомеца ви и по двата начина.

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Дръжте кучето си заето

Както всеки родител ще ви каже, може да бъде известно предизвикателство да занимавате детето си по цял ден. За да стимулирате самостоятелната игра, поставете лакомство върху конг, пъзел или се снабдете с друг вид интерактивна играчка. Мирисането и близането са много успокояващи дейности за кучетата и като следствие те могат да помогнат за намаляване на енергийните нива и да осигурят умствената стимулация, от която кучето ви има нужда.

  • Опитайте дневна грижа

В зависимост от поведението на кучето ви (и бюджета, с който разполагате), дневна детска градина (да, вече има такива места и у нас), може да бъде чудесен вариант за социализиране на косматия ви другар през зимата или в дните, когато графикът ви е по-натоварен. А когато вземете питомеца си в края на деня, той ще бъде твърде уморен, за да иска да излизате на дълги разходки. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

Често зимата може да ни се види дълга. Е, същото се отнася и за домашния ни любимец. Но ако вложите малко креативност и усилия, можете да за забавлявате активно и да прекарате качествено време с косматия си другар. Поне докато слънцето не изгрее отново!

Вижте още: 

Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

 

 

 

 

Виж още