Безопасни ли са кучешките целувки

куче Снимка: iStock

Г олемите, мокри и небрежни кучешки целувки безспорно са едно от най-сладките и мили неща, свързани с отглеждането на домашен любимец. Е, поне според някои хора. Защото, докато едни намират тези облизвания за просто неустоими, първата реакция на този жест при други е по-скоро отвращение. 

Независимо към кой от двата типа спадате вие, със сигурност е полезно да знаете – безопасни или не са кучешките целувки.

Защо кучетата обичат да облизват стопаните си?

Облизването е поведение, което четириногите ни другари учат още от раждането си, коментират от Animal Planet. Майката облизва новородените си кученца, за да ги почисти и стимулира дишането им. И те от своя страна и отвръщат – в замяна. Този инстинкт е може би едно от първите неща, с които домашният ви любимец се е сблъскал в живота си, за това и той никога не изчезва. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При облизването се освобождават ендрофини, които подсилват усещането за удоволствие, комфорт и облекчават стреса. За това и някои кучета започват да се облизват прекомерно или натрапчиво, когато нещо ги тревожи. В кучешката глутница пък, облизването служи и като знак на подчинение, демонстрация за признаването на превъзходството спрямо по-доминиращите й членове. 

Когато говорим за това защо кучетата обичат да облизват стопаните си обаче, най-често този жест е израз на привързаност. Е, винаги съществува възможността и четириногото да ви облизва просто, защото имате приятен вкус. 

Безопасно ли е облизването на кучетата?

В миналото се е смятало, че устата на кучетата е много по-чиста от тази на хората, а слюнката на четириногите има лечебни свойства. Към днешна дата обаче, този мит е почти напълно развенчан. Като се има предвид, че домашните ни любимци са склонни понякога (да, знаем, че е отвратително!) да душат и дори – ядат чужди изпражнения, едва ли у някого остава съмнението, че устата на животните е пълна с микроби. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

Въпреки това обаче, учените са категорични, че макар кучешката слюнка да може да пренася опасни бактерии като Salmonella и E. сoli, както и паразити като Giardia и Cryptosporidium, тези заболявания обикновено не могат да се прехвърлят на хората само чрез едно облизване. 

Вижте още: По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Кога кучешките целувки не са безопасни?

Въпреки че на теория няма почти никакъв шанс да се разболеете от нещо, ако оставите домашният любимец да ви целува по неговия си начин, има някои хора, за които рискът е малко по-висок. При някои обстоятелства е по-добре да не оставяте питомеца ви да ви ближе по устата, пишат от Vetstreet. Това важи са:

  • Бебета
  • Бременни жени
  • Възрастни хора
  • Всеки, който има пъпка, отворена рана или драскотина по лицето си
  • Всеки с компрометирана имунна система 
  • Ако сте на химиотерапия, имате СПИН, диабет
  • Ако се възстановявате от сериозно заболяване

Намаляване на възможните рискове

Можете да сведете до минимум риска от заразяване с нещо в следствие на кучешките целувки просто, като сте отговорен стопанин на домашния си любимец. Звучи лесно, нали?

куче и човекСнимка: iStock

Редовните прегледи при ветеринарен лекар, които включват и фекална проба, обезпаразитяване и превенция срещу бълхи, кърлежи и други паразити, могат да помогнат за намаляване на шансовете домашният ви любимец изобщо да хване някаква инфекция, която евентуално след това да предаде на вас. 

След като съберете боклука след кучето си навън – носете антибактериални мокри кърпички със себе си, за да избършете ръцете си (ако наблизо няма къде да ги измиете, разбира се). И не на последно място – важно е храната на четириногото да е приготвена старателно. Въздържайте се да му давате сурови продукти или престояло месо, което може да бъде източник на бактериална инфекция. 

Изберете храна за кучета, която е балансирана и формулирана за здравето на вашето куче преди всичко. Почиствайте зъбите му редовно и се грижете за добрата орална хигиена – така ще намалите вредните бактерии, които се задържат в устата на животното. 

Как да спрем кучето да ни облизва

Въпреки че няма нищо лошо или опасно в това да позволите на домашния си любимец да ви ближе по лицето или устата, ако предпочитате да не рискувате, най-добрият подход е да прекъснете това поведение още в зародиш. 

кучеСнимка: iStock

В интервю за Animal Planet, треньорът на домашни любимци Виктория Стилуел споделя, че най-успешният начин да направите това е, да станете и да се отдалечите от кучето си, когато то ви оближе или се опита да го направи. Игнорирайки животното и лишавайки го от внимание, то ще разбере, че няма да получи нищо хубаво след облизването, а това постепенно ще го откаже да го прави изобщо. 

За всеобщо щастие на тези стопани, които обичат да си разменят целувки с домашния любимец ще кажем, че можете спокойно да продължите да го правите! Стига, разбира се, имунната ви система да е на ниво. 

В крайна сметка, дали ще позволите кучешките целувки се свежда до това какво е вашето здравословно състояние и вашето ниво на толерантност към потенциалните рискове. Така или иначе, ако по някаква причина това не ви се струва приятно, то има много други начини да споделите обичта с домашния си любимец. И в никакъв случай не бива да се чувствате зле, ако облизването не е един от тях.

 

Вижте още: 

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още