7 възможни причини защо храната на кучето ви мирише зле

куче храна Снимка: iStock

К учетата са известни със страхотното си обоняние. За съжаление, това означава, че могат да помиришат и неща, които хората не можем. Ако храната на домашния ви любимец има неприятен аромат, това може да го накара да откаже да се храни. Дори вие да не можете да усетите какво с нея не е наред, ако косматият ви другар не проявява интерес към съдържанието на паничката си или вирва нос, щом я приближи, значи нещо не е наред. 

куче хранаСнимка: iStock

Дефиниране на „лошите“ миризми

Когато хората говорим за лошо миришеща кучешка храна, обикновено имаме предвид две неща. От една страна – че даден продукт има неприятна миризма. И от друга – че храната е развалена. 

7 причини защо храната на кучето ви мирише зле

Има различни причини, поради които храната на кучето ви мирише лошо. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

  • Разваля се

Ще познаете по леко киселата миризма, че храната на домашния ви любимец е развалена. И макар че в някои случаи може и да успеете да я спасите, най-добре е да не поемате излишни рискове и просто да изхвърлите всяка храна, от която се носи неприятен аромат. 

  • Некачествени съставки

Друга често срещана причина за лошата миризма на кучешката храна са некачествените съставки в нея. Ако те не са пресни, възможно е да започнат да се развалят и да миришат лошо. Ето защо е важно да не правите компромиси с храната на косматия си другар.

куче хранаСнимка: iStock

  • Нашествие на насекоми или гризачи

Заразяването е друга възможна причина от паничката на кучето ви да се носи неприятен аромат. Ако в храната за кучето ви има вредители, тя ще има миризма на плесен. Ако плъхове или мишки са я нападнали, може да забележите и изпражнения в нея или да усетите урина. 

  • Силно миришещи съставки

Някои съставки имат силна миризма, дори когато са пресни и с високо качество. Примерите включват риба, морски дарове и черен дроб. Ако храната на питомеца ви съдържа някоя от тези съставки, тя може да има силна миризма, която да е отблъскваща. Това обаче не е непременно индикатор, че е развалена. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Храна с изтекъл срок на годност

Друга възможна причина за неприятния аромат на храната на кучето ви е, че е с изтекъл срок на годност. Точно като човешката, кучешката храна може да се развали след определено време. 

  • Неправилно съхранявана храна

Ако храната на кучето ви не се съхранява правилно, тя може да се развали и да започне да мирише лошо. Важно е да държите пакета с гранули на хладно и сухо място, тъй като ако е изложена на влага и екстремни температури, храната ще се развали и ще мирише лошо.

куче хранаСнимка: iStock

  • Купата, контейнера или лъжица са мръсни

Ако използвате купа, контейнер или лъжица, за да сервирате храната на кучето си, това може да повлияе на миризмата й. В случай, че тези предмети не се почистват редовно, по тях могат да се натрупат бактерии и други микроорганизми, които да доведат до неприятен аромат,

Ако храната на домашния ви любимец мирише зле, това може да бъде причинено от различни фактори. Въпреки това, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите това да се случи. Избирайте висококачествена храна за домашния си любимец, съхранявайте я в чисти съдове и му я давайте, преди да се е развалила. Не купувайте много повече, отколкото можете да използвате преди изтичане на срока на годност. И накрая, ако попаднете на фабрично развалена храна, свържете се с производителя. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още:

Плюсовете и минусите при смесването на мокра и суха храна за кучета

3 съвета как да държите мравките далеч от храната на кучето си

Виж още