Дали кучето ми е дебело, слабо или си е съвсем идеално?

куче дебело Снимка: iStock

З вучи странно като се замислим, че ние като собственици трябва да следим теглото на кучето си. Истината обаче е, че килограмите на домашния ни любимец имат силно въздействие върху неговото благосъстояние. Четириногите с наднормено или поднормено тегло са по-податливи на различни заболявания, а според последни проучвания, това влияе и на способността им да водят пълноценен и щастлив живот. 

куче дебелоСнимка: iStock

Защо теглото на кучето ни има значение?

Както споменахме, що се отнася до домашните ни любимци, теглото има значение.

Собствениците на кучета рядко дават приоритет на килограмите на питомеца си като основен индикатор за здраве, защото ние сме по-небрежни към него в човешкия свят.

Dogsandcats.bg

Защото при нас не е задължително ако си по-едър или голям, да си болен и обратното. 

В света на кучетата обаче, нездравословното наддаване или загуба на тегло е огромен червен флаг, че нещо не е добре балансирано. И ако не обърнете специално внимание, това може да доведе до опустошителни ефекти.

Затлъстяването при кучета може да доведе до:

 • Високо кръвно налягане
 • Диабет
 • Камъни в пикочния мехур и бъбреците
 • Остеоартрит (ранни симптоми)
 • Повишен риск от сърдечни заболявания
 • Повишен риск от всички видове рак

куче дебелоСнимка: iStock

Проблемите с поднорменото тегло при кучета могат да доведат до:

 • Стресирана и слаба имунна система
 • Загуба на мускули
 • По-силно усещане за студ, което води до треперене
 • Кожни проблеми
 • Отслабена скелетна система
 • Хормонални състояния
 • Летаргия и намалена подвижност

Как да разберем дали кучето ни е с поднормено или наднормено тегло?

Първото нещо, което трябва да отбележим е, че всяка порода кучета е различна. Има само общи насоки, които вашият ветеринарен лекар може да ви даде, за да разберете дали теглото на животното отговаря на възрастта, породата и пола му. 

куче дебелоСнимка: iStock

Въпреки това, освен ако нямате една от онези индустриални машини за мерене, които ветеринарните лекари използват, би било доста голямо предизвикателство да претегляте домашния си любимец редовно у дома. За ваше (и наше, разбира се) щастие, има начини да преценим дали теглото на кучето ни е в норма или не.

Представяме ви 9-степенната скала (от 1 до 9), наречена BCS или Body Condition Scores. Можете да я разгледате сами на посочения линк, а ето и кратко резюме как работи.

1-4/9 Под нормата

Ребрата, гръбначният стълб и тазовите кости са много видими, пробивайки през кожата. Има загуба на мускулна маса, талията е много дефинирана със силно прибран корем.

5/9 Идеално тегло

Ребрата, гръбнакът и тазовите кости се напипват лесно под слой тънка мазнина. Има адекватна мускулна маса, талията и коремът са видими, но не прозират прекалено.

6-8/9 Наднормено тегло

Ребрата, гръбначният стълб и тазовите кости се усещат под дебел слой мазнина. Талията е плавна, а изпълването на корема – видимо по-леко.

куче дебелоСнимка: iStock

9/9 Затлъстяване

Ребрата, гръбначният стълб и тазовите кости не могат да се усетят под тежък слой мазнина. Необходим е натиск, за да ги усетите. Талията изобщо не се вижда или е издадена навън. Коремът стои закръглен.

Как да поддържаме теглото на кучето си: 5 съвета

За щастие, не е трудно да поддържаме теглото на кучето си в здравословната идеална среда. Като се има предвид, че имаме лесен начин да определим дали то е под или над нормалното, можем да коригираме курса много бързо. Ето някои идеи как.

 • Разберете от колко калории се нуждае вашето куче

Да, броенето на калории не е най-забавното неделно занимание. Но може да помогне за регулиране на диетата на вашия домашен любимец. Можете да намерите таблици относно приема на храна и калории за конкретната порода онлайн, но нашия съвет е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви даде най-точната и персонализирана препоръка за индивидуалните нужди на питомеца ви. 

куче дебелоСнимка: iStock

 • Преглеждайте кучето си

Не пропускайте годишния рутинен преглед на кучето си, дори да нямате причини за притеснение. Ако забележите резки промени в теглото на животното, консултирайте се със специалиста незабавно. Наддаването или загубата на тегло може да са симптоми на основни здравословни проблеми.

 • Инвестирайте в здравословни лакомства

Когато изчисляваме приема на калории, често забравяме за лакомствата. Нездравословните бисквитки или човешката храна са богати на калории, а като добавка са и по-мазни, често – с високо съдържание на натрий.

 • Уверете се, че кучето ви получава достатъчно упражнения

... но не прекалено много! Упражненията също трябва да са балансирани. Ако прекалявате с физическото натоварване на кучето си, това може да доведе до загуба на тегло и мускулно напрежение. Недостатъчното движение пък, може да причини затлъстяване на животното. За това – намерете вашия ритъм!

куче дебелоСнимка: iStock

 • Решете всякакви основни здравословни проблеми

И накрая, основните здравословни проблеми наистина могат да повлияят на теглото на кучето ви. Ако знаете, например, че животното има проблеми с щитовидната жлеза, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно лекарствата, които можете да приложите. Възможно е да има диета със специализирана храна, от които вашето куче се нуждае, за да поддържа здравословно тегло, ако нещата естествено не са балансирани.

На финала – важно е да помним, че съвършенството е трудно постижимо, не само в човешкия, но и в кучешкия свят. За това – нека търсим баланса. Никога не е твърде късно да възстановите хранителните и двигателните навици на косматия ви другар, за да му осигурите възможност за по-здравословен и щастлив живот. 

Вижте още: 

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Колко често да сменяме водата на кучето си

 

Виж още