За какво да внимаваме при разходката на кучето си, когато температурите навън са под нулата

куче студ Снимка: iStock

З имата може да бъде дълъг и мрачен сезон за много хора, особено ако живеете на място със северен климат. Въпреки това, дори, когато навън температурите паднат и времето е лошо, домашният ви любимец все пак има нужда да излезе на чист въздух, да се раздвижи и да отиде до тоалетна. Но колко студено е твърде студено, за да изведете питомеца си на разходка?

Отговорът на това до голяма степен зависи от вашето куче. 

Някои четириноги се чувстват чудесно, когато навън е по-хладно, докато на други това никак не им допада. Размерът, породата, възрастта и здравословното състояние на четириногото – това са факторите, които определят кога температурата навън е твърде ниска, за да го изведете на разходка.

куче студСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Твърдата граница варира между минус 3-4 градуса по Целзий. Ако термометърът показва, че навън е под минус 4 градуса по Целзий, то трябва да имате предвид, че дългите разходки носят риск за здравето на домашния ви любимец. Ключово в подобен момент е да наблюдавате домашния си любимец, когато навън е студено и да търсите признаци на дискомфорт като треперене, забавяне или хленчене.

Вижте още: Знаците, че на кучето ни му е студено

Ако температурите навън са под 0 градуса по Целзий, най-добре е да извеждате питомеца си на по-кратки, по-чести разходки, вместо на обичайните му по-дълги, за да намалите рисковете от измръзване и настинка.

В общия случай,

когато температурата навън падне под 0 градуса по Целзий е желателно да започнете да обръщате по-голямо внимание на кучето си и това как то се държи по време на разходка.

Помнете, твърде студеното време може да доведе до хипотермия и измръзване, а в екстремни случаи може дори да бъде фатално. 

куче студСнимка: iStock

При по-малките понасят по-зле студа

Малките кучета са изложени на най-голям риск при минусовите температури, тъй като те губят телесна топлина по-бързо в сравнение с големите. Мъниците имат нужда и от специални грижи и оборудване (дрешки, обувки), за да понесат по-добре мразовитото време. И отново - не залагайте на дълги разходки, не стойте много време навън и наблюдавайте как се държи косматото ви приятелче. Ако забележите, че то видимо не се чувства комфортно и явно няма желание да е навън, приберете се вътре по най-бързия възможен начин.

Вижте още: Основни съвети при грижата за кучетата през студените месеци

Кучета, които нямат проблем със студеното време

Някои породи кучета като Сибирско хъски, Аляски маламут и Самоед са създадени, за да живеят и работят на места със студен климат. Тези четириноги, ако са аклиматизирани към мразовитото време, могат лесно да издържат на температури до 0 градуса по Целзий. До голяма степен това се дължи на тяхната гъста козина и допълнителни мастни натрупвания, които помагат за изолацията на животното. 

куче студСнимка: iStock

Не забравяйте за вятъра

Една от грешките, която много хора правят е, че забравят да отчетат охлаждащия ефект на вятъра. Ако навън е студено, но и ветровито, трябва да се ориентирате, че реалната температурата вероятно е няколко градуса по-ниска. Продължителността на разходката трябва да се основава на температурата на вятъра, а не на тази на въздуха. 

Как да разберем, че на кучето му е твърде студено?

Има различни признаци, за които трябва да внимавате и които ви подсказват, че на домашният ви любимец му е твърде студено. Най-честите от тях включват:

  • Треперене
  • Необичаен лай или хленчене
  • Дърпане и желание на кучето да се прибере по-бързо у дома
  • Търсене на подслон
  • Повдигане на лапите 

Ако кучето ви проявява някой от тези признаци, най-добре е да се насочите към дома си незабавно. А щом се приберете – да затоплите питомеца си, да избършете лапите му с кърпа и топла вода и да го наблюдавате, за да сте сигурни, че всичко с него е наред.

куче студСнимка: iStock

Какво да направим, ако се налага да разходим кучето си при много студено време?

Понякога, независимо от времето навън, се налага да изведете домашния си любимец. Не можете да очаквате от кучето да задържи урината си с часове или дни, докато премине застудяването навън, нали?  Ако трябва да изведете кучето си навън по време на особено студено време, има няколко неща, които да направите и да обмислите.

Като начало, ограничете времето навън до абсолютния минимум. Оставете животното да свърши работите си, а след това се приберете у дома. По-кратките, по-чести разходки са по-безопасен вариант. 

Използвайте яке или пуловер, за да помогнете на кучето си да се чувства максимално комфортно. И не на последно място, уважавайте питомеца си и обръщайте внимание на признаците, че се чувства неудобно. 

Ключът към разходките при студено време е да прекарвате възможно най-малко време навън и предварително да подготвите кучето си с подходящо облекло. Бъдете сигурни, че и за домашният ви любимец не е особено приятно да е навън в мразовитото време и вероятно ще свърши работите си максимално бързо, нетърпелив да се върне вътре. 

куче студСнимка: iStock

В заключение, студът може да бъде опасен както за хората, така и за кучетата. Въпреки това, домашният ви любимец все пак трябва да излезе на своята разходка, дори и навън да е хладно. Трябва да следите температурата и прогнозата, за да си осигурите безопасни разходки по време на изключително ниски температури. Обърнете внимание на питомеца си и нека излизанията за кратки, когато живакът падне под 0 градуса по Целзий и се водете по индивидуалните характеристики на вашия четириног другар.

Вижте още: 

Грижа за възрастните кучета през зимата

 

Виж още