6 знака, че е време да смените храната на кучето си

куче храна Снимка: iStock

И зборът на храна за домашния ви любимец може да бъде труден процес – има толкова много неща, измежду които да избираме! За това не е никак чудно, че много собственици на кучета се придържат към една и съща марка или формула през целия живот на косматия си другар. И въпреки че в това има известна логика – защо да променяме нещо, което очевидно работи, нали, в крайна сметка трябва да се замислим, че диетичните нужди на домашния ни любимец могат да се променят с времето поради фактори като възраст, цялостно здравословно състояние и ниво на активност.

куче хранаСнимка: iStock

На каква възраст е добре да сменим храната на кучето си?

Що се отнася до храненето, има три жизнени етапа, които според експертите са и ключовите моменти в живота на вашето куче. Добре е да ги обсъдите и с ветеринарния си лекар. Те рамкират периода от кутре, до зрял индивид и накрая – до възрастно куче. 

Всеки етап от живота на домашните ни любимци има свои специфични изисквания и хранителните нужди на четириногите са различни. И макар да смятаме, че е добър вариант, всъщност храната за кучета, обозначена като „подходяща за всяка възраст“ всъщност не отговаря съвсем на тези нужди. Нещо повече – тя може да съдържа прекомерни мазнини и хранителни вещества, от които животното всъщност не се нуждае. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

Какви са другите признаци, че е време да сменя храната на кучето си?

В допълнение към консултацията с вашия ветеринарен лекар относно подходящата диета, съобразена с възрастта и здравословното състояние на питомеца ви, жизненоважно е да внимавате за определени видими признаци, че е необходима промяна в менюто му. 

Ето шест общи признака, за които трябва да внимавате...

  • Суха и/или падаща козина

Диетите, богати на есенциални мастни киселини, са ключов компонент за поддържане на кожата на кучето ви здрава, а следователно и на козината му, в идеална форма. Много храни за домашни любимци са създадени с цел подобряване именно на състоянието на кожата и козината на четириногите. Потърсете формула, която съдържа както Омега-3, така и Омега-6 мастни киселини, за да върнете блясъка на кожухчето на питомеца си.

куче хранаСнимка: iStock

  • Летаргия/слабост

Ако кучето ви наскоро е претърпяло стресиращо събитие, заболяване или операция, то разбираемо може да е малко изтощено. Диетите с високи нива на антиоксиданти могат да помогнат за засилване на имунния отговор, да ускорят възстановяването и да върнат на крака за нула време косматото ви другарче. Запомнете: куче, което внезапно започва да се държи летаргично и видимо няма енергия, трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, преди да се направят драстични промени в диетата му.

  • Липса на мотивация/мудност

В зависимост от размера на кучето, домашните любимци се считат за зрели между 5-тата до около 7-мата си година. С напредване на възрастта нашите четириноги другари се променят, а заедно с тях и хранителните им нужди.

куче хранаСнимка: iStock

Диетите за възрастни хора, например, обикновено съдържат по-малко калории, но са с по-високо съдържание на фибри и често в тях се залага на добавки, специфични за този етап от живота, като поддържане на ставите и антиоксиданти. Специалистите препоръчват да се откажете от храната за възрастни кучета, преди действително да е настъпил този период от живота на питомеца ви. 

  • Наднормено тегло

Не е нужно да чакате домашният ви любимец да се сдобие с наднормено тегло, но ако ветеринарният ви лекар съветва, че е добре кучето ви да загуби няколко сантиметра, промените в менюто му са належащи. Диета, специално предназначена за отслабване, ще гарантира, че животното все пак ще получава необходимите основни хранителни вещества, витамини и минерали, като същевременно приема по-малко калории. 

  • Стомашни разстройства

Хроничният метеоризъм, редките изпражнения или къркоренето на стомаха могат да бъдат резултат от хранителна непоносимост или ниско качество на храната на домашния ви любимец. Ветеринарни лекари, цитирани от petMD споделят, че чревните разстройства са често срещани при четириногите, като те създават неудобства както за самото животно, така и за стопанина му. Понякога решението е толкова лесно, колкото преминаването към първокласна кучешка храна или диета за чувствителен стомах, за това консултирайте се със специалист.

куче хранаСнимка: iStock

  • Постоянен сърбеж

Алергиите са често срещани при домашните любимци, а храната е само една от няколкото възможни причини за появата им. Ако ветеринарният ви лекар установи наличие на алергия, то домашният ви любимец следва да премине на диета с ниско съдържание на алергени, която намалява възможните да се възползват от диета с ниско съдържание на алергени, за да се избегнат неприятни симптоми, един от които е постоянният  сърбеж.

Планирайте успеха си

Изборът на подходяща диета е един от най-важните, които правите в името на това да осигурите дългосрочно здраве на домашния си любимец. Но не е заместител на медицинските грижи. За това, ако подозирате, че вашето куче може да се чувства по-добре с друг вид храна, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Добрата храна и мъдрият избор водят до дълъг, здравословен и щастлив живот.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Как правилно да сменим храната на кучето си

 

Виж още