7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

нокти Снимка: iStock

Г рижата за ноктите често е пренебрегван аспект от поддръжката на външния вид на домашния ни любимец. Но редовното им подкъсяване е също толкова важно, колкото и всяка друга част от цялостния „груминг“ режим на кучето ни. За някои хора е очевидно (дори – интуитивно) кога е време да подрежат ноктите на кучето, докато при други може да бъде по-трудно да преценят, че е дошъл момента.

Грижата за ноктите на кучето ни: Защо е важно?

Ако ноктите на домашния ви любимец са твърде дълги – той няма да може да ходи, да тича и като цяло – да се движи нормално. Освен това – когато са с по-дълга от препоръчителната дължина, те създават неестествен ъгъл за стъпалото на животното. Това причинява неравномерен натиск върху пръстите на краката на кучето и може да причини възпаление и/или омекотяване на нокътните легла. 

Дългите нокти са по-склонни към цепене, чупене и/или раздробяване. А това е изключително болезнено за косматия ви приятел. 

Dogsandcats.bg

Грижата за ноктите е особено важна при нашите по-възрастни кучешки спътници или домашни любимци с артрит. И не на последно място - поддържането на ноктите на кучето ви на приемлива дължина защитава вас и личните ви вещи. Били ли сте някога надрасквани от вашия любимец? Или в радостта и еуфорията си е повреждал мебелите и дивана ви – без дори да го разбира?

Колко дълги трябва да бъдат кучешките нокти?

Ноктите на домашния ви любимец трябва да са достатъчно дълги, за да се виждат, но не трябва да преминават края на лапата. Ако кучето ви е дългокосместо – може да не успеете да ги видите лесно. Но във всички случаи – ако те се простират над дъното на възглавничката на лапата му – тогава ще знаете, че е дошло време да ги подкъсите.

кучешка лапаСнимка: iStock

7 признака, че ноктите на вашето куче са твърде дълги

  • Драска ви

Ако при всяко докосване с лапа, домашният ви любимец оставя следи с нокти по кожата ви, значи ноктите му са станали твърде дълги. При правилна дължина – дори и да ви побутва с лапа, не трябва да усещате ноктите му. 

  • Ноктите му щракат по пода

Ако чувате всяко движение на кучето си из къщата (звуци на скърцане или щракане) – особено ако имате подове от дървесина или ламинат, това е индикатор, че е време за подкъсяване на ноктите на домашния ви любимец. 

  • Изглежда сякаш кучето ви ходи на пръсти

Може да забележите, че кучето ви ходи по-внимателно, сякаш „на пръсти“ с нокти на земята и вдигната задна част на лапата. Това е знак, че ноктите му са станали твърде дълги. Помнете – лапите на вашия домашен любимец винаги трябва да могат да докосват земята докато ходи. 

  • Ноктите на кучето ви се извиват надолу

Ноктите на кучето ви трябва да са на нивото на лапите му. Ако се извиват надолу или се „къдрят“ – време е да посетите ветеринарния си лекар, за да ги подкъси. Това завиване често се случва при палците – тъй като те се износват много трудно при ходене. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето се плъзга по пода

Ако домашният ви любимец сякаш се плъзга по пода, вероятно ноктите му причиняват нестабилност в походката. Това обикновено се случва, когато нотките са станали твърде дълги и лапата му не докосва земята. Това може да бъде опасно и може да доведе до други наранявания като луксация на ставите.

  • Кучето накуцва

Ако изглежда сякаш домашния ви любимец ходи прекалено внимателно или накуцва – проверете дали ноктите му са с подходящата дължина. Може да забележите и, че четириногото като че ли изпитва болка и преплита един крак пред друг.

  • Кучето облизва лапите си

Кучето ви може да ближе лапите си по различни причини, включително болка. Но ако при проверка ноктите му се окажат твърде дълги – подкъсяването им може да реши проблема. 

кучешки ноктиСнимка: iStock

  • Нокътното легло на вашето куче е зачервено или кърви

Този признак няма как да остави никакво съмнение – има ли зачервяване на нокътното легло или кръв, значи на лице е започваща инфекция. Не губете време да посетите ветеринарния си лекар, за да коригира дължината им.

Ако забележите някои от изброените седем признака – значи е време да подкъсите ноктите на домашния си любимец. 

 

Вижте още: Защо кучетата мразят да им режат ноктите

 

Виж още