6 начина как кучето ви говори чрез езика на тялото си

питбул Снимка: iStock

Н а всички ни се иска да можехме да говорим с домашните ни любимци - това несъмнено би направило съвместния ни живот много по-лесен! Но знаете ли, че четириногите всъщност се опитват да говорят с нас? Е, може би не използват нашия език и не могат да се изразяват с думи, но кучетата ни определено правят ежедневни опити за общуване! Не ни вярвате? 

Кучетата изпращат различни сигнали чрез поведението и езика на тялото си. Ето шест неща, които домашният любимец се опитва да ви каже и всичко, което трябва да направите, е да се научите как да ги разчитате.

  • Кучето ви носи нещо

Това е доста лесно за интерпретация поведение. Повечето кучета нося нещо на собственика си, когато искат да играят или търсят вниманието му. Независимо дали е любима играчка, пръчка за хвърляне или чорап, изваден от коша за пране, обикновено е техният начин да ви помолят за малко време за игра. 

куче играчкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Задъхване, когато не е горещо

Ако кучето ви се задъхва, когато навън не е топло, това може би е знак, че се чувства стресирано. Може би е време да промените средата или да потърсите това, което правите и причинява безпокойство на питомеца си, за да го елиминирате. 

  • Хленчене

Хленченето е трудно, защото кучетата казват с него различни неща. Някои домашни любимци може да хленчат, когато имат нужда да отидат до тоалетната, докато други – когато са гладни, искат лакомство или купичката им с вода е празна. 

кучеСнимка: iStock

Възможно е кучето ви да хленчи, когато е развълнувано или стресирано. За това – вижте какво още се случва в околната среда, за да разберете за какво точно вашият домашен любимец използва хленченето. Например, ако животното стои на вратата и хленчи, вероятно иска да излезе. Или се вълнува от този, който се намира от другата страна на вратата...

  • Внезапно извъртане на главата

Това често се пропуска от собствениците на домашни любимци, но се случва. Ако кучето си върти бързо главата си към зоната, която докосвате, това означава или, че го боли, или че не му е приятно да го галите там. Всяка от тези причини може да бъде предупреждение – ако не спреш, може да пострадаш! Знаейки това, може да ви бъде по-лесно да разберете дали по тялото на вашия питомец има болезнено място и да му окажете необходимата помощ в случай на нужда.

куче спиСнимка: iStock

  • Лае по вас

Кучето ви лае, защото иска нещо – храна, разходка, време за игра или да му хвърлите играчка. Това, в голяма част от случаите, е заучен език – което означава, че домашният ви любимец е опитал тази тактика веднъж или два пъти, получил е това, което е искал, така че е продължил да го прави. 

  • Сковано тяло

Скованото тяло е начинът на вашето куче да каже „нещо става и то не ми харесва“. Ако забележите, че домашният ви любимец се вдървява, това обикновено означава, че е на път да реагира на нещо, което е привлякло вниманието му – котка, човек на вратата, друго куче и тн. 

малко кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че този важен сигнал е ключов и разпознаването му може да ви помогне да избегнете следващата част, която може да доведе до битки и ухапвания. 

Нашият съвет е: Ако кучето ви втренчено започне да се взира в нещо, време е да пренасочите вниманието му другаде.

Вижте още: 

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

 

Виж още