Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

куче Снимка: iStock

Ч ували ли сте израза, че „кучетата се усмихват с опашки“?

Популярно сред собствениците и любителите на четириноги, в основата на това твърдение стои схващането, че когато кучето маха с опашка, това автоматично значи, че то е щастливо, развълнувано или иска да играе. За съжаление, както повечето широко разпространени митове, свързани с отглеждането на домашни любимци, и тук действителността е малко по-различна.

Защото невинаги размахването на опашка означава, че едно куче е щастливо. Какви други емоции могат да се крият зад този, привидно дружелюбен жест? Нека да научим заедно.

Dogsandcats.bg

Защо кучетата махат с опашки?

Подобно на много от очарователните, но и леко объркващи неща, които правят кучетата ни, махането с опашка съществува като форма на кучешка комуникация. Четириногите използват опашката си, за да изпращат определени сигнали до други кучета (и хора). Фактори като позицията и скоростта на размахването й се комбинират, за да може съобщението да бъде максимално ясно и да покаже как се чувства четириногото. 

кучеСнимка: iStock

Според експерта по кучешко поведение Лин Бужард, публикувано в сайта на VCA Hospitals, всичко се свежда до еволюцията. 

„Махането с опашка е ключово, за да се „разберат“ две кучета. Тъй като зрението на четириногите е настроено да улавя движение и е по-чувствително към него, отколкото към цветове или детайли, животните лесно и бързо разпознават различните видове махане с опашка. 

Вижте още: Как виждат света кучетата

Еволюцията е помогнала на домашните ни любимци, „осигурявайки“ им опашки, които са видими и от по-голямо разстояние. При някои четириноги те са с различен от основния цвят козина, при други – с тъмно или светло връхче, някои са по-светли от долната страна, а други се отличават с различна дължина и гъстота на косъма. Всички тези отличителни характеристики са на лице, за да подчертаят махането и подобрят комуникацията“, коментира още Бужард. 

Какво иска да ни каже кучето, когато маха с опашка?

Въпреки че е вярно, че енергичното и силно размахване на опашката може да бъде знак, че кучето е щастливо и готово за игри, важно е да се научите да се вглеждате в детайлите – като позицията на самата опашка и скоростта на замахването й. Това ще ви помогне да интерпретирате по-добре истинското значение на жеста на домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Посока на размахване на опашката

Ето един любопитен факт: Посоката, в която кучето ви маха с опашка, също има своята символика. Проучване на Live Science от 2007 г. е установило, че когато четириногите махат с опашки надясно, това е знак, че изпитват положителни емоции, докато ако посоката е по-скоро ориентирана наляво, то доста вероятно е да показва отрицателни чувства.

Експертите смятат, че причината за това може да се проследи в мозъчните полукълба, които контролират противоположната страна на тялото (лявото полукълбо отговаря за дясната страна, дясното – за лявата). Изследванията са установили, че лявото полукълбо на мозъка при кучетата е свързано с положителни чувства, докато дясното – с отрицателни. Нещо повече, резултатите от проведено през 2013 г. изследване са установили, че четириногите интуитивно разбират това, ставайки по-спокойни и отпуснат, ако срещу тях идва куче, което размахва опашката си надясно. И респективно – са по-нервни, ако движенията й са наляво. 

Скорост на размахване на опашката

Другият основен фактор, който трябва да се вземе под внимание при тълкуването на комуникацията, базирана на размахването на опашката на животното, е скоростта на движенията му. Специалистите са категорични, че най-малко четири емоции могат да бъдат „разчетени“ спрямо скоростта и интензивността на махането.

  • Вълнение

Основното, което трябва да запомните тук е правилото, че колкото по-бързо маха с опашка едно куче, толкова по-възбудено е то. 

  • Несигурност

Когато кучетата се чувстват несигурни, нервни или объркани (особено ако са около нов човек или непознато четириного), те могат леко да размахват опашка. 

  • Дружелюбност

Домашни любимци, които искат да сигнализират, че са приятелски настроени, размахват опашка, а позицията й е леко отпусната, често – минава зад двете им задни бедра. 

кучеСнимка: iStock

  • Агресия

Ако видите куче да размахва опашка много бързо и тя е във вертикална позиция – внимавайте. Това е сигурен знак, че животното се чувства застрашено и е готово да отговори с агресия ако бъде предизвикано. 

Какво може да ви каже позицията на опашката за настроението на кучето?

Дори и ако опашката на домашния ви любимец е в неподвижна позиция, това може да ви подскаже много за настроението и емоциите, които изпитва животното. Ето само няколко от различните сигнали, които кучето ви дава само чрез начина, по който е позиционирана опашката му. 

  • Щастие

Ако едно куче размахва енергично опашката си, това вероятно е признак, че се чувства добре, щастливо или най-малкото – изпитва определен вид положително вълнение

  • Спокойствие

Ако домашният ви любимец е стои отпуснато и се чувства спокойно, то опашката му ще стои в естествено положение, което може да варира в зависимост от породата. За повечето кучета тази спокойна позиция включва опашката да виси леко надолу. 

  • Нервност или уплаха

Кучета, които се чувстват нервни, обикновено държат опашките под естествената им позиция. Ако нервността отстъпи място на откровен страх, четириногото вероятно ще пъхне опашката под тялото си. Това е и неговият начин да изпрати сигнал, че е покорно и не представлява заплаха.

кучеСнимка: iStock

  • Агресия 

След като спускането на опашката и прибирането й зад дупето на кучето е неговият начин, да изрази нервност или покорство, не е никак изненадващо, че противоположното чувство се изразява и с противоположната позиция на опашката. Или с други думи – когато тя е насочена високо и стои в изправено положение, това най-често е признак на агресия. 

  • Любопитство

Ако любопитството на кучето ви е насочено към нещо около него – странен звук, нова миризма, бързо движение (на катерица, например), то може да държи опашката си „направо“ – фокусираната опашка показва, че нещо е привлякло вниманието на животното. 

куче опашкаСнимка: iStock

Лесно може да се разбере защо толкова много хора приемат, че махащата опашка е знак, че кучето срещу тях е дружелюбно, изпитва вълнение или е щастливо. Както сами можете да видите обаче, и това правило има своите изключения. За това – следващият път, когато видите четириного, което размахва опашка, отделете време и внимание, за да интерпретирате напълно това, което се опитва да ви каже чрез начина, по който движи опашката (и останалата част от тялото си), преди да се приближите с идеята да го погалите. 

 

Вижте още: 

4 начина, по които кучето показва обичта си

4 интересни факта за опашката на кучето ви

Виж още