7 популярни храни и напитки, опасни за кучетата

куче шоколад Снимка: iStock

В секи собственик (няма смисъл да отричате!) дава от време на време човешка храна на питомеца си. И макар в повечето случаи хапка или две да не са фатални, понякога в желанието си да зарадваме кучето си, всъщност можем да му навредим!

Някои храни и напитки са толкова опасни, за никога не бива да се разглеждат като лакомства. Ето някои от тях, които да държите далеч от лапите на кучето си.

  • Алкохол

Кучетата не трябва да консумират алкохол при никакви обстоятелства, тъй като дори малки количества могат да доведат до ниско кръвно налягане, понижена телесна температура и неврологични признаци, наред с други проблеми. Това включва и напоени с алкохол (например ром или ликьор) десерти. 

куче алкохолСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Стафиди

Стафидите са една от най-токсичните човешки храни, които кучето ви може да изяде. Много малък брой от тях могат да доведат до фатален край, като колкото по-малко е кучето, толкова по-страшна и реална е заплахата. Никой не е сигурен какво всъщност е токсичното съединение в стафидите, въпреки че са проведени много изследвания. Известно е обаче, че консумацията им причинява бърза бъбречна недостатъчност. Прогресията обикновено се случва в рамките на един до три дни, а ранните симптоми включват повръщане, диария, дехидратация и гърчове. 

куче шоколадСнимка: iStock

Кучето ви трябва да получи незабавна ветеринарна помощ, ако подозирате, че е яло стафиди.

  • Ядки макадамия

Трудно е да устоим на богатя, месест, деликатен вкус на макадамията. Всъщност обаче, е много важно да пазите тези ядки и всичко, което ги съдържа, далеч от лапите и устата на кучето си. Макадамията може да причини на четириногите повръщане, слабост, треперене и хипертермия. 

Вижте още: Могат ли кучетата да ядат орехи?

Симптомите обикновено изчезват в рамките на 48 часа и не са смъртоносни, но могат да бъдат доста неприятни за косматия ви другар. 

  • Кофеин

Всяка напитка или храна с високо съдържание на кофеин може да бъде опасна за кучето ви. Точно както при хората (в пъти по-силно при домашните любимци), това вещество свръхстимулира централната нервна и кръвоносна система. Може да претовари сърцето и в зависимост от погълнатото количество – може дори да доведе до фатален край. Треперене, ускорен пулс и нестабилност са сред признаците на косумацията на кофеин. 

куче кофеинСнимка: iStock

  • Лук 

Лукът може да причини анемия при кучетата. Въпреки че може и да не звучи толкова сериозно, собствениците трябва да знаят, че това състояние прогресира бързо, а анемичните клетки не могат да пренасят кислород толкова добре. Което значи, че питомецът ви може да се срине без предупреждение, докато тича, играе или ходи.

кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е ял лук или имате подобно подозрение, заведете го на ветеринар. Той вероятно ще се нуждае от стабилизиращо лечение и до евентуално кръвопреливане. 

  • Шоколад

Въпреки че е необходимо огромно количество шоколад, за да бъде смъртоносен, по-малките количества могат сериозно да разболеят питомеца ви. Повръщане, диария, задъхване, необичаен сърдечен ритъм, треперене, гърчове и хиперактивност – това са все признаци, че кучето ви е яло шоколад. 

куче шоколадСнимка: iStock

Тежестта на симптомите варира в зависимост от количеството шоколад, което животното е изяло. Белият шоколад е най-малко опасен, а черният и този за готвене са най-опасни, поради количеството токсини, които съдържат.

  • Храни/напитки, съдържащи ксилитол

Ксилитолът е подсладител, използван в храни и напитки „без захар“, диетични продукти и дъвки. Той може да причини хипогликемия и сериозно увреждане на черния дроб при кучетата и котките, дори в малки количества. 

кучеСнимка: iStock

Хипогликемия или понижена кръвна захар може да възникне, ако вашето куче погълне повече от 35 милиграма ксилитол на килограм телесно тегло. Увреждане на черния дроб – ако е погълнало повече от 227 милиграма на килограм. Макар да изглежда, че са необходими по-големи количества, в една дъвка без захар може да съдържа до 0,4 грама ксилитол в нея. Това означава, че ако имате Йорки у дома, по-малко от две дъвки могат да предизвикат хипогликемия. 

Вижте още:

Защо лукът и чесънът са опасни за кучето ни

10 храни, които можем да споделим с кучето си

Виж още