6 плодове и зеленчуци, които са вредни за кучета

куче зеленчуци Снимка: iStock

П ресните продукти обикновено се считат за здравословна част от диетата ни. Същото може да се каже и за нашите домашни любимци – няма нищо лошо да споделите част от закуската с кучето си, стига да знаете, че тя е полезна за него. За да се случи това, за всеки собственик на четириного е полезно да знае кои храни да избягва. Защото често неща, които са полезни (и вкусни!) за нас, могат да са вредни и дори – токсични за косматите ни спътници. 

зеленчуциСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 6 плодове и зеленчуци, които не бива да включвате в менюто на домашния си любимец. Нито към основното му хапване, нито под формата на лакомство! 

  • Грозде, стафиди и касис

Точната причина, поради която гроздето е токсично за кучетата, все още не е известна. Но едно нещо е сигурно: то може да бъде смъртоносно за четириногия ви другар. Само едно или две зрънца са достатъчни, за да доведат до трайно увреждане на бъбреците или внезапна бъбречна недостатъчност при иначе здраво куче. По-малко тежките симптоми включват повръщане, диария и стомашни болки. Същото се отнася и за стафидите и касиса, които по същество представляват дехидратирано грозде.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • (Диви) гъби

Гъбите, които са безопасни за консумация от хората и се продават в близкия супермаркет, са безопасни за ядене и от кучета. Въпреки това, важно е да имаме предвид, че опасността, свързана с ядене на диви гъби от домашните ни любимци, следва да се приема много сериозно. И е важно да запомните едно: колкото и мощно обоняние да има четириногият ви другар, той няма как да „подуши“ токсините, за да избегне отровните гъби сам. Особено и предвид факта, че много от тях имат привлекателен аромат.

Вижте още: Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

  • Картофи и домати

Събрахме тези два зеленчука (е, технически единият е плод!) поради факта, че са токсични по сходен начин за кучетата. Картофите и доматите съдържат високи нива на солалин, който е вреден за домашните ни любимци. От Американския киноложки клуб поясняват, че в зрелите домати и картофи има по-малко количество от това вещество, за това и хапването на зрял домат от време на време не бива да ви тревожи прекомерно. Същото важи и за няколко лъжички варен или намачкан картоф. Ако обаче ги отглеждате в градината си, то трябва да бъдете особено внимателни и да следите питомеца си, когато се разхожда и души зеленчуковите растения. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Сред признаците на отравяне със солалин при четириногите са: повръщане, диария, летаргия, слабост и объркване.

  • Ревен

Чест компонент във вкусни десерти и кремове, стопаните на кучета трябва да са особено внимателни с пресния ревен. Според Pet Poison Helpline, растението съдържа разтворими оксалатни кристали, които изчерпват калция в тялото. Те са особено концентрирани в листата. 

Добрата новина тук е, че е необходимо голямо количество от това вещество, за да се появи тежка симптоматика при четириногите. Въпреки това, прекомерната консумация може потенциално да причини бъбречна недостатъчност на животното. 

По-често срещаните симптоми на токсичност включват: лигавене, липса на апетит, повръщане, диария, летаргия, слабост, треперене, кървава урина, промени в жаждата и уринирането.

  • Семена, сърцевини и стъбла: ябълки, сливи, праскови, кайсии, череши, райска ябълка

Месото на тези плодове е безопасно и дори – полезно за домашните ни любимци в умерени количества, разбира се. За кучетата обаче е абсолютно противопоказно да поглъщат стъбла, сърцевина или семена. Тези части от плодовете могат да причинят чревни запушвания, представляват опасност от задавяне и съдържат токсичен цианид. Да, една костилка от череша вероятно няма да причини големи щети, но ако домашният ви любимец се докопа до цялата ви пазарска торба, определено е добре да насрочите преглед при ветеринарния си лекар. 

куче яде ябълкиСнимка: iStock

  • Авокадо

Всички обичаме авокадо! Но то не е непременно добър избор що се отнася до нашите пухкави приятели! Авокадото съдържа персин, естествен токсин, който е особено концентриран в кожата, листата и костилката. Известно количество от това вещество присъства и в месестата част на плода, поради което специалистите съветват да избягвате да давате на четириногия си другар авокадо.

Прекомерната консумация на персин може да причини сърдечна недостатъчност и смърт. Различни онлайн източници твърдят още, че яденето дори и само на няколко парченца авокадо, може да доведе до стомашно разстройство и диария при кучетата. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още