7 медицински причини зад наднорменото тегло при кучетата

куче наднормено тегло Снимка: iStock

В ашият домашен любимец е с наднормено тегло и като съвестен собственик сте направили необходимите промени в диетата на кучето си, увеличили сте и разходките, както и ежедневните му активности. Въпреки това четириногото все още не губи излишните килограми. Всъщност, не само, че все още е с наднормено тегло, но и сякаш наддава все повече. Ако диетата и упражненията не решават проблема, дали няма нещо друго, може би се питате вие?

куче наднормено теглоСнимка: iStock

И отговорът е положителен. Защото има и други причини за наддаване на тегло освен хранителните навици на домашния ви любимец и липсата му на активност. Ето седем от тях. 

Забележка: Информацията по-долу е от чисто информативен характер и не замества диагноза, поставена след преглед при ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg
  • Бременност

Това е най-очевидната причина за наддаване на тегло и образуване на коремче при кучетата. Въпреки че често е абсолютно очевидно, някои собственици на четириноги изобщо не знаят, че косматият им другар чака малки, докато не дойде моментът на раждането. Ако женското ви куче не е стерилизирано, то може да забременее и това не отнема много време. Само няколко минути без надзор в задния ви двор могат да доведат до нежелана бременност.

  • Задържане на течности

Често срещан страничен ефект от сърдечно заболяване е състояние, наречено асцит (жабешки корем), медицински термин, използван за описване на излишната течност в корема.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Външният симптом е уголемяване на корема, което не е свързано с преяждане или липса на движение. Други състояния, които могат да накарат тялото да реагира по този начин, включват тумори или заболявания на вътрешните органи. При много млади четириноги необичайните количества течност в корема може да са резултат от необичаен кръвен поток в сърцето поради вроден дефект. 

  • Някои лекарства с рецепта

Има някои лекарства с рецепта, които също могат да доведат до наддаване на тегло, особено ако се приемат за продължителен период от време. Ако домашният ви любимец приема медикаменти и освен това има проблем с теглото, който не можете да контролирате чрез корекции в диетата и умерени упражнения, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да проверите дали някое от лекарствата не е пряко свързано с теглото на животното. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Паразити

Вътрешните паразити, особено тези, които са настаняват в коремните стени и червата, често причиняват натрупване на течност около зоната на заразяване, което води до появата на подут корем. Това се наблюдава по-често при млади кучета, чиято имунна система все още не е достатъчно силна, за да устои на ефектите от паразитното заразяване. 

  • Хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, контролиращи темпото на изразходване на енергията в тялото на домашния ви любимец. Тоест – тя определя скоростта, с която се метаболизира енергията, която животното приема под формата на храна. 

Недостатъчното производство на хормони от щитовидната жлеза може да доведе до забавяне на метаболизма и задържане на енергия в тялото. Което от своя страна води до тежест. Името на това състояние е хипотиреоидизъм, а префиксът хипо- означава „под“. За всеки собственик на четириного може да бъде объркващо, че дори, когато домашният му любимец яде много малко, той продължава да наддава. Това е така, защото дори минималното количество енергия от храната, което той приема, се съхранява, вместо да се освобождава чрез метаболитния процес.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Някои от другите симптоми, наблюдавани при това заболяване, са умора, груба козина, забавен пулс и сърбяща, суха кожа. 

  • Болест на Кушинг (хиперадренокортицизъм)

Често наблюдвана при по-възрастни кучета, болестта на Кушинг е разстройство, което възниква от дългосрочното свръхпроизводство на глюкокортикоидни хормони, които са важен аспект на протеиновата, въглехидратната и метаболитната регулация. Този хормон е свързан с надбъбречните жлези (намиращи се близо до бъбреците) и хипофизните жлези и се развива, когато нещо в работата им е необичайно. 

Болестта на Кушинг обикновено се характеризира с мускулна слабост и изтощение, силна жажда, повишен апетит, инфекции на пикочните пътища, бързо наддаване на тегло и загуба на козина. Един от най-очевидните външни симптоми на болестта е коремът, който се дължи на загубата на мускули и изместването на мазнините в коремната област. Ако подозирате, че домашният ви любимец има болестта на Кушинг, ще трябва да го заведете на ветеринарен лекар за пълен профил на кръв, урина и химични изследвания. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Подуване

Някои кучета, дали поради своя произход, настоящи условия на живот, здраве или лични характеристики, изяждат храната си твърде бързо. Собствениците на подобни домашни любимци наричат това поведение „вълчи апетит“ и често отбелязват, че погледнато отстрани животното сякаш поглъща съдържанието на паничката си без да го дъвче. Това описание всъщност доста добре обрисува какво точно се случва. Само ще допълним картинката и с факта, че хранейки се по този начин, животното поглъща и големи количества въздух. 

Това, което следва, е стомах, пълен с несдъвкана храна и излишен въздух, което води до състояние, наречено стомашна дилатация и синдром на волвулус, често наричано подуване на стомаха. 

Освен очевидното раздуване на корема, кучетата, страдащи от подуване, често имат симптоми като затруднено дишане, учестен пулс, болки в корема, лигавене и колапс. Важно е да знаете, че това е сериозно и животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Подуването често се наблюдава при по-големи породи кучета с дълбоки гърди като Немски дог, Немска овчарка и Стандартен пудел.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Вижте още: 

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

 

Виж още