7 места, където редовно да проверявате кучето си за кърлежи

куче Снимка: iStock

П ролетта е тук, а заедно с хубавото време навън идват и дългите разходки в компанията на домашния ни любимец. Ако прекарвате повече време на открито с най-добрия си космат приятел, проверката за кърлежи трябва да се превърне в част от ежедневието ви. 

Кърлежите са не само неприятни за гледане, но и още по-лоши за докосване, докато галите кучето си. А като „бонус“ – те пренасят редица неприятни болести. Тези паразити се крият най-често във високите треви и храсти, чакайки четириногият ви другар да мине покрай тях, за да могат да се прикрепят към него.

кучеСнимка: iStock

Да бъдете внимателни и да проверявате редовно питомеца си за кърлежи е важно и всеки стопанин следва да се отнесе сериозно. 

Dogsandcats.bg

Бъдете подготвени

Ветеринарните лекари са единодушни, че най-добрата защита е доброто нападение. Особено, когато говорим за паразити и кучета. Така че – старателно проверявайте кучето си за кърлежи веднага, щом се върнете от разходка навън. Внимателно прокарайте ръце по животното, за да потърсите малки неравности.

кучеСнимка: iStock

Не е нужно да водите питомеца си на ветеринар, ако откриете кърлеж по него – стига да знаете как безопасно да го отстраните, включително главата, с фина пинсета.

Важно е да действате бързо. Ако кърлежът е бил прикрепен за около 48 часа, той може да предаде лаймска болест, или да причини друг вид инфекция на животното. След като го отстраните, наблюдавайте кучето си за промени в поведението – липса на апетит и енергия, болки в ставите – и ако домашният ви любимец показва признаци, че не се чувства добре, уговорете среща с ветеринарния си лекар. 

Понякога, при кучетата с дълга и/или тъмна козина, намирането на кърлежите може да е по-трудно. За това – ето седем места, които задължително трябва да проверите:

  • Глава и уши

Кучетата са любопитни същества, които забиват главите си във всичко, така че не е необичайно кърлежите да открият път към главата и ушите на животното. 

Когато проверявате четириногото, не забравяйте да погледнете външната страна на ушите, а също и дълбоко в ушната мида, защото кърлежите могат да се закачат там и да останат незабелязани за дълго време. Ако кучето ви клати глава и се чеше по ухото, това е сигурен знак, че нещо не е наред. 

кърлежСнимка: iStock

  • Пръстите на краката

Тъй като кърлежите се крият на места, където няма да бъдат открити, пълзенето между пръстите на краката на вашето куче и закрепването им там е често срещано явление. Не забравяйте да проверите и долната част на стъпалото, близо до възглавничките. 

Ако забележите, че вашето куче ближе или дъвче краката си, може нещо да го притеснява и това нещо може да е кърлеж.

  • Опашка

Кърлежите обичат тъмни, влажни зони, така че долната част на опашката на кучето ви е страхотен дом за тях. И тъй като повечето собственици не проверяват редовно тази зона (особено близо до основата), кърлежът може да остане незабелязан дълго време. 

  • Слабини

Повечето собственици на кучета не проверяват редовно гениталиите на кучето си. Тази област обаче е друга тъмна, влажна част от тялото на косматите ни другари, в която кърлежите наистина обичат да се мотаят. 

кучеСнимка: iStock

  • Клепачи

Вярвате или не, много кърлежи остават незабелязани дълго време, прикрепени в близост до клепачите на кучетата. Най-вече, защото се бъркат с белези по кожата или секреция от очите. За съжаление, докато разберете, че тази „бенка“ всъщност е кърлеж, то той е прекарал там доста време. 

  • Под яката

Много собственици свалят рядко нашийниците на питомците си и макар за това да има основателна причина (нуждата от идентификация по всяко време), кърлежите могат да се възползват от това и да се закрепят под нашийника на вашето куче, без никой да забележи. Обикновено – докато станат твърде големи, за да бъдат забелязани.

кърлежСнимка: iStock

  • Подмишници

Друго обичайно място за закрепване на кърлежите е високо, където предните крака на кучето срещат тялото му – това, което ние наричаме областта на подмишниците. Хубава, тъмна зона, която кучето достига трудно, а вие – не проверявате често. 

 

 

Виж още