Защо кучетата мразят да им режат ноктите

куче Снимка: iStock

В сички стопани на кучета знаят, колко е важно да поддържат ноктите на домашния си любимец. Само чрез редовно подрязване (при някои породи се налага по-често, отколкото при други) можем да предпазим четириногия си приятел от инциденти. Не бива да забравяме и, че някои доста сериозни здравословни проблеми започват именно от счупен или сцепен нокът.

Дивите предци на домашните кучета може и да са били в състояние естествено да изтъпят или износят ноктите си, но това логично няма как да се случи в хола на дома ви – за това и нашата роля, като собственици на четириногите е голяма. Да, ние знаем, че това е важна процедура, но защо и кучетата ни не го знаят?

Много четириноги не просто не харесват, а смело можем да кажем, че мразят да им режат ноктите. Някога задавали ли сте си въпроса – защо?

Ноктите на кучетата са в пъти по-чувствителни от човешките

Ноктите на кучетата са подобни на нашите, с изключение на това, че на човешките пръсти е очевидно коя част следва да се отреже и къде се намират нервите на пръста. При косматите ни приятели 

Dogsandcats.bg

кучешки ноктиСнимка: iStock

нокътят се състои от външна част, която е аналогична на нашата и вътрешна част, която прилича на розово нокътно легло. 

Вътрешната част е мястото, където се намира нервът. Когато подрязвате – логично искате да отрежете роговата външна част и да избегнете нерва. Понякога обаче това може да е по-трудно – особено ако животното има тъмни нокти. 

Болка и страх от рязане на ноктите при кучето

Болката е основната причина кучетата да мразят някои да докосва и подрязва ноктите им. Ако някога в миналото вашето четириного е преживяло болезнен момент, свързан с рязaне на нокът твърде близо до нерва, то със сигурност го е запомнило. В природата болката служи като вид защита за животните – тя ги учи какво да избягват и с какво да се борят. Това се нарича още – инстинкт за оцеляване. 

Страхът е другото водещо нещо, което инстинктивно се пробужда при кучетата щом дойде време за подрязване на ноктите на домашните ни любимци. В дивата природа животните се стремят да избягват ситуации и места, където преценяват, че животът им е в опасност. 

Когато държите кучето си, докато му подрязвате ноктите, то се чувства като „в клетка“. По този начин предизвиквате реакцията му на страх и инстинктът му за оцеляване се задейства. Съответно – то започва да се бори, а вие – да стягате хватката. Следва паника – кучето усеща, че не може да избяга и е готово дори да ви ухапе, за да се освободи. Трябва да знаете, че подобни ситуации могат да се отразят сериозно на връзката и доверието на кучето ви към вас.

Езикът на тялото ви също играе роля и допълнително може да усложни ситуацията  - ако вие сте нервни, животното усеща това и за него това е вид потвърждение, че има за какво да се тревожи. 

кучеСнимка: iStock

Какво можем да направим?

Основната грешка, която допускат повечето хора, е че в желанието си да „свърши по-бързо“ подрязват всички нокти наведнъж или един по-един, но бързо. Това неминуемо стресира животното.

По-добър подход е да разбиете процедурата на малки стъпки. 

Ако домашният ви любимец мрази да режат ноктите му – нашият съвет е да не се опитвате да го правите сами. По-добре е да водите кучето си при ветеринарния лекар, който да ви помогне. По този начин животното ще се травмира далеч по-малко. Ако четириногото се страхува твърде много специалистът може да му даде успокоителни.

В случай, че сте се решили сами да режете ноктите на кучето си, внимавайте никога да не режете прекалено дълбоко, за да не ги нараните. Важно е да се опитате да бъдете максимално спокойни – кучето ще усети вашите страх и безпокойство. Използвайте лакомства за награда и поощрение за всяка минута, през която любимецът ви остане спокоен.

 

Вижте още:

Колко често и как правилно да къпем кучето си

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Виж още