7 лесни начина за подсилване на имунната система на кучето

куче човек Снимка: iStock

С илната имунна система е от съществена важност, особено през хладните зимни дни. Повишаването не естествения имунитет на домашния ви любимец не е сложно, но може да му помогне да има по-дълъг и пълноценен живот. Ето защо, предлагаме ви 7 лесни начина за поддържане на здравето и предотвратявания на заболявания. Защото, не бива да забравяме, че зимата е труден сезон не само за нас, но и за косматите ни другари!

  • Ежедневни разходки

Ежедневните разходки са лесен и безплатен начин да се раздвижите заедно с домашния си любимец. Те са подходящи за четириноги от всяка възраст, като, разбира се, добре е да съобразите темпото и продължителността с индивидуалните характеристики на четириногия си другар. Защото, един млад Лабрадор би се насладил искрено на енергичен подход, докато по-възрастния Мопс може да предпочита просто кратка и спокойна разходка из квартала.

куче човекСнимка: iStock

Ежедневните разходки са необходими за домашните ни любимци, защото освен възможност да се раздвижат и да отидат то тоалетна, те стимулират ума им, имунната система и спомагат за цялостното им здраве. Ползите са многобройни: тонизирани мускули, по-добър метаболизъм и тн.

Dogsandcats.bg
  • Добре балансирана диета

Менюто на домашния ви любимец трябва да представлява правилния баланс на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. На пазара има толкова много марки храни, така че разбираемо, изборът може да бъде объркващ.

куче хранаСнимка: iStock

Основното, по което всеки собственик следва да се води, е храната да бъде съобразена с жизнения етап, на който се намира кучето. Останалото зависи от вашия бюджет, лични предпочитания и вкус. 

  • Безопасни добавки за кучета

Добавките без рецепта могат да са полезни за по-възрастните кучета, които страдат от определени заболявания, свързани с възрастта. Например, комплекс витамин В може да увеличи апетита, като същевременно намали умората. От своя страна, балансираната диета и редовните упражнения могат да предотвратят заболяванията, свързани със затлъстяването. 

куче човекСнимка: iStock

Въпреки че става въпрос за добавки без рецепта, винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да добавите каквото и да е към диетата на питомеца си. Не всички витамини и добавки са подходящи за всяко четириного. 

  • Не пропускайте ваксинации

Ваксините помагат за предотвратяване на някои сериозни и животозастрашаващи заболявания. Лаймската болест, кучешката кашлица и грипът натоварват имунната система дори на най-здравите кучета. Тези състояния могат да се предават между животните, а и са скъпи за лечение. В този случай превенцията се явява най-доброто лечение.

куче човекСнимка: iStock

  • Рутинни прегледи 

Профилактичните прегледи (дори и здравото ви куче е добре да има поне един такъв годишно), помагат на имунната система на питомеца ви да остане силна. Те са шанс за ветеринарния ви лекар да хване и лекува болестите навреме. Да провери теглото и да ви насочи дали е в норма. А и можете да зададете всякакви въпроси! 

  • Кучешки масаж

Ако обичате да ходите на масаж, то знаете колко релаксиращо е това! Е, кучетата също се чувстват по-спокойни и по-малко тревожни след масаж, но ползите не свършват дотук. 

куче човекСнимка: iStock

Кучешкият масаж може да намали кръвното налягане, да повиши имунитета на питомеца ви и да му помогне да остане активен дори през студените зимни дни, тъй като облекчава артритните болки.

  • Поддържайте здравословно тегло

Кучетата с наднормено тегло често срещат трудности с движенията. Те имат понижено качество на живот, защото не са достатъчно активни, не могат да се изкачват по стълби или да си взаимодействат с други четириноги. Затлъстяването е съвсем реален проблем, който влияе и върху имунната система на животните, излагайки ги на риск от състояния като панкреатит и бъбречни заболявания.

Ако имате колебания, дали кучето ви няма нужда да свали няколко килограма, посъветвайте се с ветеринарния си лекар. Специалистът може да ви каже колко калории дневно е добре да приема животното. Вероятно ще се наложи да се простите с лакомствата и остатъците от масата, колкото и любими да са те на косматия ви другар.

куче човекСнимка: iStock

Много от начините, по които самите вие подсилвате имунната си система, работят и при домашния ви любимец. И вие, и вашето куче имате нужда от добре балансирана диета, ежедневни упражнения и поддържане на здравословно тегло. Приемът на допълнителни витамини и добавки (ако смятате, че питомецът ви има нужда от такива), е добре да бъде обсъден с ветеринарния ви лекар по време на годишния профилактичен преглед на животното.

Вижте още: 

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

7 медицински причини зад наднорменото тегло при кучетата

Дали кучето ми е дебело, слабо или си е съвсем идеално?

 

Виж още