6 начина как да проверите дали кучето ви е с наднормено тегло

куче наднормено тегло Снимка: iStock

З наем, че повечето кучета се славят със завиден апетит. И не би било никак пресилено да кажем, че домашният ви любимец би изяло цялата храна – без значение колко нездравословна е тя, която сложите пред него. Въпреки това, като отговорни собственици ние знаем, че наша грижа е да контролираме какво и в какви количества косматият ни другар слага в уста. 

Теглото има значителен принос за цялостното здраве на четириногите, а затлъстяването може да доведе до по-сериозни проблеми като диабет, влошен артрит, проблеми със сърцето, кръвообращението или дишането и други. 

Ако четете това, може би се притеснявате, че кучето ви е с наднормено тегло. А като се има предвид, че по последни данни (към 2023 г.), над 50 процента от домашните любимци в Съединените щати тежат повече, отколкото би трябвало, то безпокойството ви е напълно оправдано. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Добрата новина е, че с подходяща диета и упражнения можете да помогнете на кучето си да се върне във форма. За целта обаче, първо трябва да разберете дали е време питомецът ви да свали няколко килограма. Ето шест начина да проверите дали косматият ви другар е с наднормено тегло.

  • Посетете ветеринарния си лекар

Ако търсите информация и се чудите дали кучето ви е с наднормено тегло, то най-вероятно е така. Най-добрият начин да разберете със сигурност обаче, е да направите посещение при ветеринарния си лекар. 

Породата, възрастта, размерът и медицинското състояние на питомеца ви могат да повлияят какво трябва да бъде подходящото тегло за него, а специалистът е много по-добре подготвен, за да прецени това. Другото предимство на посещението при ветеринаря ви е, че можете да обсъдите какви стъпки да предприемете веднага – безопасните начини за коригиране на диетата и упражненията на вашето куче. Няма две мнения, когато става въпрос за теглото на домашния ви любимец, вашият ветеринарен лекар е най-добрият избор.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Тялото е с форма на патладжан, а не на пясъчен часовник

Застанете над кучето си и го погледнете отгоре. Ако тялото му е с форма по-скоро като куршум или патладжан, има голяма вероятност то да е с наднормено тегло. 

Тъй като някои породи по начало имат по-различна форма на тялото си обаче, най-добрият тест си остава посещението на ветеринарния ви лекар. Но общото правило е, че четириногите, погледнати отгоре, трябва да приличат на пясъчен часовник. Или с други думи – да имат забележима извивка или линия на талията над ханша. 

Освен това, ако погледнете кучето си отстрани, коремът му изобщо не би следвало да се люлее. Повечето четириноги са естествено слаби, когато са здрави и получават достатъчно упражнения. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Не усещате ребрата

Когато прокарате пръсти по корема на кучето си, трябва да можете да усетите ребрата му през кожата, без да прилагате натиск. Ако питомецът ви има по-дебела козина, може да се наложи да я отместите леко, за да приложите този тест. В идеалния случай четириногият ви другар трябва да има тънка подплата от мускули и мазнини над ребрата.

  • Умора и лоша подвижност

Да носиш няколко килограма в повече може да е изтощително, а понякога дори болезнено. Ако питомецът ви изпитва затруднения да става, избягва по-динамичните игри или упражнения и показва признаци на болка, то може да има нужда да отслабне.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Ако кучето ви изглежда по-уморено от обикновено или предпочита да остане в леглото, вместо да тича след топката си, причината може да е в теглото му. Симптомите на артрит и други медицински състояния също могат да се влошат от наднорменото тегло.

  • Проблеми с дишането

Допълнителното тегло натоварва сърцето, белите дробове и кръвоносната система, което означава, че за тялото на кучето ви става по-трудно да изпомпва пълната с кислород кръв. За да компенсира, животното може да започне да диша по-трудно, да кашля или да показва признаци на лошо кръвообращение.

Важно: Ако кучето ви има проблеми с дишането, незабавно посетете ветеринарния си лекар. Въпреки че теглото на вашето куче може да е фактор, възможно е то да страда от друго медицинско състояние, което се нуждае от медицинска помощ.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Чести проблеми с корема

Храносмилателните проблеми често вървят ръка за ръка с излишните килограми. Ако кучето ви често има запек, страда от лошо храносмилане, киселинен рефлукс, газове и други стомашно-чревни проблеми, това може да е знак, че питомецът ви има нужда да свали няколко килограма.

Почти всички четириноги имат храносмилателни проблеми от време на време, но ако те зачестяват, значи нещо не е наред. 

Вижте още: 

6 знака, че е време да смените храната на кучето си

Давате ли точното количество храна на кучето си

Виж още