6 очарователни причини защо кучетата обичат да се въргалят в снега

куче сняг Снимка: iStock

А ко кучето ви винаги се радва на снега навън, а една от най-любимите му дейности е да се въргаля или рови в преспите, то знаете добре колко забавно може да бъде това поведение. И тъй като до момента все още няма много изследвания относно това защо домашните ни любимци толкова обичат да се търкалят в снега, то ни остава само да направим някои предположения. Ето и някои от тях, които лично за нас, звучат доста логично. 

6 причини, поради които кучетата обичат да се търкалят в снега

  • Изследване на ново усещане

Снегът е нещо ново и кучетата вероятно разбират, че могат да му се порадват само през определено време от годината. За това може би се чувстват толкова ентусиазирани, когато навън има прясно навалял сняг! Не бива да забравяме и, че четириногите ни другари са естествено любопитни по природа. За това и повечето кучета първо ще забият нос в снега и ще подушат наоколо. А след това може просто да се отъркалят в снега, за да разберат по-добре новото усещане.

куче снягСнимка: iStock

  • Охлаждане

Кучетата обикновено предпочитат температурата в стаята да е около 21-22 градуса по Целзий. През зимата често градусите вътре са малко по-високи, а въздухът – по-сух. Ако домашният ви любимец има гъста козина, може да му е приятно да излезе навън на студа за малко, за да се охлади. Търкалянето в снега може да бъде забавен начин да го направи!

Dogsandcats.bg
  • Смесване на аромати

Някои кучета се въргалят по земята, в тревата или в снега, като средство за общуване с други четириноги. Понякога мъжките животни го правят и, за да маркират с аромата си дадено място, за да предадат съобщение, че са били там. Ако снегът наскоро е навалял, това може да прикрие миризмата, която питомецът ви е оставил.

куче снягСнимка: iStock

  • Облекчаване на сърбеж

Има някои области по гърба на кучетата, до които им е невъзможно да достигнат сами. За това те често прибягват до търкаляне в текстурирани повърхности, за да облекчат този сърбеж. Снегът може да бъде допълнителен бонус поради охлаждащия ефект, който носи на животното. 

Кожата на домашните ни любимци става по-суха през зимата и може да се нуждае от допълнително овлажняване, за да се предотвратят зачервявания и лющене.

  • Израз на вълнение

Въпреки че не е сигурно защо някои кучета обичат толкова снега, ние знаем, че някои домашни любимци явно са искрено развълнувани при вида му. Търкалянето в снега може да е начинът на животното да се позабавлява и да изрази вълнението си. Да, от наша гледна точка може би не изглежда точно така, но всъщност търкалянето в снега може да е много забавно!

куче снягСнимка: iStock

  • Насърчаване на поведението

В интернет можете да откриете много видеа на кучета, които лудуват и се търкалят екзалтирано в снега. А много хора (включително и ние!) намират тези клипчета за очарователни и забавни! Четириногите ни другари са еволюирали, за да са в хармония с човешкото поведение, за това и не е чудно, че кучето следи и запаметява всяка ваша реакция. 

Когато види любимия си човек да се радва и смее, докато си играе в снега, кучето може да се почувства окуражено да демонстрира това поведение отново и отново. Търкалянето в снега може да бъде и възнаграждаващо за някои четириноги, тъй като получават похвала и внимание, когато го правят.

Безопасно ли е да оставя кучето си да се търкаля в снега?

В по-голямата си част е напълно безопасно да оставите домашния си любимец да се търкаля в снега. Просто се уверете, че под него няма остри пръчки или други предмети, които могат да наранят животното. Добре е и да се уверите, че снегът, в който питомецът ви се търкаля, е чист. Което ще рече – да стоите далеч от места с много пешеходен трафик, тъй като там е по-вероятно да има топяща се сол, смесена със снега. 

куче снягСнимка: iStock

И накрая, за да са максимално приятни и безопасни снежните ви забавления, необходимо е да се съобразите с температурата навън. Ако тя е под нулата, не се препоръчва да оставяте питомеца си, колкото и развълнувано да си играе той в снега, повече от 15 минути навън.

Вижте още: 

За какво да внимаваме при разходката на кучето си, когато температурите навън са под нулата

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

 

Виж още