Давате ли точното количество храна на кучето си

куче храна Снимка: iStock

С поред резултатите от проучване на Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашните любимци, проведено през 2018 г. в САЩ, за около 56% от кучетата в страната е установено, че са с наднормено тегло. Затлъстяването, както сме споменавали и преди може да доведе до сериозни усложнения и здравословни проблеми, да намали качеството на живот на домашния ви любимец и ако не се лекува правилно, то е дори животозастрашаващо.  

Най-честата причина домашните кучета да развият наднормено тегло, е прехранването, съчетано с даване на твърде много лакомства и недостатъчно упражнения/активности.  

За щастие, стига да има осъзнатост от страна на стопаните, съчетана с дисциплина, както и промени в начина на живот и диетата на четириногото, този проблем може да бъде преборен!  

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

Първата стъпка се състои в това собствениците на кучета да разберат как правилно да разпределят храненията на четириногия си другар, за да избегнат прехранване. Така ще осигурите по-щастлив и активен начин на живот на домашния си любимец! 

Как да преценим по колко храна да даваме на кучето си? 

Една от основните и често срещани грешки, която се наблюдава при много собственици на кучета е, че просто следват препоръчаното предложение за сервиране, което се намира на задната част на опаковката с кучешка храна. Тези порции се основават на изискванията за калориен прием на порцион на едно средностатистическо куче – те не отчитат нивото на активност, възрастта или други важни фактори, които влияят пряко върху теглото на четириногото. 

куче хранаСнимка: iStock

Освен това – на много от храните, които можете да откриете в търговската мрежа, описаните порции са малко по-големи, отколкото е необходимо. Това е похват, използван в цялата индустрия с цел повишаване търсенето и може да допринесе в дългосрочен план за затлъстяване и други здравословни проблеми на домашния ви любимец. 

Големината на порциите трябва да се определя индивидуално 

Няма общ отговор на въпроса – как да изчислим с точност какво количество храна е достатъчно на кучето ни, за да се нахрани. Всяко четириного е различно, има свой метаболизъм, усвоява и преработва храната по уникален начин – точно, както е при хората. Когато се стремите да „заковете“ правилната порция за вечерята на домашния ви любимец, с която да сте спокойни, че правите всичко, за да поддържате здравословно теглото му, трябва да вземете предвид фактори като: възраст, нива на активност, чувствителност на стомаха, размер и медицинска история.  

куче хранаСнимка: iStock

Не забравяйте, че големината на порциите се променя през различните етапи от живота на косматия ви другар. Важно е количествата храна, както и честотата на ядене да са съобразени със специфичните нужди на животното. Дори и при различните сезони - те варират. Например, ако е лято и домашният ви любимец е навън по цял ден, тича и играе с часове – той ще се нуждае от повече „гориво“, за да навакса изразходваната енергия. И обратно – през зимата, когато животното прекарва повече време вкъщи, уютно сгушено на дивана или килима – порциите следва да са малко по-малки.  

За да намерите точния баланс за вашия домашен любимец, не пропускайте да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви ориентира колко е препоръчителният дневен прием на калории за вашето куче. Това ще ви позволи да му осигурите точното количество храна – независимо от вида, марката или формулата й. Понякога математиката е всичко, което ни трябва, нали? 

куче хранаСнимка: iStock

Не забравяйте да добавите и лакомствата в уравнението 

Един от начините, по които все пак можете да прехраните домашния си любимец, дори и да следите количеството ядене в паничката му, е да не вземете под внимание закуските, лакомствата и остатъците от масата, които давате на домашния си любимец. Обикновено те са с високо съдържание на калории и трябва да се добавят към сметката – особено ако сте разработили промени в диетата на животното с цел отслабване.  

Помнете – винаги четете не само съдържанието на лакомствата, които купувате на домашния си любимец, но обръщайте внимание и на съдържанието им в калории.  

куче хранаСнимка: iStock

Никак не е лесно да определим точно кога домашният ни любимец е вече сит и кога просто „проси“ ядене от масата, защото му е скучно или по навик. Ако обаче знаем приблизителното количество калории и дозировка на храната му, тогава може би ще ни е по-лесно да устоим на онзи молещ поглед, който сякаш ни казва: „Не съм слагал нищо в уста от месеци…“ 

Вижте още: 

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Виж още