Дог Бордо

Дог Бордо Снимка: Istock

Други имена

Dogue de Bordeaux, French Mastiff, Bordeaux Mastiff, Bordeaux Bulldog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 67 см.

Тегло

54 - 65 кг.

Живот

8 - 12 г.

Произход

Франция

История

Дог Бордо, както повечето мастифи, е потомък на древните молоси – кучета, обитавали територият Молосия, намираща се в съвременна Албания. Първите данни за породата датират от XIV век и са описани в ловната книга на френския граф Гастон Фебюс де Фуа. По това време във Франция се правели кръстоски между молоси и хрътки, наричани с името „алани“. Те служели за лов на мечки и едри животни, както и за охрана. 

По време на Френската революция популацията на тези кучета значитено пострадала, тъй като много от тях – живеещи в буржоазни семейства, били екзекутирани заедно със собствениците си. Дълги години френските месари използвали тези кучета, за да теглят количките с месо по улиците. За първи път породата се появява на изложение в Париж през 1887 година – тогава е обявен и стандартът й.

Външен вид

Дог Бордо е масивно куче, чиято голяма муцуна сякаш изглежда непрекъснато сърдита. Мъжките представители на породата достигат до 70 см височина и внушителните 65 кг. Възможно е обаче, да се срещнат и по-едри представители на породата, които достигат до 80 кг. Главата на тези догове е едра, с широко чело, къса муцуна и провиснали устни. Ушите са малки и тънки, очите – кръгли, светлокафяви или лешникови на цвят. Гръдният кош на това куче изглежда огромен спрямо сравнително късите му крайници. 

Козината на Дог Бордо е много къса, без подкосъм. На муцуната тя е по-тъмна от основния цвят на кучето, който може да бъде от червеникав до жълтеникавокафяв.

Dogsandcats.bg

Характер

Дог Бордо е много лоялно и предано куче, което се чувства най-добре в ролята си на пазач на цялото семейство. То не обича да остава само и търси човешка компания. Към непознати може да е резервирано, но рядко би проявило агресия, ако не бъде провокирано.

Тежко, но за сметка на това енергично, Дог Бордо се поддава сравнително лесно на обучение. Главният проблем при него е, че се изморява прекалено бързо. За това повече от час на ден е максималното време за дресура на тези четириноги. Търпение, постоянство и лакомство за добре свършената работа – това е ключът за тренировката на тези кучета. В никакъв случай не проявявайте агресия към тях – няма да ви отвърнат, но сериозно ще се засегнат от отношението ви и могат да откажат да ви слушат от тук нататък.

Здраве

Като цяло здраво куче, Дог Бордо може да страда от различни видове алергии, както и най-често – от дисплазия на тазобедрената става. При женските може да има проблеми при раждането, тъй като кученцата са с твърде големи глави и се налага оперативна намеса.

Грижа

Външният вид на Дог Бордо не лъже – това куче действително няма нужда от голямо физическо натоварване. Представителите на породата са лениви, често флегматични и няма да ви досадят с желание за игри и дълги разходки. Въпреки че сам няма желание, добре е да извеждате любимеца си навън поне два пъти на ден, макар и за кратко. Ако го отглеждате в градска среда, поводът навън е задължителен. В къща с двор тези кучета биха се чувствали далеч по-добре и необезпокоявани. 

Козината на Дог Бордо е къса и не изисква по-специали грижи. Единственото, за което следва да внимавате, е доброто и редовно почистване на гънките на кучето. Там кожата е много чувствителна и лесно податлива на инфекции. Уверете се, че между гънките не се е натрупал прах, че са сухи и чисти след разходка. Препоръчва се да къпете кучето веднъж на два месеца, със специален шампоан. Редовно проверявайте ушите и очите за развитие на инфекции.

Хранене

Дог Бордо е една от малкото породи, при която консумацията на сурово месо е препоръчителна. Можете да го добавяте ситно нарязано или накъсано към основната храна, която е желатено да бъде висок клас учешка, от консерва или суха. Имайте предвид, че това е голямо куче, което изисква солидно количество витамини и минерали, за да се поддържат костната система и мускулите му във форма. 

Препоръчват се говеждо и пилешко месо, телешко, свинско и агнешко – по-скоро не. Можете да допъвате дневната дажба на любимеца си с дреболийки и субпродукти, твърдо сварени яйца и обезкостена риба, сурови зеленчуци, кисело мляко и извара. Два до три пъти седмично може да давате на дога си и хрущяли и кокали, никога пилешки тръбни. В никакъв случай не го хранете с картофи и тесто, пържени или пушени меса като салами и тн. 

Деца и домашни любимци

Макар външният вид на Дог Бордо да предизвиква страхопочитание, той всъщност е много мил и внимателен с децата и спокойно можете да го оставите в компанията на най-малките членове на семейството. С други кучета съжителства трудно, тъй като корените му на бойно куче го карат да прави опити да доминира, може да прояви и агресия. С котки и по-малки животни би могъл да живее само, ако е отраснал с тях от малък. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още