6 важни неща при избора на търговска храна за кучета

кучешка храна Снимка: iStock

К акто при хората, така и при домашните ни любимци здравето и щастието зависят до голяма степен от вида на храната. Колкото и отговорно да подхождаме обаче, понякога дори на най-добре подготвени стопани се случва да се озоват в близкия супермаркет, където, изправени пред търговските храни на щанда за домашни любимци (защото сме изпуснали работното време на любимия зоомагазин, да кажем) да не знаят какво да изберат. И често това може да е доста обезсърчаващо. 

На пазара има различни опции, които често не са точно това, което търсим или се различават от специфичните хранителни нужди на нашия любимец. Разбира се, никак не помага и фактът, че всички тези марки се рекламират като „одобрени и препоръчани от ветеринарни лекари/асоциации“. 

Знаейки какво да търсите в търговската храна за кучета, ще сте по-уверени в избора си и ще успеете да откриете точната за вашето куче. За това – вижте 6 неща, за които да следите и внимавате следващия път, когато изпаднете в подобна ситуация.

Dogsandcats.bg

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Хранителни съставки

Въпреки че може би ви звучи очевидно, това е първото нещо, което трябва да проверите, когато купувате храна за кучето си. В идеалния случай се спрете на марка, която съдържа истински съставки, които бързо можете да идентифицирате на гърба на опаковката като ориз, пиле, моркови и тн. Ако не можете да разберете какви са продуктите, които съдържа тя – най-добре е да не я купувате.

  • Алергично ли е към нещо вашето куче?

Както при хората, така и при кучетата съществуват хранителни алергии към някои протеини като пилешко или друг вид месо. Ако случаят с вашия домашен любимец е такъв, добре е да съобразите диетата със специфичните нужди на косматия ви приятел.

Задължително е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да успеете да намерите баланса между мазнини, протеини, въглехидрати и други хранителни вещества. Само така ще знаете какво да търсите и към кои марки да се насочите.

  • Следете за знака на ААFCO

Проверката на съставките, съдържащи се в търговската храна е нещо задължително, но не достатъчно. Добре е да погледнете на опаковката дали намирате етикета на AAFCO – това е гаранция за пълноценна и балансирана формула, преминала проверката на безопасност.

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Проверете нивата на протеините и мазнините

За да подходите отговорно, проверете количеството протеини и мазнини, които се съдържат в търговската храна, която сте избрали да купите за домашния си любимец. Тази информация ще откриете от задната страна на пакета/консервата. По този начин ще си гарантирате, че няма да давате на животното излишни вещества, които да се отразят зле на качеството на живота му.

Съдържанието на протеини и мазнини във всяка търговска храна е различно, като при някои марки те могат да бъдат в тройно по-висок размер от препоръчителното. Трябва да вземете предвид и възрастта, теглото, размера, нивото на активност на кучето ви, както и възможните здравословни проблеми и общо благосъстояние. Звучи ви сложно? Ако не сте сигурни относно препоръчителното количество протеини и мазнини, подходящи за четириногото – консултирайте се за съвет с ветеринарния си лекар.

  • Вода

Водата е важен елемент в диетата на всяко куче. Различните търговски храни за домашни любимци идват с различно съдържание на течността. Най-добре е да изберете марка с по-висок процент вода – само не забравяйте редовно да осигуряване на косматия си спътник и прясна в купичката му – за да е добре хидратиран по всяко време.

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Проверете срока на годност

След като сте се запознали със съставките, за които да съблюдавате при избора на търговска храна за кучета, е време да проверите кога и къде е направен продукта. Срокът на годност, който ще намерите на опаковката/пакета/консервата е от съществено значение. 

Не се препоръчва да купувате ядене за четириноги, чиято дата на „най-добър дo“ скоро изтича, защото тя най-вероятно вече почти е загубила хранителната си стойност. 

 

Вижте още: 

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Умни начини за съхранение на храната на кучето

Виж още