7 съвета за по-комфортно пътуване на кучето ви в кола

куче кола Снимка: iStock

А ко сте като нас, то вероятно искате да вземете домашния любимец със себе си, където и да отидете! Някои домашни любимци обаче, категорично и абсолютно мразят да се возят в кола и това прави ситуацията малко по-сложна. Страх, виене на свят и цялостно неудобство – всичко това може да превърне дори кратко пътуване до любимо на животното място, в пълен кошмар. А знаем добре, че не е никак приятно да сте в кола с куче, което сякаш не може да си намери място и видимо не му е приятно да е там. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

За щастие, има различни начини как да помогнете на кучето си да се чувства малко по-комфортно или поне – не чак толкова нервно, когато се вози в кола. Одобрени и изпитани от собственици, развъдчици и ветеринарни лекари – ето 7 варианта, които да опитате. 

  • Свикнете кучето с колата си

Отделянето на време за бавно привикване на кучето към автомобила ви е важен елемент и най-добрият начин да започнете. Дайте време на косматия ви другар да се адаптира като можете, например, да му позволите да влиза и излиза от паркираната ви кола. Давайте му лакомства и създайте положителна асоциация още преди да сте запалили двигателя на колата си. След това преминете към кратки 5-минутни разходки в квартала и продължете напред, докато животното неусетно спре да се изнервя при по-дълга разходка с кола.

Dogsandcats.bg

куче колаСнимка: iStock

  • Планиране

Второто нещо, което е добре да направите преди пътуването си, е да го планирате. Да знаем, че звучи логично, но тук акцент е по-скоро времето за хранене на вашето куче. Защото, можете да бъдете сигурни в едно – четириногите стават доста по-нервни по време на возене в автомобил, ако са гладни. Ако пък нахраните животното малко след като тръгнете, то може да му прилошее и да повърне. За това – в идеалния случай планирайте храненето така, че да не пречи на пътуването ви.

  • Започнете с положителни пътувания

Ако кучето ви винаги очаква нещо лошо да се случи след като паркирате колата си, то ще се стресира далеч повече. За това започнете с по-кратки пътувания, натоварени с положителни асоциации и които завършват със забавни дейности. Не тръгвайте директно към кабинета на ветеринарния лекар, например. А вместо това – вземете питомеца си на разходка до близкия парк или плаж, някъде, където животното ще отиде с удоволствие. 

куче колаСнимка: iStock

  • Планирайте почивките

За разлика от нас, домашните ни любимци не могат да стискат твърде дълго. Особено ако са по-нервни или ентусиазирани. Домашният ви любимец ще се нуждае от повече почивки, за да се чувства комфортно, особено ако сте на по-продължително пътуване. 

Съвет: Ако осигурите една по-дълга почивка на кучето си с възможност да потича малко, то ще се отърве от голяма част от нервната си енергия. А както добре знаем, умореното куче е по-щастливо куче. 

  • Физическа активност преди пътуването

Както споменахме по-горе, физическата активност винаги е в плюс що се отнася до кучетата. Всъщност, голяма част от поведенческите проблеми могат да бъдат разрешени чрез увеличаване на физическото натоварване и упражненията на вашия питомец. Един от най-добрите съвети, които можем да ви дадем що се отнася до пътуване с домашен любимец с кола е този: уморете го, преди да се качи в автомобила ви! Животното ще се чувства по-комфортно, защото липсата на енергия ще му попречи да се съсредоточи върху пътуването с кола. А колкото по-уморено е едно четириного, толкова по-приятно ще му бъде да се вози. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

  • Дайте на кучето си неща за вършене

Возенето в кола може да бъде доста скучно за четириногите, за това е добре питомецът ви да има нещо за дъвчене и игра. Това ще ангажира вниманието му и ще катализира енергията, която иначе ще насочи върху самото движение на колата. Одеяло или стара ваша дреха също са сред нещата, които да хвърлите на задната седалка (в случай, че возите там животното) за допълнителен комфорт. 

  • Лекарства

Ако нито един от тези съвети на помогне, винаги можете да дадете на кучето си лекарство против гадене. Това обаче не е нещо, което ви съветваме да правите преди да сте опитали и другите възможности. Далеч по-добре и разумно е да свикнете четириногото да се вози в автомобил без прием на медикаменти. Въпреки това, ако нищо не работи, консултирайте се с ветеринарния си лекар за препоръки за лекарства. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да спрем кучето си да лае, докато е в колата

Защо кучетата обичат вятъра в лицето си

Виж още