Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

куче Снимка: iStock

П рез последните години зимите у нас може и да не са така снежни, както си ги спомнят нашите по-възрастни роднини. За сметка на това обаче, винаги носят със себе си студено време. Заедно с ниските температури идва и една опасност за домашните ни любимци. А именно – хипотермията или опасен спад в телесната температура. Името на това състояние идва от гръцката дума „hypo”, което значи „под“ и „therm”- в превод „топлина“.

Въпреки че състоянието може да засегне както кучета, така и хора,

при четириногите то се усеща по-тежко, тъй като те са по-малки като килограми, както и защото нормалната им телесна температура е по-висока от нашата (между 38,3 до 39,2 °C). Ако телесната температура на кучето спадне до нормалните за човека граници от 36,4 до 37,6 °C, това индикира опасност и налага да потърсите спешна медицинска помощ. 

Dogsandcats.bg

Причини за хипотермия при кучетата

Най-очевидната причина е, разбира се, продължителното излагане на студ, въпреки че хипотермията може да засегне животните и при нормална температура, ако са изложени на по-висок риск. По-уязвими са малките, както и много възрастните четириноги, тези, които наскоро са претърпели операция или са с компрометиран имунитет. Болестите на хипоталамуса, включително хипотиреоидизъм, също могат да причинят спад в телесната температура на кучето. 

Някои кучета могат да получат хипотермия, ако се наложи да бъдат под анестезия за по-продължителен период от време. Това обаче, е едно от задължителните неща, които ветеринарният анестезиолог е обучен да наблюдава и лекува.

Важно е да знаете, че по-малките породи кучета страдат по-често от хипотермия, тъй като при тях загубата на телесна топлина през кожата се случва по-бързо. 

кучеСнимка: iStock

Не подценявайте студеното време навън

Ако кучето ви е стояло дълго време на студено време, особено ако козината или кожата му са мокри (например, къпало се е в езерото в парка през зимата или се в ровило в снега), незабавно трябва да проверите за признаци на хипотермия щом се приберете в дома си. 

Състоянието може да бъде причинено и от шок, който можете сами да диагностицирате като проверите венците на животното. Ако те са бледи или бели, а косматият ви приятел се държи летаргично, незабавно потърсете медицинска помощ. 

Диагностика

Първият признак на хипотермия при кучето е прекомерното треперене, което често е последвано от летаргия. Можете да усетите и, че лапите, ушите и опашката на животното са измръзнали. Ако има хипотермия, то тези части от тялото на домашния ви любимец може да са загубили цвета си – често стават бледи, сиви или синкави. Измръзналите зони са студени като усещане, като е вероятно четириногото инстинктивно да се дърпа при опитите ви да го докоснете, защото го боли. Засегнатите области могат да се подуят, както и да се развият мехури или язви. В случаи на екстремно измръзване кожата ще стане черна, което води и до фатален край за животното. 

куче зимаСнимка: iStock

Ако в дома си имате ректален термометър то можете да прецените сами степента на измръзване на домашния си любимец. Следете за ориентир следните показатели и свързаните с тях симптоми:

  • Начален стадий на измръзване – телесна температура между 32 до 35 °C. Симптоми като слабост, треперене и липса на координация.
  • Средно тежко измръзване - телесна температура между 28 до 32 °C. Симптоми като мускулна скованост, ниско кръвно налягане, бавно и затруднено дишане;
  • Тежко измръзване - телесна температура под 28 °C. Симптоми като фиксирани и разширени зеници, почти недоловим сърдечен ритъм, затруднено дишане и кома. 

Как да действаме ако кучето ни получи хипотермия

В случай, че температурата на вашето куче е под 36,7 °C, незабавно го заведете до кабинета на ветеринарния си лекар или до най-близката клиника за спешна помощ. В противен случай се налага да повишите телесната температура на животното чрез нагряване по някой от следните начини: 

  • Затоплете дебело одеяло на радиатор или в сушилнята възможно най-бързо, след което увийте животното в него.
  • Можете да увиете бутилка с гореща вода в кърпа и да я поставите до стомаха на кучето си. Внимавайте – не бива да е твърде гореща, за да не изгорите кожата му.
  • Ако кучето е в съзнание – дайте му да пие топла вода.
  • Уверете се, че домашният ви любимец стои неподвижно и избягва прекомерни движения, тъй като това може да допринесе за загуба на телесна топлина.

По време на процеса по затопляне на кучето, не се тревожете или стряскайте, ако в началото има лек спад в температурата. Това се дължи на студената кръв близо до повърхността на кожата, която се смесва с по-топлата, която е дълбоко в тялото на животното. Дайте му малко време и би трябвало състоянието на косматия ви приятел да се стабилизира.

кучешки лапиСнимка: iStock

Мерете температурата на всеки десет минути. Щом достигне до 37,8 °C, можете да спрете допълнителното затопляне. Въпреки че е възстановило нормалното си състояние, задължително е да заведете животното при ветеринарния си лекар, за да провери дали няма дългосрочно увреждане на сърцето или други органи. Това най-вероятно ще включва кръвни изследвания и анализ на урина, заедно с пълен физически преглед.

Превенция

Най-добрият начин за предотвратяване на хипотермия е избягването на екстремни студове за продължителни периоди от време. През зимните месеци по-добре е да правите по-чести, но по-кратки разходки.Обмислете да закупите защитни обувки и дрешка на домашния си любимец, особено при по-дребните четириноги това е наложително. Бъдете особено внимателни, ако кучето ви е хипогликемично.

куче зимаСнимка: iStock

Домашните ни любимци имат своите начини да оцеляват сред природата, така че могат да издържат на студ, но при по-ниски температури те имат нужда от грижите на стопанина си, за да ги предпази от измръзване. Ние сме тези, които трябва да осигурят на животните защита, а чрез няколко прости стъпки можем да предотвратим хипотермия и да се радваме заедно на снега навън. 

 

Вижте още: 

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

Виж още