7 любопитни факта за респектиращия Дог Бордо

Дог Бордо Снимка: iStock

С ъс сериозното си изражение, мускулесто телосложение и масивна глава, Дог Бордо несъмнено е една впечатляваща порода. Макар да не са толкова популярни у нас, както други мастифи, тези респектиращи и внушителни кучета са любящи и отдадени спътници, които могат да допълнят по неповторим начин всяко семейство. Ето и някои любопитни факти за тези четириноги, които ще ви е любопитно да научите. 

Дог БордоСнимка: iStock

  • Дог Бордо са предани спътници 

Това куче е отличен компаньон, дълбоко отдаден на стопаните си. Тези четириноги са спокойни, привързани, послушни и разбрани. Те имат и силен защитен инстинкт, което означава, че в тяхно лице можете да разчитате на пазач, който ще се погрижи за сигурността на дома и семейството ви. 

Дог БордоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Могат да бъдат упорити

Заедно със спокойния им темперамент, тези Догове са известни и със своята самоувереност, която често включва и прояви на инат. Социализацията, търпението и обучение чрез положително подсилване са начините, чрез които ще постигнете успех в дресурата им. 

Препоръчително е да започнете да работите с домашния си любимец от рано. В крайна сметка – доста по-лесно ще ви е да тренирате кученце, отколкото пораснал Дог, който може да е по-голям (и със сигурност по-силен) от вас.

Дог БордоСнимка: iStock

  • Те се лигавят... и то доста!

Не, никак не преувеличаваме – тези кучета се лигавят, наистина се лигавят! Всеки, който живее с Дог Бордо бързо свиква с наличието на лиги, покриващи мебели, подове и стени...

  • Имат респектиращ външен вид

Дог Бордо е масивно куче, като мъжките представители на породата достигат до 70 см височина и внушителните 65 кг. Възможно е обаче, да се срещнат и по-едри представители на породата, които достигат до 80 кг. Главата на тези догове е едра, с широко чело, къса муцуна и провиснали устни.

Дог БордоСнимка: iStock

  • Участвали са във филми и телевизионни сериали

Дог Бордо играе заедно с Том Ханкс в комедията от 1989 г. „Търнат и Хуч“ (Turner & Hooch“). А в едноименния сериал на Disney+ за 2021 г. петима Догове (Арни, Хамър, Оби, Сид и Миа) са в главните роли.

  • Учител по френски помогна за възкресяването на породата

През 20-ти век учител по френски на име Реймон Трике се влюбва в породата Дог Бордо. Той забелязва приликата на кучето с лъв и решава да помогне за възраждането й. Освен че благодарение на него днес имаме възможност да се запознаем с тези очарователни кучета, Трике помага и за определяне стандарта на породата. 

Дог БордоСнимка: iStock

  • АКС признава породата през 2008 г. 

Класифицирайки я като член на работната група кучета.

 

Виж още