Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

хрътка Снимка: iStock

З имата е любимо време на много кучета, особено ако са почитатели на забавленията и игрите в снега. Когато температурите навън са ниски, наша грижа като отговорни техни собственици е да преценим дали времето е подходящо за разходки и ако не е – как да се погрижим за комфорта на домашния ни любимец. 

Макар често да свързваме избора на палто или дрешка за студено време главно с по-малките четириноги, трябва да обърнем внимание, че само, защото кучето ви е по-едро, не означава, че се чувства добре навън.

Вижте още: Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

Dogsandcats.bg

Когато температурите паднат под нулата, някои от по-големите породи кучета може да не са особено ентусиазирани за разходки в снега толкова, колкото може би си мислите. Обичайно е за тези четириноги да предпочитат да се мотаят у дома на топло. И още по-лошо – студът може да бъде опасен за тях. Сред големите и по-популярни породи кучета, които са най-чувствителни към студ за Немски дог, Мастиф, Доберман, Боксер, Грейхаунд и Немски късокосмест пойнтер.

Нека заедно да разгледаме защо тези четириноги не са почитатели на мразовитите разходки и е по-добре да не ги карате да стоят твърде дълго време навън, когато термометърът сочи под нулата. 

Нежната костна система и тънко палтенце, с които се отличават представителите на породата, обуславят тяхната чувствителност към ниски температури. Нежните гиганти на кучешкия свят, както са познати тези четириноги, могат да се справят със зимния хлад за кратка разходка из квартала, но задължително е да осигурите на домашния си любимец голямо и топло кучешко яке, ако зимната ви екскурзия продължава повече от десет минути. 

кучеСнимка: iStock

И макар че някои здравословни състояния, които се срещат по-често при по-едрите породи, могат да причинят неконтролируемо треперене, често това е реакция на тялото на животното към ниските температури. И сигурен знак за вас, че е време да се приберете на топло вкъщи.

Салуки са грациозни и красиви хрътки, на външен вид силно наподобяващи Афганската хрътка. Но докато Афганците имат дълга, мека козина навсякъде по тялото си, при Салуки тя е само по опашката и ушите.

Навсякъде другаде палтенцето им е късо, а това им осигурява съвсем малка защита в лютия студ. За това – най-добре е да не разхождате тези кучета без подходящо яке през зимата. 

кучеСнимка: iStock

Атлетичните хрътки имат много малко телесна мазнина по тялото си, както и тънка, къса козина. Три характеристики, които им причиняват истински дискомфорт, когато навън е студено. Същото важи и за по-дребните представители на семейството на хрътките – Уипета и Италианската хрътка.

Задължително условие за Грейхаундите е да са подходящо облечени през зимата, защото те имат нужда от допълнителния слой защита, който едно топло яке или палто им осигурява. И въпреки това – не бива да стоите на студа за твърде дълго. 

Важно е да знаете, че не е задължително условие температурите навън да са много ниски, за да усетят хрътките студ. В онлайн дискусионни групи, стопани споделят, че любимците им започват да треперят още, когато градусите навън за под 10 градуса по Целзий. За това не бива да се учудвате, ако се налага понякога вашата хрътка да носи пуловер и през лятото.

Не позволявайте на агресивния външен вид на Боксера да ви заблуди – тези кучета не могат (а и не трябва) да стоят или издържат на студ. Атлетичната, мускулеста структура на тялото им, съчетана с късата козина значи, че животното няма допълнително подкожни мазнини, които да го топлят през зимата. За това – за да се погрижите за комфорта на любимеца си, вземете му подходящо плътно яке. 

Винаги на служба като верен гард и защитник на стопанина си, Доберман пинчерът е куче, което ще има нужда от вашата помощ, за да се предпази от студа навън. Проблемът отново се свежда до късо палто и слаба физика. За това – желателно е да се снабдите с подходяща дрешка, както и да се придържате към правилото за по-кратки разходки през зимата.

Други често срещани големи породи кучета, които са чувствителни към студ, са:

Когато вашето голямо куче е чувствително към студа, ваша отговорност е да се погрижите за комфорта му през зимните месеци. Уверете се, че вашият домашен любимец е защитен с подходяща дреха, която му подхожда добре и поддържайте зимните разходки оживени, но кратки.

куче зимаСнимка: iStock

 

Вижте още: Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

Виж още