7 признака, че кученцето ви е преуморено

кученце Снимка: iStock

А ко имате или сте виждали малко дете, което по някаква причина е пропуснало дрямката си, то добре ще разберете за какво говорим... Да, това е онзи момент, в който то е толкова уморено, че иска да заспи, но не може. И тогава се отключва онази хипер капризна и/или предизвикателна страна, която иначе рядко демонстрира. 

Е, преумората се отразява по идентичен начин и на кученцата. И тъй като е лесно да се предположи, че колкото повече изморим едно четириного, толкова по-добре ще се държи то, тук се появява едно голямо противоречие. Защо, ще си кажете вие? Не е ли вярно, че умореното куче е щастливо куче? 

ПинчерСнимка: iStock

Да, но до известна степен. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че несъмнено е важно домашният ви любимец да получава достатъчно упражнения и стимулация, твърде много от тях, без подходящата почивка може да доведат до преумора. За да се ориентирате по-добре в ситуацията, предлагаме ви заедно да разгледаме седемте основни признака, че едно кученце се е преуморило.

Признаците, че едно кученце е преуморено

 • Хапане 

Кученцата изследва света около себе си чрез устата. Когато са твърде уморени, за да се съсредоточат върху нещо, те се обръщат към инстинктите си.

 • Вече не ви слуша

Точно както децата стават предизвикателни (меко казано в някои случаи), когато са твърде уморени, това се случва и с кученцата. Така че, ако домашният ви любимец внезапно започне да игнорира командите, които обикновено изпълнява, това може да е знак, че е преуморен. 

кученцеСнимка: iStock

 • Хиперактивност/неспособност да си намери място

След известно време без сън, хормонът кортизол се задейства. Той осигурява нещо като презареждане на енергията на тялото ни, но също така ни пречи да се успокоим. 

 • Дъвчене

Подобно на кучетата, които не получават възможност да изразходват енергията си, тези, които не са си починали добре, могат да проявят разрушително поведение. Дъвченето на вашите вещи и имущество е една от проявите му. 

кученцеСнимка: iStock

 • Прекомерен лай

Тъй като преуморените кученца не могат сами да се успокоят, те очакват от нас (или други хора/животни) да продължим да общуваме или да си взаимодействаме с тях. Прекомерният лай идва като основният метод на четириногото да привлече вниманието ви. 

 • Задъхване и/или облизване на устни

Когато кортизолът се превърне в задвижващата сила на тялото на кученцето ви, то губи чувството за контрол. Тогава може да започне натрапчиво да се облизва или задъхва прекомерно. И двете поведения са едновременно признаци на стрес и свърхстимулация, които често вървят ръка за ръка с преумората.

 • Прекомерна жажда

Преумора = стрес. А често безпокойството и тревожността при четириногите се изразяват в прекомерна жажда. Разбира се, по време на игра или тренировка е съвсем нормално животното да прави паузи, за да се хидратира. Постоянното пиене на вода обаче, може да е признак на преумора. 

кученцеСнимка: iStock

Защо не е добра идея да оставяте кученцето си да се преуморява?

Кученцата се нуждаят от много сън. Можете да очаквате, че кутрето ще дремва между 15 до 20 часа през първите дни от живота си, които постепенно те се редуцират до 12-14 часа, когато стане възрастно. 

Когато едно четириного не получи достатъчно почивка между активните периоди, то изпада в състояние на превъзбуда. Това не само може да затрудни взаимодействието ви с домашния ви любимец, но може да има и неблагоприятни последици за здравето и благополучието му, включително:

 • Отслабване на имунната система
 • Проблеми със ставите и гърба
 • Опасни деструктивни поведения
 • Намалена способност за учене на нови команди и възпроизвеждане на вече усвоени такива
 • Агресия

Така че,

само, защото изглежда, сякаш домашният ви любимец може да тича часове наред, това далеч не означава, че трябва да го оставите. 

Как да успокоим преуморено и превъзбудено кученце

Въпреки че крайната ви цел е така да структурирате рутината на кученцето, че да предотвратите изпадането му в състояние на преумора, важно е да знаете и как да го успокоите, ако това се случи. 

кученцеСнимка: iStock

Тъй като да заспи може да се окаже по-трудно, отколкото подозирате, при преумореното кученце най-добрият подход е да се фокусирате върху това да го успокоите, така че то само да поиска да си дремне. За целта:

 • Премахнете стимули като играчки или други животни
 • Отделете кучето в тиха или тъмна стая
 • Накарайте го да седне/легна, като нежно го галите
 • Постарайте се самите вие да сте максимално спокойни

Вижте още: 

Кога кученцата сменят бебешките зъби

5 грешки при отглеждането на малко куче

Виж още