7 основни съвета за почистване и грижа за лапите на кучето ви

куче лапи Снимка: iStock

З а разлика от нас, кучетата не носят всеки ден обувки, които да предпазват лапите им. Да, през зимата можете да обуете ботушки на косматия си другар, но истината е, че по-голямата част от четириногите не са им особени почитатели. За това и поддръжката, почистването и грижите за лапите им са от съществено значение. Нещо, което много стопани, за съжаление, пропускат. 

куче зима лапиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 основни съвета при почистването и грижата за лапите на вашето куче. За да бъде този процес по-лесен и максимално удобен– както за вас, така и за косматия ви другар.

  • Мокри кърпички

Един от най-лесните начини да почистите лапите на кучето си е с мокра кърпичка. Това е нещо, което всеки има у дома, особено родители с малки деца. Мокрите кърпички са много практични и лесни за използване. Не всяка марка обаче е подходяща – препоръчваме ви да избирате или бебешки, или такива с ниско съдържание на алкохол или парфюм.  

Dogsandcats.bg

куче зима лапиСнимка: iStock

  • Измиване

Измиването с вода е един от най-добрите и безопасни начини за почистване на мръсните лапи при кучетата. Не е обаче най-практичния. Не са много собствениците, които имат търпението да вкарат питомеца си директно във ваната, веднага щом се приберат от разходка. Въпреки това, измиването с вода си остава най-ефективният начин за почистване на лапите и възглавничките на домашния ви любимец. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Фокусирайте се върху областта между пръстите на краката

През зимата кучетата, които се разхождат по-често навън, са изложени на различни рискове, произтичащи от солта по улиците и топенето на леда. Освен това, ако нещо се забие между пръстите на краката на домашния ви любимец, той ще се опита да оближе мястото и да почисти сам пръстите си. 

куче зима лапиСнимка: iStock

Важно е добре да огледате зоната между пръстите на краката на кучето си след разходка, за да се уверите, че няма чужди предмети, заклещени там. 

  • Кърпа

Добрата новина е, че понякога нещо толкова просто, колкото избърсването с кърпа, е повече от достатъчно. Можете просто да почистите с нея лапите на домашния си любимец, особено ако са мокри. В случай, че солите и химикалите от леда през зимата все още не са попаднали в подложките, достатъчно е просто да ги изсушите с чиста кърпа. 

  • Кучешки ботуши

Както споменахме, това е начин да предпазите лапите на домашния си любимец през зимата, но не е особено популярен сред собствениците на четириноги. Главно, защото не всички кучета ги харесват, а и отнема време, за да свикне животното с тях (в случай, че ви позволи да му ги сложите, разбира се). 

  • Продукти за грижа за лапите

Има различни продукти за грижа за лапите на кучетата, които могат да са ви от полза. Балсамите за лапи са сред най-популярните, като те предпазват подложките на питомеца ви както през зимата, така и от нагорещения асфалт през лятото. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Подстригване

Един от начините да гарантирате, че лапите на кучето ви са здрави, е като поддържате козината около тях добре подстригана. Това може да се окаже по-трудно, отколкото звучи, тъй като кожата в тази област е много деликатна и лесно може да се нарани. Особено при дългокосместите четириноги следва да се подходи с по-голямо внимание.

Лапите на четириногите са като магнити за мръсотия и отломки. Ако оставите космите да пораснат твърде много и не ги подкъсявате редовно, домашният ви любимец може да развие гъбична инфекция. Зоните между възглавничките и пръстите на краката са тъмни, влажни и топли, което прави идеална среда за растеж на дрожди. 

Виж още