6 начина да релаксирате с кучето си

куче и човек Снимка: iStock

В сички имаме дни, когато ни е иска да се „изключим“ от ежедневните грижи и работни ангажименти, да се успокоим и да си починем качествено.

Общуването с куче може да ви помогне да „презаредите батериите“, да се отпуснете добре, а и доказано помага за намаляване на кръвното налягане, тревожността, самотата и бори депресията. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: Безопасни ли са кучешките целувки

Предлагаме ви шест идеи как да релаксирате качествено в компанията на домашния си любимец. Защото всеки заслужава почивка!

  • Ден без работа или домакински задължения

Няма нищо лошо в това да отделите ден само за себе си. И да му се порадвате в компанията на домашния ви любимец. Спестете си домакинската работа и се отдайте на пълен релакс – гарантираме ви, че и косматият ви приятел ще е доволен, че няма да се сблъска с бръмченето на прахосмукачката поне през един уикенд.

кучеСнимка: iStock

  • Направете си спа ден

Нищо не се отразява по-добре и не подмладява така, както спа ден. Не е нужно да харчите много пари, за да се поглезите в компанията на косматия си приятел. Пуснете релаксираща музика, опитайте ароматерапия и направете удобно, уютно място, където вашето куче да си подремне. Ако домашният ви любимец има артрит – направете му масаж и използвайте безопасни етерични масла (като първо се консултирате с ветеринарния си лекар, разбира се).

  • Погалете кучето си

Може да ви звучи странно, но е хубаво понякога да отделяте време просто, за да погалите домашния си любимец. Проучванията показват, че само за няколко минути милване се отделят голямо количество положителни хормони, включително серотонин, пролактин и окситоцин. По този начин и вие, и четириногият ви приятел ще се почувствате по-спокойни и щастливи, а и ще засилите връзката си.

човек и кучеСнимка: iStock

  • Подремнете заедно навън

Навън е слънчево и приятно – защо не се възползвате от хубавото време и не си подарите релаксираща дрямка на открито заедно с кучето си. Това ще засили доверието помежду ви и наистина ще си починете – просто вземете хамака или одеяло и намерете удобно място в близкия тих парк или градинка – това е всичко, което ви трябва!

  • Разходете се

Малко упражнения и раздвижване могат да помогнат на вас и на домашния ви любимец да изгорите излишната нервна енергия. Чрез движението се отделят и ендрофини в тялото, които намаляват болката и насърчават чувството на еуфория. Опитайте приятна разходка сред природата – там, където можете да сте далеч от шума на тълпите и колите.

куче и човекСнимка: iStock

  • Релакс на дивана

Ще се учудите колко много спокойствие може да ви даде 30-минутно гушкане с домашния ви любимец на дивана. Кученцето ще се радва да се свие във вас, а дори може да се отпуснете толкова много, че и двамата да си дремнете. 

кучеСнимка: iStock

Тези съвети наглед може да ви изглеждат лесни и прости за изпълнение, а може би си мислите „защо ми трябва специален ден, за да правя това“? Всъщност, в забързаното ни ежедневие се оказва една идея по-сложно да отделим специален ден за себе си – а той може би е точно това, което ви трябва, за да презаредите и да се почувствате освежени! 

 

Виж още