Как да спрем кучето си да лае, докато е в колата

куче кола Снимка: iStock

М ного кучета просто обожават да се возят в кола, докато други биха предпочели да останат на собствените си четири лапи, когато се налага да пътуват. Независимо дали се наслаждават на пътешествието или не обаче, има някои четириноги, които лаят и непрекъснато. При това само, когато се намират в автомобила ви. Това може да бъде голямо разсейване, когато сте зад волана, а ако сте спрели да заредите на бензиностанция – и неудобство, защото косматият ви другар лае по служителите в нея. 

куче само в колаСнимка: iStock

Понякога, когато водите кучето си на ветеринар с колата, което вероятно не му допада, този протестен лай може би е разбираем. Но ако вместо неприятното за косматия ви другар посещение при специалиста, сте се насочили към близкия парк, то сте наясно, че джафкането може би не е причинено от локацията, на която отивате. 

При някои кучета прекомерната вокализация е израз на страх. При други – на вълнение от всички нови картини, гледки и звуци, които се разкриват през прозореца на колата. Трети може да се ентусиазират прекомерно, защото очакват нещо много добро или много лошо в края на пътуването.

Dogsandcats.bg

Трите основни причини кучетата да лаят в колата са: безпокойство, бариерна агресия и вълнение. След като разберете кой е виновникът зад лая на животното, ще можете да се справите с него! 

куче колаСнимка: iStock

Какво представлява бариерната агресия?

Може би сте забелязали, че вашето куче лае по определени обекти, които минават покрай колата, като други кучета или хора. Ако е така, това не е изненадващо, тъй като животното реагира по същия начин, докато се разхожда на каишка в квартала.

Специалистите наричат това „бариерен лай“, като той се дължи на това, че: кучето е разочаровано, че не може да отиде да поздрави; страхува се или е агресивно към въпросния обект. Така или иначе, за да промените поведението, ще трябва да създадете положителна връзка с „проблемния стимул“, както и да научите домашния си любимец какво да прави, когато го види.

куче само в колаСнимка: iStock

Ето едно упражнение, което може да помогне за разрешаването на този проблем:

Стъпка 1: Намерете среда, където можете да очаквате да видите стимулите (парк, паркинг и т.н.).

Стъпка 2: Спрете колата и седнете на задната седалка с кучето си.

Стъпка 3: Всеки път, когато вашето куче види стимулите, почерпете го с любимо лакомство.

По този начин помагате на кучето да създаде положителна връзка с отключващите лая му стимули. То се учи и да поглежда към вас всеки път, когато ги види. Ще отнеме няколко урока с много повторения. Но преди да се усетите, вашето куче ще има това, което наричаме „условен емоционален отговор“ на стимулите и лаенето ще намалее. 

А ето и още няколко съвета как да ограничите лая на кучето си, докато то се намира в колата ви.

  • Безопасността на първо място

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е как да подсигурите домашния си любимец по време на полета. Кучетата, също като децата или бебетата, трябва да бъдат безопасно обезопасени в автомобила ви. Защото, в случай на злополука, едно четириного, което се разхожда спокойно из колата ви, може да пострада много тежко. Освен това може да попречи на шофьора да гледа пътя чрез разсейване. 

куче колаСнимка: iStock

Но по-важното е, че куче, което е свободно да се разхожда в превозното средство, може да прекарва по-голямата част от времето си, като гледа през прозореца и лае по неща, които прелитат наоколо. Това изкушение е твърде голямо за някои четириноги.

За това, дали ще е със специален колан, клетка или мек стол – ще решите вие. Но във всички случаи е добре косматият ви другар да има свое местенце в колата ви. 

  • Специална играчка в колата

Някоя от любимите играчки на домашния ви любимец или занимателна (тип пъзел) със скрито в нея лакомство – те са ваши помощници в разсейването на косматия ви другар и ангажиране на вниманието му във всичко друго, но не и потенциалните „мишени“, които имат нужда да бъдат облаяни.

Сенниците за прозорци могат да са опция за скриване на гледката на вашето куче към пътя. Те могат да намалят страха или вълнението, които може да е причина за част от лаенето му.

  • Тренирайте контрол над лаенето дори извън колата

Обучението на кучето ви е важно, а ако искате косматият ви другар да седи и да си почива по време на возене в кола, а не да реагира с лай, то става абсолютно належащо.

куче колаСнимка: iStock

Работете по командите „долу“ и „мирно/стой“ извън автомобила си, но имайте предвид – не можете да шофирате и да давате на животното лакомства по едно и също време. Така че, дайте си достатъчно време, за да наблегнете в дресурата до толкова, че да няма нужда от физически поощрения, а само от похвали. И едва тогава се подгответе да тръгнете на път. 

След като овладеете командите за послушание, практикувайте ги в изключена и паркирана кола, а след това – в запалена. И едва накрая – направете няколко кратки разходки и ги затвърдете в движение.

Уверете се, че не награждавайте лаенето случайно

Последно, но в никакъв случай не и по значение, замислете се – дали не подхранвате по някакъв начин лаенето на кучето си? Ако многократно му крещите „тихо“ или „не“, когато джафка, може всъщност без да осъзнавате, да възнаграждавате поведението, вместо да го наказвате. 

куче колаСнимка: iStock

Освен това – пускате ли го от колата в парка за кучета, докато все още не се е успокоило? Защото това, в неговите очи, определено е награда! 

Въпреки че може да изисква търпението на светец и защитата на ушите на… строителен работник, не бива да пускате лаещо куче да слезе от колата, преди да се е успокоило. Това е много важно и абсолютно си заслужава усилието.

Има много причини, поради които кучетата лаят в колата, но повечето от тях могат да бъдат коригирани с правилния план за промяна на поведението. След като установите основната причина за реакцията на домашния си любимец, можете да започнете да работите за по-спокойно и безопасно пътуване заедно!

Виж още