7 причини защо кучето ви хрипти

куче хрипти Снимка: iStock

Д а чуете кучето си как хрипти със сигурност може да бъде притеснително. Хриповете се появяват, когато животното не получава необходимото му количество въздух в дихателните пътища. За това може да има различни причини, което налага да разберете причината за хриптенето, за да помогнете на животното. 

Най-често срещаните хрипове при кучетата продължават само няколко секунди и изчезват от само себе си. Ако обаче те се връщат по-често и домашният ви любимец изглежда раздразнен, то може да се наложи да посетите ветеринарния си лекар, за да прегледа питомеца ви.

куче хриптиСнимка: iStock

Важно: Ако хриповете са придружени от посиняване на венците на кучето, това може да означава, че животното не получава достатъчно кислород, което може да бъде животозастрашаващо. Ще трябва да действате бързо и да се втурнете към близката клиника. 

Dogsandcats.bg

Ето 7 от най-често срещаните причини защо кучетата имат хрипове. 

 • Чужд обект

Първата и най-очевидна причина вашето куче да започне да хрипти е, ако има чужд обект, заседнал в дихателните му пътища. Четириногите обикновено обичат да дъвчат различни неща, а кутретата изследват всичко с нос и уста, така че при тях този тип хриптене е най-често срещан.

куче хриптиСнимка: iStock

 • Сърдечни проблеми

Кучета, които са диагностицирани със застойна сърдечна недостатъчност, потенциално могат да започнат да хриптят поради цялата течност, която се натрупва в белите им дробове. В повечето случаи хрипове, свързани със сърдечни проблеми, се появяват при по-възрастните четириноги.

 • Алергии

Подобно на хората, кучетата също могат да получат алергия, като най-честите алергени при четириногите включват:

 • Прах
 • Цветен прашец
 • Акари
 • Цигарен дим

За да предотвратите хрипове, трябва да обърнете внимание на алергията на кучето и да намерите начин да я контролирате. Обикновено, ако се касае за сезонна алергия, то тя ще отшуми от само себе си.

куче хриптиСнимка: iStock

 • Колапс на трахеята

Някои породи кучета са склонни към колапс на трахеята поради късите си носове. Този проблем се лекува с медикаменти, а най-често хрипове от този тип се появяват, когато животното е по-активни и по-възбудено от обикновено. 

 • Бронхит

Бронхит при кучетата може да възникне по различни причини и състояния, но във всички случаи причинява хрипове. Ако домашният ви любимец хрипти поради бронхит, то е добре да го заведете на ветеринарен лекар. Специалистът ще открие основното заболяване и ще назначи подходящ курс на лечение.

куче хриптиСнимка: iStock

 • Развъдна кашлица

Развъдната кашлица е опасно респираторно заболяване, а един от симптомите на това медицинско състояние са хриповете. Кучешката кашлица, както я наричат, може лесно да се разпространи между четириногите в близкия парк, груминг салон или дори в асансьора. 

 • Инфекциозно заболяване

Различни инфекциозни заболявания могат потенциално да причинят причинят хрипове при кучетата. Най-често това са паразити като дирофилариоза, анкилостома, кръгли червеи и носни акари.

Как се лекуват хриповете при кучетата?

Лечението зависи от основната причина за появата на хриповете. След като прегледа домашния ви любимец, ветеринарният ви лекар ще установи проблема и ще назначи курс на лечение. 

куче хриптиСнимка: iStock

Вижте още: 

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Какви алергии могат да имат кучетата

Виж още