6 знака, че сте добър собственик на кучето си

куче прозявка Снимка: iStock

Н езависимо дали сте собственик на куче с опит или сте новобранец в отглеждането на домашен любимец, със сигурност ви се е случвало да се питате дали сте добър в това? Грижата за косматите ни другари понякога е трудна задача и може да се колебаете дали го правите правилно. И, което е по-важно – щастлив ли е косматият ви другар с вас?

Със сигурност знаем, че през 2020 г. много хора станаха собственици на кучета за първи път, тъй като търсенето на домашни любимци скочи по време на пандемията, когато прекарвахме повече време у дома. Ако и вие сте от тях или просто си задавате въпроса – какво е необходимо, за да бъдеш добър собственик на куче, предлагаме ви шест полезни и успокояващи признака, че правите всичко възможно и вашето космато другарче е не само здраво, но и щастливо. И ви се получава!

куче спиСнимка: iStock

Селектирани за вас от компанията за застраховки за домашни любимци Waggel, в партньорство с кучешкия диетичен и уелнес консултант Джуниър Хъдсън от Heal the Dog.

Dogsandcats.bg
  • Информирате се постоянно

Един отдаден собственик на куче знае в детайли нуждите, характеристиките и темперамента на породата на питомеца си. И се отнася с него по съответния начин. Нуждите на стопанина и на домашния любимец са сходни, така следва да е и с начина им на живот. Две разходки на ден? Няма проблем. 

От съществено значение е постоянно да търсите надеждна информация как най-добре можете да се грижите за кучето си, независимо дали ще е от книги, онлайн статии или в разговор с други собственици. Бъдете подготвени, че разнообразната информация често може да бъде противоречива, така че ако имате съмнения, препоръчаме ви да ги обсъждате директно с ветеринарен лекар или професионален треньор, за да сте сигурни, че сте на прав път. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Кучето ви е добре социализирано

И се държи добре, адаптирайки се успешно в различни ситуации! Добрият собственик на куче запознава кучето си с различни аспекти от живота, като го прави по успокояващ и подкрепящ начин. 

„Социализация“ не е просто модерна дума, подхвърляна от треньори и кучешки психолози. Това е, може би, най-важната отговорност, която имате към домашния си любимец. Ако се приложи по подходящ начин и в правилното време, тя ще ви гарантира, че питомецът ви ще е добре приспособен. Това включва внимателно запознаване с различни социални стимули, включително хора, други кучета/животни, предмети, среда и звуци.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Имате добре установени граници

И собственикът, и домашният му любимец следва да уважават взаимно нуждите си. Когато отглеждаме добре приспособено четириного, трябва с помощта на любящо напътствие и разбиране да му посочим пътя, по който искаме да върви. Често той включва някои граници. Независимо дали става въпрос за зачитане на личното пространство или други домашни правила, границите могат да направят живота много по-лесен както за вас, така и за домашния ви любимец. 

Чрез метода на положителното подсилване можете да насърчите самодисциплината у кучето си, като това е добре да започне още, докато то е малко кутре. 

куче спиСнимка: iStock

  • Добра диета за оптимално здраве

Ако сте чували израза, че „вие сте това, което ядете“, то трябва да знаете, че това важи с пълна сила и за кучето ви, колкото и за самите вас. С толкова много различни диетични опции на пазара може да бъде трудно да разберем кое е най-добро за косматия ни другар. Ако имате колебания, обсъдете ги с диетолог, който ще ви насочи за необходимите изследвания (в случай, че има необходимост от такива), които да ви помогнат да направите по-добър избор. Независимо дали става дума за хранене с гранули, консерви или по-пресни домашно приготвени варианти.

  • В отношенията ви има много обич и разбиране

Вие сте приятели и спътници, които винаги се вълнуват да се видят. Можете да разчитате добре настроенията, да четете езика на тялото си и знаете от какво има нужда кучето ви. Без значение дали това е гушкане, разходка, малко лично пространство или да положи за успокоение глава в скута ви. 

куче спиСнимка: iStock

Подобно на хората, домашните любимци са индивиди със своите силни и слаби страни на характера. Всички ние сме се чувствали понякога неразбрани, претоварени, объркани или разочаровани. И тъй като сме напълно различни животински видове, представете си колко трудно е за кучетата ни да се адаптират да живеят с нас, хората, в нашия луд свят! 

За нас, собствениците на домашни любимци, основна задача е да напътстваме питомците си как да водят приятен, комфортен и щастлив живот. И то в свят, изпълнен с идеали и очаквания, които често противоречат на естествените им инстинкти, обяснява Джуниър.

  • Осъзнавате, че това е ангажимент за цял живот

Като добър стопанин на домашен любимец, ваш приоритет следва да бъде да поддържате благосъстоянието на кучето си в дългосрочен план. Защото вие знаете, че това е ангажимент за цял живот. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Вижте още:

6 начина, по които кучетата използват езика на тялото, за да изразят обич

10-те най-добри породи кучета за лична защита

Виж още